Székely KönyvtárTánczos Vilmos: Elejtett szavak

2019. július 6., szombat, Kultúra

„...idő van a szavakban, a mi időnk, a használóké, a mi történelmünk, mi magunk”
(Esterházy Péter)

Tánczos Vilmos könyvét olvasva döbbentem rá arra, hogy mennyi­re hiányoznak nagyszüleim elejtett szavai. Magamban féltve őrizgetem őket, annak ellenére, hogy már rég kihulltak a mindennapi szóhasználatomból. Őrizgetem őket a kimondatlan szavak könyvtárában, nem szűntek meg létezni számomra, hiszen a hozzájuk fűződő emlékeim, érzéseim, csodálatos élményeim elevenen élnek még bennem. Illatok, ízek, színek, fények, hangok: a hajnalban kaszált sarjú illata, a frissen fejt, meleg tej íze, az erdő megannyi zöldje, az esti kolompszó. (Akaratlanul is Weöres Sándor sorai jutnak eszembe: „a hangok illata / az illatok íze / az ízek színe / az illatok színe / a színek íze / az ízek hangja / a színek hangja / a hangok íze / az ízek illata / a hangok színe / a színek illata / az illatok hangja”).

De nemcsak a szavak hiányoznak, hanem az a belőlük építkező, lenyűgőzően leleményes nyelv is, amely annyi tömörséget, egyszerűséget, titkot rejtegetett magában. Akkor az emberek még tudtak képekben beszélni, egy-egy mondatba belefért akár egy élettörténet is. S ez a sűrített nyelv tükrözni tudta azt az egységes világképet, azt a kapcsolatrendszert, azokat az egyszerű, egyértelmű igazságokat, amelyek meghatározták az emberek életét.

Tánczos Vilmos könyvében ezt a már lassan elfelejtett nyelvet, ezt a letűnőfélben lévő világot örökíti meg egy 20. századi csíki ember, történetesen az édesapja „elejtett szavain” keresztül.

A kötet első felében néprajzi esszéket olvashatunk, melyek az etnográfia és a szépirodalom határán mozogva úgy nyújtanak számunkra esztétikai élményt, hogy nem csorbul a tudományos hitelességük sem. A második fejezetben az édesapa egyes szám első személyben meséli el rövidebb-hosszabb történetekben a világképéhez tartozó mítoszokat, a személyesen megélt idő folyását, a kötet végén pedig a nyelvi képek és proverbiumok szótára segíti az olvasót a jobb megértésben.

MIRK KATA SZIDÓNIA

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2384
szavazógép
2019-07-06: Kultúra - :

Vaszi Levente: Addig vagyunk magyarok, míg magyarul énekelünk (Szentei Anna)

Kosteleki hejsza
Vaszi Levente, a 2014-es Fölszállott a páva televíziós népzenei-néptáncos tehetségkutató közönségdíjas énekese tanítványával, Vrencsán Anitával közös lemezt ad ki, amelyen a Tatros völgyében élő gyimesi csángók és főképp Kostelek zenéje csendül fel. A lemezbemutató koncertre a Budapesti Folk Festen került sor május 24-én a Fonó Budai Zeneházban.
2019-07-06: Kultúra - :

Orbán Ottó: A magyar népdalhoz