Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. július 5., péntek, Mi, hol, mikor?

Aláírásgyűjtés
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókért európai uniós polgári kezdeményezéséhez aláírásokat gyűjt Sepsiszentgyörgyön a Gróf Mikó Imre-szobor környékén ma 12–16 óráig. Székelyföldért megmozgatjuk Európát! Írja alá Ön is!

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Ezer Székely Leány Napja
Csíkszeredában ma 19 órától a Szabadság téren a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel, a hajdúnánási Cifraszűr Néptánc Egyesület keretében működő Aranyszalma Néptáncegyüttessel, a Tolna megyei Egyesített Bukovinai Székely Népdalkörrel és a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel lehet hangolódni – lehetőség szerint székely viseletben – a másnapi közös énekre, táncra és jókedvre.

„2019-ben az újrakezdés utáni 30. ünnepre mindenkit várunk, közelről és távolról, Csíkból, Udvarhelyszékről, Háromszékről és Marosszékről, hiszen egy nép ereje asszonyaiban rejlik, jövőjét leányai biztosítják. Ezer székely leányok, asszonyok, jöjjetek hát, hozzátok az aprónépet is! Jöjjetek ti is, férfiak, legények! Gyűljünk össze július 6-án, szombaton az Ezer Székely Leány Napján a csíkszeredai Szabadság téren, majd a csíksomlyói Nyeregben, és mutassuk meg, milyen a székelyek viselete, közös éneke, imádsága, táncoló jókedve” – biztatnak mindenkit a szervezők: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány; a társszervezők: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete, az András Alapítvány, valamint az ünnepség tiszteletbeli házigazdája: Csíkszentgyörgy község.

A szombati program: 8 órától gyülekező a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca; 8.30 órától ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre; 9–10 óráig a Szabadság téren megnyitó, közös tánc, utána felvonulás Csíksomlyóra. A csíksomlyói nyeregben 10–18 óráig kézműves-kiállítás és -vásár, mesterségbemutatók; 11 órától ünnepi szentmise; 11–16 óráig a népviseletbe öltözöttek regisztrációja; 12–16 óráig népviseletmustra; 12 órától ünnepi köszöntőbeszédek; 12.30-tól hagyományőrző néptánccsoportok előadásai; 14.30-tól a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása; 15 órától hagyományőrző néptánccsoportok előadásai; 16 órától közös játék és tánc; 16.30-tól közös fotó készítése a népviseletbe öltözöttekkel; 17 órától hagyományőrző néptánccsoportok előadásai; 17.30-tól népviseletmustra-kiértékelés; 18 órától a legnépesebb település díjazása.

 

Zene
KAMARAZENE-KONCERT. Ma 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Bástya Ház – Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Fiókja rendkívüli kamarazene-koncertjén fellép a kecskeméti Gregus Tárogató Kvartett és a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész. Műsoron Mozart-, Beethoven-, Bartók-, Farkas- és Zempléni-művek. A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni 10 lejért a székhelyen 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).
SZIMFONIKUS NAPOK. A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében kerül sor a 10. Szimfonikus Napok zárókoncertjére július 10-én, szerdán 19 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Sepsi Kamarazenekar, a Voces kamarakórus, meghívott: Luiza Zan dzsesszénekesnő és Pakot István énekes. Művészeti irányító: Cserkész Emese. A belépés díjtalan.

 

Évadzáró rendezvény Kovásznán
A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület keretében működő Ignácz Rózsa Irodalmi Klub és Fábián Ernő Népfőiskola évadzáró rendezvényére várja barátait, illetve az érdeklődőket, támogatókat ma 18 órától a Kovászna Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. A 140 éve született íróra emlékezve a Pokolsár Egyesület bemutatja Móricz Zsigmond Túrós felügyelő című 15 perces vidám jelenetét. Egy nagy generáció és váteszi üzenetei címmel Szász István Tas (Leányfalu) bemutatja a kolozsvári Hitel nemzetpolitikai szemle (1935–1944) születésének, működésének és elhallgatásának történetét, valamint mának szóló váteszi üzeneteit és budapesti újjászületését. Az előadó a folyóirat tíz évét feltáró, most megjelent művét és a történetet 22 kiállítási panelen szemléltető anyagát is elhozza. A szerzővel a leányfalusi küldöttség részéről Nyíri Csaba ny. polgármester és Bedő Szilvia, a Ravasz László Könyvtár igazgatója beszélget. Az est házigazdája Balogh Zoltán esperes.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.45-től A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm 86 perc, magyarul beszélő és 17 órától románul beszélő; 18.30-tól Pókember: Idegenben – amerikai akcióvígjáték, kalandfilm, román felirattal; 18.45-től Egy kutya négy útja – amerikai családi film, román felirattal; 20.45-től Mágikus éjszaka – olasz vígjáték, román felirattal; 21 órától Sötét zsaruk a föld körül – amerikai akcióvígjáték, sci-fi, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Képernyő
AZ ERDÉLY TELEVÍZIÓBAN ma 14.30-tól a Brassaï magyar adás nézhető: Lapszemle. Események-rendezvények. Napok hordaléka: 6. atyhai tárlat; kiállítás a Fekete-templomban; Székelyzsombor, 2018.
Az RTT-n július 2–19. között adásszünet. Honlap: brassaimagyaradas.ro.
RTV2. Ma 13 órától magyar adás: Haáz Rezső-portré – 1906 szeptemberében egy magas, a rajztanári főiskolát frissen elvégzett fiatalember szállt le a vonatról a székelyudvarhelyi állomáson. Haáz Rezső volt, aki nagymértékben befolyásolta a kisváros további életét.

 

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-altemplomban ma 22 órától kezdődik a virrasztás, amely 6.30-kor szentmisével zárul. A virrasztást a Mária Rádió közvetíti.

 

Szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön
Ma szúnyogirtásra kerül sor Sepsiszentgyörgyön. 6–9 óráig repülőgépből permeteznek a város egész területén, 21–24 óráig földi permetezéses módszerrel irtják a szúnyogokat a város parkjaiban és a tömbháznegyedekben. A permetezés során Detral Super és Permex 22 elnevezésű vegyszereket használnak.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Benedek Elek utca 2. szám alatti Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); 8–12 és 16–20 óráig szombaton és vasárnap a Bánki Donát utca 14. szám alatti Catena (0367 804 709); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Szabó Jenő utcai Eco (0267 362 961), hétfőtől a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10–12 óráig a Sport utca 3/1/I/1. szám alatti Oralcare fogászati rendelőben (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Röviden
ELŐADÁS. Ma Both József táncszakelőadó A tánc és társadalmi környezete címmel tart előadást Csernátonban az ötnapos módszertani kézműves- és néptánc-műhelymunka keretében.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2019-07-04: Belföld - :

Jobb, de nem az igazi (Az RMDSZ a közigazgatási kódexről)

Megmaradnak a többnyelvű helységnévtáblák, az önkormányzatok dönthetnek az anyanyelvhasználatról azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya nem éri el a 20 százalékot, de törölné a kormány a 2006-ban elfogadott anyanyelvhasználati jogokból a megszerzett jog elvét – Nelu Barbu kormányszóvivő nyilatkozata alapján ezek a fontosabb részletek az újratárgyalt közigazgatási törvénykönyvből, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép érvénybe.
2019-07-05: Nyílttér - :

Lehajtott fejjel

Néztem, többször is megnéztem, több változatban is az úzvölgyi eseményekről készült felvételeket. Szomorúság, bűntudat, felelősségérzet, cselekvési tehetetlenség kavarog bennem. Kerestem egy arcot, egy tekintetet a temetőt ostromlók között. Senki, aki megállítani akarná az áradatot, még Egervár ostroma is felrémlett bennem, ilyen eszeveszett elszántsággal rohanhattak neki a bevehetetlennek tűnő várfalaknak a felbőszített török seregek, minden bizonnyal, közöttük is akadtak, akik azt sem tudták, hová rohannak, mint most sem. Én azért hiszem, ha az ostromlók között akadtak volna páran, akik tudták, miről van szó, nem lehetett volna ilyen súlyos a monológszerű küzdelem.