Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. július 12., péntek, Belföld

ELÍRTÁK A MAGYAR NEVEKET.  Megalázóan és diszkriminatívan járt el a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola vezetősége a magyar szülőkkel és diákokkal szemben – állítja a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO).

  • Fotó: punctul.ro
    Fotó: punctul.ro

A szervezetet az iskolában tanuló diákok szülei azzal keresték meg, hogy az intézmény vezetősége nem hajlandó a nyolcadik osztály elvégzését tanúsító okleveleket, anyakönyvi kivonatokat törvényes módon kiállítani, a magyar diákok nevei helytelenül, ékezetek nélkül kerültek fel az iratokra. Az iskola titkárnője és igazgatója arra hivatkozik, hogy a titkárságon használt szerver „nem ismeri” a magyar ékezeteket. A CEMO eljárást indított a Cuciurean Mimi Ionica igazgató által vezetett tanintézmény ellen, bevonva a jogorvoslati folyamatba a szülők mellett a tanfelügyelőséget és az oktatási minisztériumot is, és ha az okleveleket nem javítják ki, a szervezet hajlandó  az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulni, mert csak a magyar diákok oklevelei, iratai nem tartalmaznak ékezeteket, ez pedig diszkriminatív rájuk nézve, mivel az oktatási törvény rögzíti az esélyegyenlőség elvét. A CEMO továbbá fegyelmi eljárást kért az igazgató ellen, mivel szerintük Cuciurean Mimi Ionica tudatosan alázza meg és diszkriminálja az iskolában végzett magyar diákokat. A CEMO szerint még mindig nincs egy olyan stratégia Marosvásárhelyen, amelynek segítségével meg lehetne az ehhez hasonló visszaéléseket akadályozni, amelyek évről évre visszatérnek. Nem ritka az sem, hogy magyar gyermekeket „hóráztatnak” december 1. alkalmából, és nekik is csak az ortodox pünkösdi és húsvéti vakáció jár. (Transindex)

MAGYAR POLGÁRMESTER SZÁSZRÉGENBEN. Összeférhetetlenség miatt felfüggesztette tisztségéből Maria Precup szászrégeni polgármestert Mircea Duşa, Maros megyei prefektusa. Az össze­férhetetlenséget a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék jogerős ítélete mondja ki, megerősítve az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség döntését, amely megállapította, hogy a szászrégeni elöljáró első mandátuma idején egy magáncég cenzoraként is dolgozott. A polgármester ezt már nem támadhatja meg, de a felfüggesztésére vonatkozó prefektusi rendeletet igen. Ha ezt nem teszi meg, akkor távoznia kell a város éléről, és helyét ifj. Márk Endre alpolgármester fogja átvenni. A prefektus nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hogy szervez­nek-e előrehozott választásokat Szászrégenben. (Székelyhon)

HAVAZOTT A RADNAI-HAVASOKBAN. Szerdára virradóan havazott a Radnai-havasokban – közölte Sorin Timiş, Borsa polgármestere. A Máramaros megyei település elöljárója elmondta, a hidegfront hatására a városban is lehűlt a hőmérséklet, éjszaka alig 10 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Timiş szerint a nyári havazás nem példa nélküli a környéken, tizenöt évvel ezelőtt augusztus végén hullott hó a 2300 méter magas Nagy-Pietrosz-csúcson. Lakott településen Hargita megyében mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet: Maroshévízen szerdára virradóan 4,6 Celsius-fok volt, Csíkszeredában 7,7, Székelyudvarhelyen pedig kicsivel tíz fok fölé kúszott a hőmérők higanyszála.(Székelyhon)

SCARLAT AZ ÚJ IGAZGATÓ. A közúti infrastruktúráért felelős társaság igazgatótanácsa szerda este Sorin Scarlat fejlesztésért felelős aligazgatót nevezte ki ügyvivő vezérigazgatónak a kedden lemondott Narcis Neaga helyére. Sorin Scarlat utak, hidak és vasutak építésére szakosodott építészmérnök. Tanulmányait 2004-ben fejezte be, azóta dolgozott a magán- és közszférában egyaránt. Azt várják tőle, hogy gyorsítsa fel az autópálya-építéseket. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2019-07-12: Belföld - :

Van még sertéspestis

Tizennyolc megye 77 településén 192 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.
2019-07-12: Világfigyelő - :

Magyarországra látogatott Szlovákia új elnöke

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett tegnap Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság június 15-én beiktatott elnöke, akit katonai tiszteletadással a Szent György téren fogadtak, majd a két államfő a Sándor-palotában tárgyalt. Zuzana Čaputovát fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is.