Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új elnöke van az Európai Parlamentnek

2019. július 4., csütörtök, Világfigyelő

A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament tegnap.

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség. Összesen 704 képviselő szavazott, 37-en azonban érvénytelenül. A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag részeként.

Három jelölt szállt rajta kívül versenybe a nagyrészt ceremoniális, azonban tekintélyes posztért: a német zöldpárti Ska Keller, valamint Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció cseh és Sira Rego, az Egyesült Európai Baloldal–Északi Zöld Baloldal (GUE–NGL) spanyol politikusa. Ebben a fordulóban a második helyezett Zahradil 160, a harmadik Keller 119, míg Rego 43 szavazatot kapott.

Megválasztását követő beszédében Sassoli leszögezte, hogy az EU hatalmas kihívásokkal néz szembe, s ezek megoldása érdekében egységet kell mutatnia a sokszínűség megőrzése mellett. Hangsúlyozta, az EP-nek közvetlenül választott testületként „az európai demokrácia valódi házává” kell válnia, az intézmények és az állampolgárok közötti bizalom kölcsönös megerősítésére van szükség. Az új elnök külön kitért a következő időszak szerinte legégetőbb problémáira, például a fiatalkori munkanélküliségre, a klímaváltozásra, a digitális forradalomra és a közös értékek megóvására az EU-n belül és kívül is. Valós válaszokat kell adni az állampolgárok aggályaira, egyebek mellett nem lenne szabad tovább halasztani a dublini menekültügyi rendszer reformját. A konfliktusok, a megosztottság erősödése közepette az alapító atyák eszméit kell követni, félretéve az ellentéteket a béke és a fejlődés érdekében. „Vírusként terjed a nacionalizmus, ez destruktív konfliktusokhoz vezethet” – figyelmeztetett.

Sajtóhírek szerint a szociáldemokrata frakció jelöltségére a bolgár Szergej Sztanisev és a magyar Dobrev Klára is esélyes volt. A 63 éves, egykori újságíró Sassoli már tíz éve, 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, amelynek az előző ciklusban egyik alelnöke is volt.

Az Európai Parlament megválaszotta alelnökeit is, köztük két magyart: a fideszes Járóka Líviát és Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció képviselőjét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2019-07-04: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: fordulat várható Európában

Az elmúlt években súlyos hibák történtek az Európai Unióban, és ezeket mind ki kell javítani – hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök az M1 csatornának adott interjúban, miután véget ért az Európai Tanács tisztújításról döntő ülése. A kormányfő szerint a gazdaságpolitikával, a migrációs politikával és a nemzeteknek megadott tisztelettel egyaránt voltak gondok, ezért bőven van feladat, de most az esélyek a problémák megoldására sokkal jobbak, mint korábban voltak.
2019-07-04: Világfigyelő - :

Koalíciós feszültségek Németországban

Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel német lapnak tegnap.