Hivatásuk a gyermeknevelés

2019. július 8., hétfő, Közélet

„Szép volt ez a húsz év. Volt benne minden, öröm és nehézség egyaránt, de igyekeztünk a gyermekekkel és a férjemmel együtt megoldani” – mondja a sepsikőröspataki Főcze Julianna, aki húsz éve nevel állami gondozott gyermekeket hivatásszerűen. A két évtizede alakult nevelőszülői hálózatban dolgozók idei találkozóját pénteken tartották az oltszemi gyermekotthon udvarán.

  • Gelencei nevelőszülők gyermekeikkel. Albert Levente felvételei
    Gelencei nevelőszülők gyermekeikkel. Albert Levente felvételei

A mikóújfalusi Gábor Nárcisz Márta tizenkilenc éve hivatásos nevelőszülő, jelenleg egy tizennyolc éves fiút és egy tizenhárom éves kislányt nevel. A fiú hat hónapos korától, a kislány hathetesen került hozzá, korábban még nevelt egy kislányt, akit ötéves korában a természetes szülei hazavittek. Nincs saját gyermekük, ezért választotta ezt a hivatást.

A faluban rajta kívül még ketten nevelnek elhagyott gyermekeket, tartják velük a kapcsolatot, az oltszemi találkozón is többnyire együtt voltak. Férje, Gábor Álmos lapunknak azt mondta, amíg a gyermekek tanulnak, addig biztosan maradhatnak náluk, utána sem lesz könnyű lemondani róluk, mert nagyon hozzájuk nőttek.

A hatvanhét éves sepsiszentgyörgyi Szabó Erzsébet tizenöt éve nevelőszülő, egy testvérpárt nevel, akikről csecsemőkoruktól gondoskodik. Sok öröme volt bennük, de gond is volt bőven, mert a fiút háromszor műtötték. Háromévenként meg kell újítania a szerződését a gyermekjogvédelmi igazgatósággal, ezen a héten újból kéri, hogy folytathassa hivatását, mert a gyermekek még tanulnak. „Sajnáljuk, nem hagyhatjuk el. Akárhova elmegyünk velük, nem szégyenkezem, úgy látszik, jól neveltük őket” – mondotta. Szabó Erzsébetnek két saját gyermeke van, mindketten egyetemet végeztek.

Gelencén tizenkét családban nevelkednek állami gondozott gyermekek, olyan nevelőszülő is van, akinek a lánya is ezt a hivatást választotta.

Tamás Zsuzsa tizennégy éve nevelőszülő, egy testvérpárt nevel, akik kicsi koruk óta nála vannak. Molnár Szidóniának van egy nyolc- és egy tizenkét éves saját gyermeke, de idén áprilisban úgy döntött, még két kicsit szívesen nevelne, ezért ő is beállt a rendszerbe, két kisfiút nevel hivatásosként. A szülők is segítik, az egész család elfogadta a gyermekeket, így könnyebben boldogulnak. Lapunknak azt mondta, másokat is arra biztat, vállalják ezt a hivatást, mert ennél szebb dolog nincs, mint a gyermeknevelés. A szintén gelencei Lukács Katalin tizennégy éve nevelőszülő. Őt is megkérdeztük: „Úgy gondoltam, mivel szeretem a gyermekeket, ez jó megoldás. Otthon maradhattam, a saját négy gyermekemet is rendezhettem. A férjem lebetegedett, és jó volt, hogy mellette maradhattam. Soha nem bántam meg, hogy ezt a hivatást választottam, pedig nem könnyű, mert az egyik nevelt gyermekem fogyatékos, izomsorvadása van, segíteni kell neki mindenben. Megszoktuk és végezzük a dolgunkat. Most a nagy lányom is nevelőszülő.” A harminchat éves Bara-Kádár Tünde, Lukács Katalin lánya három éve nevelőszülő, három saját gyermeke mellett nevelt még két állami gondozottat, jelenleg azért csak egyet, mert a két és fél éves kisfiút nemrég örökbe fogadta egy gyulafehérvári család. „Most csak a kislány van nálam, az enyéimmel együtt úgy nő fel, mintha testvérek lennének, úgy szólít, hogy édesanya”.

Az oltszemi találkozón a gyermekjogvédelmi igazgatóság oklevéllel köszönte meg a munkáját a tizenöt-húsz éve hivatásos nevelőszülőként tevékenykedő anyukáknak. A sepsikőröspataki Főcze Julianna az elsők között lépett be a rendszerbe.

 

Főcze Julianna a fiatalok körében

 

Négy gyermeket tőle vittek el örökbefogadó családok, kettőt Franciaországba, egyet Floridába, egyet Sepsiillyefalvára. Mivel férje is hivatásos nevelőszülő, jelenleg is négy gyermeket nevelnek. Közülük csak egy nem töltötte be a húsz évet. „Még tanulnak, még segítjük őket, megpróbáljuk kihozni belőlük a maximumot. A nagyobbiknak el volt maradva a román érettségije, most vizsgázott, várjuk az eredményt. Egy fiam Vácon tanul, hároméves lovász szakiskolát végzett, és visszairatkozott még két évre, hogy legyen meg az érettségije, egy fiam itt van velem, a kisebbik lány még tanul pincér szakon” – mondta Főcze Julianna.

Háromszéken jelenleg százhuszonnégy nevelőszülő nevel 212 gyermeket. A húsz évvel ezelőtti induláskor huszonöten választották ezt a hivatást, 2008-ban már 174-en voltak, azóta csökkent az érdeklődés. Vass Mária, a megyei szociális gondozói és gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, az országos gyermekjogvédelmi hatóságnak folyamatban egy olyan uniós programja, amelynek célja, hogy minden megyében megerősítsék és bővítsék a hivatásos nevelőszülői hálózatot, ennek része, hogy 2023-ig Háromszéken még ötven nevelőszülőt alkalmazzanak. Idén hét nevelőszülő alkalmazását vállalták, eddig négyet sikerült felvenni. Míg korábban évente harminc-negyven gyermeket hagytak el a megye kórházaiban, idén az első félévben négyen kerültek be a gyermekvédelmi rendszerbe kórházból, ezért az új nevelőszülők számára a nagy elhelyezőközpontokból fognak tíz év alatti gyermekeket kiválasztani – mondta Vass Mária. Ezt ellenben nehezíti, hogy gyakori a hármas-négyes testvérpár és nem szívesen választják el őket.

A háromszéki gyermekvédelmi rendszerben jelenleg közel ezer gyermeket jegyeznek, közülük kétszáz kiskorú fejlesztéséről nappali központokban, rehabilitációs intézményekben gondoskodnak, nyolcszázan vannak valamilyen elhelyezésben, legtöbben családban, a rokonság körében, kisebb-nagyobb központokban, családi típusú házakban, a már említett kétszáztizenkét gyermek pedig hivatásos nevelőszülőknél nevelkedik.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 783
szavazógép
2019-07-08: Belföld - :

Magyarország tiltakozik (Közigazgatási kódex)

Elfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban – szögezte le Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szombati közleményében.
2019-07-08: Közélet - Bokor Gábor:

Fontos tudni, honnan indultunk (Márk-találkozó két helyszínen )

Hetedik alkalommal került sor az egerpataki származású Márk család tagjainak találkozójára szombaton, az összejövetel ezúttal két helyszínen, Kovásznán és Kommandón is zajlott. Az eseményen több mint százan vettek részt, apró gyerekektől idősebbekig, a környező, székelyföldi településekről érkezettektől a külföldről hazatértekig.