Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A piruló galóca 2.

2019. július 11., csütörtök, Család

Akik számára megélhetés kérdése is a gomba, a szépséget sem tudják a hasznosság nagyobb fokú figyelembevétele nélkül megítélni.

A meséskönyvek gombajelképét, a számos rajzon, képen népszerűsített légyölő galócát faluhelyen többnyire nem tartják a legszebbnek. Ott például a piruló galóca, a nagy őzláb, a mezei csiperke, a varas zöld galamb­gomba, a sárga rókagomba számít szépnek, mert az nem csupán szép, de jó is, finom is.

A piruló galóca (Amanita rubescens – fotó) talán sehol sem oly közkedvelt tájainkon, mint Székelyföldön. Tájegységeink közül Háromszéken a legismertebb, itt népi neve szinte mindenhol borsgomba. Szomszédságunkban, a barcasági Krizbán ugyancsak számontartják, péterpötű (gomba) a neve. Savanyúságot csinálok belőle, ha kicsike, tokánynak, prézlibe s tojással, ha nagy. Volt úgy, mondom, mejek péterpötűér. S egy Péter nevű falu­béli szokta mondani nekem: Ne menj, me a szára nálam van! (J. I.) A brassói piacon László Kálmán gyöngygomba néven találkozott vele, de ez a név azóta sem került elő sem a környékről, sem máshonnan.
Néhány elnevezése akár tévedéshez is vezethet, egyes tájainkon ugyanaz a neve, mint más gombának máshol. A piruló galóca népi nevei közt találjuk (főképp Kárpátalján) máshol a nagy őzlábgomba népi neveit: őzlábgomba, őzlábúgomba.

A keleti szomszéd Moldvában piros pulinyica a neve, a déli szomszéd Szászföldön szárgomba (Zernyest). Mondják még pirosszárúnak a Nyárád mentén és gyurigombának Erdőszentgyörgy vidékén. A Székelyföldtől távolabb kevés helyen ismert. Az Őrségben például nem tudnak róla. A mokánysági Verespatakon tulikánnak nevezik, a Szilágyságban darugombának, Kalotaszegen román hatásra fordul elő mariuca elnevezése. Utóbbin nem csupán a légyölő galócára vonatkoztatva használják a légygomba nevet, ez a piruló galóca neve is lehet, ami kivételnek számít a magyar nyelvterületen. A medvesalji Ajnácskőn szamócagombának, Kárpátalján főképp őzlábnak, Muraközben bagugombának mondják a mi borsgombánkat. A Dunántúlon Veszprémben és Baranyában bagógomba, bagolygomba neve ismeretes, Vas megyében pirula, Nyitra vidékén is bagógomba.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 327
szavazógép
2019-07-11: Család - :

Jóvátétel (Kiutak az alkohol rabságából 10.)

„Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy embertársadnak valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki embertársaddal, aztán térj vissza és ajánld fel ajándékodat.” (Mt 5,23–24)
2019-07-11: Család - :

Gyermekeink