Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MPP-kezdeményezésVegyék ki a román vizsgát

2019. július 12., péntek, Belföld

Az érettségi eredmények miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) módosítani szeretné a tanügyi törvényt, hogy a magyar diákoknak ne kelljen románból is vizsgázniuk.

  • Mezei János
    Mezei János

A párt tegnap kiadott közleménye szerint egyértelmű, hogy a magyar diákok többsége a román nyelv és irodalom vizsga miatt bukott el, illetve az ebből a tárgyból kapott jegy gyengíti médiájukat. A hiba a román nyelv oktatásának módszereiben gyökerezik, de alapvetően az ró terhet a magyar diákokra, hogy – román társaikhoz képest – egy tantárggyal többől kötelesek vizsgázni – írják. Az MPP „a hátrányos megkülönböztetés tényére” hívta fel a figyelmet a tavalyi érettségi után is, ugyanakkor „a diszkrimináció megszüntetése céljával” a tanügyi törvény módosítására nyújtott be tervezetet a román parlamentben. „A magyar diákok csak akkor fogják tudni egyenlően felvenni a versenyt román társaikkal, hogyha ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgát tesznek, azaz ha nem kellene román nyelvből és irodalomból is vizsgázniuk” – véli Mezei János pártelnök. Bízva abban, hogy az idei képességvizsga és az érettségi eredményei elgondolkodtatják mind a romániai magyar döntéshozókat, mind a szakmai szervezeteket, illetve a szülők és a diákok szövetségeit, Mezei reményét fejezi ki, hogy az MPP törvénymódosító javaslatai kellő támogatottságot nyernek mind a politikusok, mind a civil szféra részéről. A politikus szerint „a tanügyi vizsgarendszerben alkalmazott diszkrimináció megszüntetésével nem más a cél, mint hogy a román fiatalokéval egyenlővé tegyük a magyar fiatalok esélyeit a továbbtanuláshoz, az életben való boldoguláshoz”.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2019-07-12: Belföld - :

Dăncilă vállalná az államfőjelöltséget

Ha a párt azt kéri tőle, indulni fog a novemberi államelnök-választáson – jelentette ki tegnap Viorica Dăncilă kormányfő. A Szociáldemokrata Párt a hónap végére kitűzött kongresszusán nevesíti államelnökjelöltjét, addig felméréseken tesztelik a szerepre vállalkozó politikusok népszerűségét.
2019-07-12: Belföld - :

Medveriadó Tusnádfürdőn

Medve próbált behatolni tegnap az egyik tusnádfürdői szállodába. Szemtanúk szerint az állat megsérült, amikor betört egy ablakot, majd elmenekült az erdőbe az Apor-bástya melletti ösvény közelében.