Érettségi eredményekA magyar diákok főleg románból buktak

2019. július 9., kedd, Közélet

Míg négy-öt évvel ezelőtt Kovászna megye az országos középmezőnyben végzett, az idei érettségi eredmények a harmincnyolcadik helyre parancsolták, csak hat megye vizsgázói teljesítettek gyengébben. A tegnap kihirdetett előzetes eredmények szerint Háromszéken az érettségizők 58,41 százaléka vette sikeresen az akadályt, az országos átlag 67,2 százalék.

  • Kíváncsian nézik a vizsgaeredményeket a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban. Albert Levente felvétele
    Kíváncsian nézik a vizsgaeredményeket a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban. Albert Levente felvétele

Bár a román nyelv és irodalom írásbeli után megkérdezett magyar vizsgázók azt nyilatkozták, hogy ez a próba nem volt különösebben nehéz, a magyar tagozat sikertelen érettségizőinek több mint fele csak ebből a tárgyból bukott.

Korábbi évekhez hasonlóan az elméleti oktatásban jobbak az eredmények (78,61 százalék az átmenők aránya), mint a hivatásszerű osztályokban (43,23) és a szakközépiskolákban (19,49), a román tagozat összesített átlaga 70,06 százalék, a magyar vizsgázók 54,02 százalékot értek el.

Lapunk érdeklődésére Kiss Imre megyei főtanfelügyelő elmondta, elégedetlen az eredményekkel, különösen a szakközépiskolák gyenge teljesítményével, de szerinte az elméleti oktatásban is lehettek volna jobbak. A magyar diákok számára évről évre a román nyelv és irodalom vizsga okozza a legtöbb nehézséget, közülük 383-an érettségiztek sikertelenül, akikből 225 vizsgázó csak románból nem érte el az ötöst – mondotta.  A főtanfelügyelő szerint nemcsak iskolánként, hanem osztálytípusonként is elemezni kell a helyzetet, jó lenne tudni, hogy külön-külön hogyan teljesítettek a reál, humán, teológiai és pedagógiai osztályok. Kitért a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző gyenge eredményére, amely az elméleti iskolák rangsorában 31,03 százalékkal az utolsó, de Kiss Imre szerint a Mihai Viteazul Főgimnázium (85,59) is teljesíthetett volna jobban. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium a rangsorban az első 95,51 százalékkal, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum a második 90,91 százalékkal.

A középiskolai szakoktatásban csak minden ötödik vizsgázónak sikerült az érettségije, idén is a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola vezet 32,56 százalékkal, a kézdivásárhelyi Gábor Áron-, illetve Apor Péter Szakközépiskolában csak kettő, illetve egy diák érte el az átmenő hatos átlagot. A főtanfelügyelő úgy véli, a legtöbb szaklíceumból hiányzik az a diákkategória, akik jó közepes szintű tudással rendelkeznek, nincs átmenet az elméleti és a szakoktatás között, utóbbiba azok is bejutnak kilencedik osztályba, akik a leggyengébbek között végzik az általános iskolát. Kiss Imre leszögezte, mindenre lehet kifogást találni, de elsősorban tanulni kell.

Kovászna megyében 1147-en érettségiztek, 670-en (58,41 százalék) érték el a hatos átlagot. Románból 66 százalék az ötös fölöttiek aránya, magyar nyelv és irodalomból 96,71, a szaknak megfelelő kötelező tárgyból 83,48 (a tanfelügyelőség összesítőjében nem szerepel külön a matematika és a történelem), a választott tárgyból pedig 89,40 százalék.

Az országos rangsort Kolozs megye vezeti, ahol a vizsgázók 80,7 százalékának sikerült az érettségije, Kovászna megyéhez hasonlóan Maros és Hargita megyében is sokat rontott a magyar diákok román vizsgája, előbbi harmincötödik, utóbbi negyvenkettedik helyen szerepel. Tegnap a háromszéki érettségizők 423 dolgozatot óvtak meg, ebből 219-et románból. Ezeket Brassóban újrajavítják, a végleges eredményeket szombaton teszik közzé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2019-07-09: Máról holnapra - Nagy D. István:

A kódex és a mioritikus félelmek

Meg sem száradt a tinta a Hivatalos Közlöny pénteki példányán, mely az új, a kormány által elég sunyi módon – egyesek szerint az utolsó pillanatban is fércelt – sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyvet léptette hatályba, a román nemzetféltők máris ugrottak, hajmeresztő elméletekkel állva elő, ami a jogszabály valódi célját és következményeit illeti. A paletta ezúttal is igen színes, hiszen a magyar nyelvnek hivatalossá tételétől a románok diszkriminációján keresztül, egészen Erdély elvesztésének lázálmáig terjed.
2019-07-09: Közélet - Iochom István:

Ingyenes telekkönyvezés Csernátonban

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően megyénkben két községet – Csernátont és Málnást – teljes egészében ingyen telekkönyveznek, beleértve a bennvalókat, az erdőket, legelőket, közterületeket, utakat is – tudtuk meg Varga Elemértől, Csernáton Polgármesteri Hivatalának kataszteres szakemberétől, aki azt is elmondta, az erre vonatkozó keretszerződést 2017 végén írták alá az illetékesek a licitet megnyerő bukaresti Topo Exim céggel.