Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A piruló galóca 1.

2019. július 4., csütörtök, Család

A piruló galóca (Amanita rubescens) több vidéken népszerű, általánosan ismert. Kalapja 5–20 cm átmérőjű, halványvöröses, fiatalon domború, majd ellaposodik; rózsásbarnás pettyekkel díszített.

  • Piruló galóca. Fotó: Márkodi Vera
    Piruló galóca. Fotó: Márkodi Vera

Lemezei fehérek, vörösen foltosodók. Tönkjén fehér bordás gallérja van, bocskora nincs, gumószerű töve övszerűen rücskös felületű. Húsa puha, vörösödő. Májustól októberig lomb- és fenyőerdőben gyakori faj.

A Háromszéken borsgombának nevezett piruló galóca ehető, de 20 perc főzést igényel, nyersen fogyasztva mérgező. Fogyasztás előtt a kalapbőrt húzzuk le. Többnyire sütve eszik a piruló galócát, de tokánynak, paprikásnak és tojással is megkészítik. A galócák tartósításáról alig van adatunk, a piruló galócát csak frissen elkészítve eszik, de mindenhol hőkezelést követően fogyasztják, nagyon helyesen.

A piruló galócát a figyelmetlen gyűjtő könnyen össze­tévesztheti a mérgező, idegmérget tartalmazó párducgalócával, mely nem pirul, s pöttyei sem barnásak, hanem fehéresek.

 

Párducgalóca

 

A tünetek viszonylag hamar szoktak jelentkezni, fél, legkésőbb három órával a fogyasztást követően.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 665
szavazógép
2019-07-04: Család - :

Kárfelmérés (Kiutak az alkohol rabságából 9.)

„Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.” (Lk 6,31)
2019-07-04: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Nyár, bőség az asztalon

Ízekben, színekben, választékban gazdag nyár derekán minden piac, most valóban érdemes kihasználni a kínálatot, megkóstolni az ismeretlen vagy a nem éppen kedvencek közé tartozó zöldségeket, gyümölcsöket is. Kánikulában sütni, főzni időnként megpróbáltatásnak tűnhet, ezért jó választás, ha egy vegyes zöldségsalátával, némi gyümölccsel megoldjuk az ebédet, vacsorát. Előfordul azonban, ennyivel nem éri be a család apraja-nagyja, így amennyiben mégis készíteni kell valamit, inkább könnyed, gyors ételekre esik a háziasszonyok választása. Ezúttal hasonló receptekből közlünk összeállítást – alapanyagok tekintetében csupa olyasmit ajánlunk, ami mostanában elérhető a piacokon, zöldségesek kínálatában.