Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. július 4., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Hitel-találkozó Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház előadótermében ma 18 órától Szász István Tas A nagy generáció és váteszi üzenetei címmel bemutatja a kolozsvári Hitel nemzetpolitikai szemle (1935–1944) születésének, működésének és elhallgatásának történetét, mának szóló üzeneteit, budapesti újjászületését.

Az előadó bemutatja a folyóirat tíz évét feltáró és napjaink olvasatában elmagyarázó nemrég megjelent művét, és megtekinthető a Hitel történetét 22 kiállítási panelen szemléltető anyag is. A szerzővel a leányfalusi küldöttség részéről Nyíri Csaba nyugalmazott polgármester és Bedő Szilvia, a Ravasz László Könyvtár igazgatója beszélget. Az est házigazdája Czegő Zoltán író, költő és dr. Nagy Lajos.

 

Végtisztesség Gábor Áronnak
Eresztevényben ma 12 órától a síremléknél halálának 170. évfordulóján végtisztességet adnak Gábor Áronnak. A köszöntők és a díszlövés után kopjafaavatásra kerül sor. A Benke-kúriában található Gábor Áron-mellszobor koszorúzása után a kúria konferenciatermében előadásokkal folytatódik a Háromszék nem alkuszik rendezvénysorozatba tartozó esemény.

 

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–11 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Hajnal utcában, valamint a Szegfű utcában a Hajnal utca és a Tavasz utca közötti szakaszon. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ELŐADÁSOK. Ma Kakas Zoltán, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa Beszélő kövek, pénteken Both József táncszakelőadó A tánc és társadalmi környezete címmel értekezik Csernátonban az ötnapos módszertani kézműves- és néptánc-műhelymunka keretében.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókért európai uniós polgári kezdeményezéséhez aláírásokat gyűjt Sepsiszentgyörgyön a Gróf Mikó Imre-szobor környékén ma 14–18 és 5-én, pénteken 12–16 óráig. Székelyföldért megmozgatjuk Európát! Írja alá Ön is!
VÁRTÚRA. Az EKE háromszéki osztálya szombaton tartja ötödik honismereti vártúráját a következő útvonalon: Szacsva–Szacsva vára–vadaspark–Szacsva. Távolság: 12 km, megközelítés személygépkocsikkal. Találkozás: 9 órakor Sepsiszentgyörgyön a Sugás Áruház előtt. Érdeklődni Jártó Gábornál a 0721 599 292-es telefonon.

 

Szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön
Július 5-én, pénteken szúnyogirtásra kerül sor Sepsiszentgyörgy területén. Pénteken 6–9 óráig repülőgépből permeteznek a város egész területén, 21–24 óráig földi permetezéses módszerrel irtják a szúnyogokat a város parkjaiban és a tömbháznegyedekben.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Romulus Cioflec utca 11. szám alatti Hygea (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Pokémon – Pikachu, a detektív – amerikai kaland, vígjáték, románul beszélő; 17 órától Csodapark – amerikai–spanyol animációs vígjáték, magyarul beszélő; 18.30-tól Gyerekjáték – amerikai akcióthriller, krimi, román felirattal; 18.45-től Sötét zsaruk a föld körül – amerikai akcióvígjáték, román felirattal; 20.45-től Napszállta – magyar–francia dráma, román felirattal; 21 óról Csekély esély – amerikai vígjáték, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág
SZENTSÉGIMÁDÁS. Sepsiszent­györgyön a Krisztus Király-templomban ma az esti szentmise előtt, 17 órától szentségimádást tartanak, amit a Máltai Ifjúsági csoport vezet.

 

Képernyő
RTV2. Ma 13 órától magyar adás: Erdélyben Bóklászva 6/1. – Furcsa is lett volna, ha az idők folyamán az erdélyi ember pont az erdeink fájából nem alkotott volna monumentálisat vagy maradandót. Nos, alkotott: itt vannak, még léteznek, állnak falusi templomaink mellett az egykori ácsmesterek tervrajz nélkül, egyetlen vasszeg nélkül összerótt alkotásai, a haranglábak. * És azt tudta? – Pusztába kiáltott szó.

 

Megjelent
Megjelent az Erdélyi Gyopár, az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavi folyóiratának idei harmadik száma. Tartalmából: az EKE Vándortábor helyszíne, Szováta; az EKE-osztályok hírei között bővebb leírás a turistaszervezet küldöttgyűléséről, a Bánffy Miklós Emlék- és teljesítménytúra létrejöttéről; Honismereti írások: Négy falu – négy csoda Fogarasföldön, Sissi-emlékek Székelyföldön; a borvizeink, gyógyvizeink sorozatban a homoródalmási Sómerő vagy Sóskút titkai, üstökösnosztalgia a Csillagászat rovatban; az őzlábgombák nemzetsége;  az Erdély értékeit megörökítő Hazajárók ajánlata; meteorológiával kapcsolatos írások régi turistalapokban; egykori ekés elöljárók sírhantjai a Házsongárdi temetőben. A kiadványt az EKE-osztályoknál lehet keresni.

 

Ezer Székely Leány Napja
Csíkszeredában július 5-én, pénteken 19 órától a Szabadság téren a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel, a hajdúnánási Cifraszűr Néptánc Egyesület keretében működő Aranyszalma Néptáncegyüttessel, a Tolna megyei Egyesített Bukovinai Székely Népdalkörrel és a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel lehet hangolódni – lehetőség szerint székely viseletben – a másnapi közös énekre, táncra és jókedvre. Szombaton a csíksomlyói nyeregben 10 órakor kezdődik a program.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 683
szavazógép
2019-07-03: Belföld - :

Engedmények a magyaroknak? (Ismét módosították a közigazgatási kódexet)

Újabb sürgősségi rendelettel módosította a kormány szerdán a múlt héten elfogadott közigazgatási törvénykönyv egyes anyanyelvhasználati rendelkezéseit, miután kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felhívta a miniszterelnök figyelmét, hogy a kódex új változata visszalépést jelent a kisebbségi jogok terén a parlament által kidolgozott változathoz képest.
2019-07-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség,
SZABÓ ERZSÉBET
(szül. BAGYI)
életének 80. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2019. július 5-én 13 órakor lesz a hidvégi régi temetőben.
A gyászoló család
1206