ÉrettségiKezdődnek az írásbeli vizsgák

2019. június 29., szombat, Közélet

A június első két hetében tartott szóbeli felmérők után hétfőn a román nyelv és irodalom írásbelivel folytatódik az érettségi. Háromszéken 1022 idei és 175 korábbi végzős jelentkezett a vizsgákra, közülük 867-en magyar tannyelvű osztályban végeztek, 330-an pedig a román tagozaton.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Román, valamint magyar nyelv és irodalomból, számítógépes ismeretekből és idegen nyelvből már megtartották a szóbeli felmérőket, amelyeken a vizsgázók jegy helyett minősítést kaptak, ez ellenben nem befolyásolja az érettségi általánost. Aki nem jelent meg, az is részt vehet az írásbelin, de az érettségije csak azt követően lehet sikeres, ha a pótérettségin vagy jövőben pótolja az elmaradt szóbeli vizsgákat is. Aki pedig tavaly szóbelizett, idén csak az írásbeli megmérettetéseken kell részt vennie.

Előző évekhez hasonlóan Háromszéken az egyetlen értékelő központot a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában rendezik be, itt javítják az országos érettségi bizottság által kijelölt megyéből érkező dolgozatokat – hogy melyik megye dolgozatait, az egyelőre nem ismert.

Négy vizsgaközpont működik a megyében – Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban, a Mihai Viteazul Főgimnáziumban és a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban, Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Líceumban –, emellett négy albizottságot is kijelöltek, ezek Baróton a Ba­róti Szabó Dávid Középiskolában, Bodzafordulón a Mircea Eliade Líceumban, Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban és Kézdivásárhelyen a Gábor Áron Szakközépiskolában működnek. A felügyelőkkel, javítókkal, bizottsági tagokkal együtt a háromszéki érettségin közel ötszáz pedagógus vesz részt.

A hétfői román írásbeli után az érettségi kedden magyar nyelv és irodalommal, szerdán matematikával és történelemmel folytatódik, csütörtökön a szaknak megfelelő választott tárgyból vizsgáznak az érettségizők.

Az előzetes eredményeket július 8-án teszik közzé, aznap lehet fellebbezni, a végleges jegyeket július 13-án hirdetik ki.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-06-29: Közélet - Iochom István:

Új park ajándékba (Kézdivásárhely)

Tegnap egész napos, nagyszabású ünnepség keretében adták át Kézdivásárhely új parkját, azt a csodálatos közösségi teret, melyet Wilhelm Wegener, a New Fashion és Zarah Moden készruhagyár volt főtulajdonosa és családja adományozott a városnak. A délutáni avató ünnepségen a nyolcvanéves adományozó, lánya, Michaela Wegener-Müller és unokája, Zarah is jelen volt. A tizenkétezer négyzetméteres parkot teljes felszerelésével – színpaddal, játszótérrel, padokkal ellátott sétányokkal, pódiumokkal, szökőkúttal, kis házikókkal és filagóriákkal – a helyi önkormányzat működteti és felügyeli.
2019-06-29: Közélet - Fekete Réka:

Fejlesztőközpontot avattak

Fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok fejlesztését szolgáló korszerű központot avattak tegnap Sepsiszentgyörgyön. A létesítmény hétfőn nyit, a fejlesztő szolgáltatásokat ingyen biztosítják a gyermekjogvédelmi rendszer ellátottai és a családokban élő sérült gyermekek számára.