Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. július 2., kedd, Mi, hol, mikor?

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai július 3-án, szerdán 16–17.30 óráig Alsócsernátonban a Sylvester Lajos Községi Könyvtárban, 18–19.30 óráig pedig Felsőcsernátonban a Bod Péter Népházban fogadják az érdeklődőket.

Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. Felhívják a figyelmet, hogy a fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Röviden
ELŐADÁSOK. Ma Kinda István néprajzkutató Hagyományos népi mesterségek Háromszéken – régen és ma témában; szerdán Both Zsuzsa kézműves, néprajzkutató Jeles napok és ünnepi szokások témában értekezik Csernátonban az ötnapos módszertani kézműves- és néptáncműhelymunka keretében.
INGYENES MEGHALLGATÁS. Szerdán 10 órától a Kovászna megyei prefektúra épületében meghallgatást tart a nép ügyvédje, Cătălina Dinu brassói területi szakértő. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Kilyénben és Szotyorban a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától step­aerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.

Kiállítás
DACZÓ ENIKŐ képzőművész kiállítása Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban július 26-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.
ÁBRAHÁM JAKAB grafikus, formatervező kiállítása a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében szeptember 6-ig tart nyitva a Vigadó programja szerint, vagy azon kívül előzetes egyeztetés alapján.
NEMZETKÖZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR-TÁRLAT. A kovásznai Kádár László Képtárban július 30-ig látogatható a Csoda című Csoma-tárlat keddtől péntekig 11–16, szombaton 10–14 óráig. A tárlaton 50 alkotás tekinthető meg, többek közt Szabó Anna Mária Szent­imrei Judit-díjas, valamint Szigeti G. Csongor Kőrösi Csoma Sándor-díjas alkotása. A belépő ára: 4 lej felnőtteknek, 2 lej nyugdíjasoknak, diákoknak. Szervezett csoportok a 0770 420 087-es telefonszámon jelentkezhetnek be.
MÁRTON ÁRON-EMLÉKKIÁLLÍTÁS GYULAFEHÉRVÁRON. Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából a Gyulafehérvári Érsekség Egyházművészeti kiállítóterében megtekinthető az Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből című kiállítás, amely augusztus 7-ig hétfőtől szombatig 9–16, vasárnap 11–16 óráig látogatható.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, román felirattal; 17 órától A művészet templomai – Raffaello: A festőfejedelem – olasz ismeretterjesztő film, magyar felirattal; 18.30-tól Csekély esély – amerikai vígjáték, magyarul beszélő; 18.45-től Ifjúság – olasz–svájci–angol–francia filmdráma, román felirattal; 20.45-től Sötét zsaruk a föld körül – amerikai akcióvígjáték, román felirattal; 21 órától Gyerekjáték – amerikai akcióthriller, krimi, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág
BÚCSÚ. Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsút tartanak ma 11 órától a futásfalvi kegytemplom kertjében. A búcsús szentmise főcelebránsa Tamás József püspök.
CSIT 2019. Elindult a regisztráció az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra, melyet augusztus 13–17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezes oldalon. Idén is számítani lehet élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek száma korlátozott. Aki július 20. előtt regisztrál, ingyenpólót kap.

Megjelent
A júliusi Korunk témája: Elmesélt városok. A lapszám a város megismerésének lehetőségeit és eszközeit vizsgálja, a történelem, az építészet, a művészettörténet és a műemlék-pedagógia szempontjait hasznosítva. Milyen módon válhat a közönség egy régészeti ásatás folyamatának részévé, hogyan lehet a történelmet és a kulturális örökséget gyerekek és fiatalok számára érdekesen és interaktívan bemutatni, miként válik az épített környezet közösségformáló élménnyé? Beszámolók és beszélgetések által keresnek lehetséges válaszokat ilyen és ehhez hasonló kérdésekre. A lapszám tartalmából: Orbán János: Tudománnyal az épített örökségért. A marosvásárhelyi műemléki topográfiáról; Gál Zsófia: Várostörténet gyerekszemmel. Kincses városaink nyomában; Zöldi Anna: Láss, ne csak nézz... A KultúrAktív Egyesület projektjei (nem csak) építészetről gyerekeknek; Barazsuly Viktória Adrienn: Amikor be lehet lépni. Budapest100, épületek és lakók történetei; Korpás Árpád: Pozsonyi kifli – az ennivaló történelem; Bereczki Zoltán–Kapusi Krisztián: Miskolci átjárók; T. Szabó Csaba: A régészet új irányzatai. A városi és közönségrégészet perspektívái Erdélyben; Újvári Dorottya: Látni és birtokolni a várost. Fényképarchívumok és a múlt képei.

Rákos beteg megsegítésére gyűjtenek
Váncsa Ferenc, az IMASA volt alkalmazottja megsegítésére fogtak össze barátai és hozzátartozói. A lábán keletkezett daganatot kell leoperálni a brassói Sf. Constantin Kórházban. Az operáció és a kezelés költségei meghaladják a család anyagi lehetőségeit, ezért segítséget kérnek azoktól, akik megtehetik ezt. Felesége, Váncsa Viorica bankszámlát nyitott a nevére a Transilvania Bankban. A lejes számla IBAN-kódja: RO59BTRLRONCRT0502487501.

Katus Attila Kézdivásárhelyen
Július 13-án, szombaton 11 órától a kézdivásárhelyi sportcsarnokban az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására Katus Attila magyarországi személyi edző, életmód-tanácsadó, világ- és Európa-bajnok sportoló, a KatusAktív Életmód program kidolgozója tart aerobikedzést és életmód-tanácsadást. A II. Fitt Nap belépőjegyeiből befolyó összeget a szervezők a Pro Pectus Egyesület által működtetett Oláh Attila Nappali Otthon részére ajánlják fel. Elővételben jegyet vásárolni az RMDSZ kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540) és sepsiszentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, a Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100) irodájában lehet hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–14 óráig.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Romulus Cioflec utca 11. szám alatti Hygea (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 683
szavazógép
2019-07-01: Közélet - :

Háborús propagandával vádol a volt vezérkari főnök (Úzvölgyi temetőfoglalás)

Feljelentette az ügyészségen az RMDSZ elnökét Mircea Chelaru nyugalmazott tábornok, aki a június 6-ai úzvögyi incidensről tett kijelentései miatt háborús propagandával vádolja Kelemen Hunort.
2019-07-02: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, testvér, rokon, szomszéd, a rétyi születésű
özv. LUTZ JÓZSEFNÉ
KOVÁCS IRÉN
életének 90. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. július 3-án 14 órakor lesz a családi háztól.
A gyászoló család
172076