Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A helyzet javulásában bíznak

2019. július 6., szombat, Világfigyelő

Bízunk abban, hogy az Ukrajnában bekövetkezett változásoknak köszönhetően sikerül normalizálnunk a kétoldalú kapcsolatainkat és orvosolni tudjuk a kárpátaljai magyarság sérelmeit – jelentette ki Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (fotó) tegnap Felsőszinevéren a XXVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem Ukrajna helyzetével foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén.

Előadásában Németh Zsolt kifejtette, az ukrán elnökválasztás eredményének köszönhetően „remélhetőleg lezárult a Poro­senko-korszak és vele együtt az intézményesített, központilag szervezett magyarellenesség.” Magyarország nagy várakozásokkal tekint Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök politikai irányvonalának a kialakítása elé, azt remélve, hogy elmozdulás történik abba az irányba, amely mindkét ország érdeke, beleértve a többi között Kárpátalja fejlődését, a határ átjárhatóságának javítását új átkelőhelyek létesítésével.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára rámutatott, az új ukrán elnökkel kapcsolatban van egy türelmi időszak, mely során Magyarország gesztusokat tett Kijev felé, a többi között azzal, hogy Áder János köztársasági elnök részt vett Zelenszkij elnöki beiktatásán. Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet úgy vélte, Ukrajnában a közeljövőben fel fog értékelődni a szomszédságpolitika.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője szerint Ukrajnában rövid távon nem fog változni a helyzet. Sikernek nevezte, hogy Kijevben hivatalosan be­jegyezték a parlamenti választásokra a kárpátaljai magyar képviselőjelölteket. Sajnálatosnak mondta, hogy az új ukrán parlamentben valószínűleg nem lesz napirenden a nemzetiségi kisebbségek ügye, mivel – a korábbi gyakorlattól eltérően – egyetlen párt sem vett fel a listájára nemzetiségi jelöltet. Úgy vélte, a határok nyitottsága és a szabad információáramlás miatt kudarcot fog vallani a kárpátaljai magyarokat is sújtó erőszakos ukránosítás. Szerinte az elmúlt öt nehéz év tapasztalatai azt mutatják, hogy hittel, kitartással sok minden elérhető, hiszen a kárpátaljai magyarság a rá nehezedő óriási nyomás ellenére is rendkívüli sikereket tudhat a magáénak, elsősorban a magyar kormány támogatásának köszönhetően.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-07-06: Belföld - :

Csorbítja jogainkat az új törvénykönyv (Cseke Attila bírálja a jogszabályt)

Az RMDSZ szerint csorbítja a kisebbségi jogokat és visszalépést jelent az eddig hatályos rendelkezésekhez képest a kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett új közigazgatási törvénykönyv, amely tegnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben.
2019-07-06: Belföld - :

Hírsaláta

VILÁGREKORDER A MEDVE-TÓ. A világrekordokat tömörítő és csoportosító legnagyobb szervezet, a World Academy Record hivatalosan is elismerte, hogy a világ legnagyobb heliotermikus tava a szovátai Medve-tó. Örömmel számolt be a fejleményről Fülöp László szovátai polgármester, aki úgy tudja, még egyetlen hasonló tó van Kanadában, de az valamivel kisebb.