Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jólét hitelből?

2019. július 12., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Románia ötmilliárd euró kölcsönt vett fel az idei első fél évben. Ez tulajdonképpen nem lenne gond, hisz az ország eladósodottsága jóval kisebb, mint más államoké, a GDP alig 35 százaléka, kérdés azonban, mire használják a pénzt. Minden jel szerint a fizetések és nyugdíjak emelésének finanszírozására, hogy tartani tudják az unió által megkövetelt 3 százalék alatti költségvetési hiányt. Ez pedig egyáltalán nincsen rendben.

Fejlődő államok sokaságának van jóval jelentősebb államadóssága, és mégsem kongatnak vészharangot, hisz többnyire létezik egy jól fejlett ipar, amely húzza a gazdaságot, így nem fenyegeti a csőd veszélye. Más országok kínkeservesen próbálják törleszteni, alább nyomni felelőtlen kormányok túlköltekezésének következtében vészesen megugrott adósságukat, lásd Magyarországot, amely évente egy-két százalékkal tudja csökkenteni a szocialista kormányok osztogatásai miatt elszabadult tartozást.

Romániában két éve indult be a kölcsönből jótékonykodás gépezete a szociáldemokrata kormány jóvoltából. Programjuk azonban, amely az azóta börtönben csücsülő Liviu Dragnea nevéhez kapcsolódik, s amelyet a nemrég kiiktatott Darius Vâlcov alkotott, pörög tovább, és esély sincs arra, hogy a választások előtt fél, egy, másfél évvel bárki meg merné akasztani azt. Az abban szereplő ígérethalmaz pedig nagyon sokba kerül, bármennyire növekszik a gazdaság, képtelen fedezni a nagyvonalú kiadásokat. Ezért van szükség újabb és újabb kölcsönökre, s ha ezek üteme az SZDP-s ígéretek teljesítéséhez igazodik, a jelenleg még igen jól mutató államadósság tíz év alatt megkétszereződhet. Erre figyelmeztet az EU.

De óvatosak a hazai szakemberek is. A napokban Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank frissen újraválasztott elnöke mutatott rá, egyáltalán nem mindegy, mire költi az állam a külföldről felvett hiteleket. Most még jól mutatnak a számok, de ha nem fejlesztésre, beruházásokra használják a pénzt, előbb-utóbb szembesülünk a kellemetlen következményekkel – derült ki felszólalásából.

Márpedig minden jel szerint a kormány továbbra is elsősorban arra koncentrál, hogy előteremtse a fedezetet a bérek és nyugdíjak emelésére. Más ígéretek háttérbe szorulnak. Az autópályák építése akadozik, az állami beruházások nagy része áll a tavaly év végi rendeletek által teremtett káosz miatt, alulfinanszírozott az egészségügy, az oktatás. Nő azonban az infláció és a külkereskedelmi mérleg hiánya, azaz egyre többet importálunk ahhoz képest, amennyit exportálunk. Hiába gyarapodik a gazdaság, az állam adósságai is egyre nőnek, és a már oly sokszor megígért jólét valahogy sehogy sem akar beköszönteni. Félő, a mostani kísérletezések árát unokáink is nyögni fogják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1067
szavazógép
2019-07-12: Közélet - Fekete Réka:

Könnyen tanulják meg, amit szeretnek (Guzsalyas kézműves gyermektábor)

A nemezelők kitartásukat bizonyítják, a nyilasoknak a faragásban és a nyílvessző díszítésében kell ügyeskedniük, a bőrművesek karkötőket készítenek, akik pedig varrnak, arra is figyelniük kell, hogy ne szúrják meg az ujjukat – a ma véget érő Benedek-mezei Guzsalyas kézműves gyermektáborban minden résztvevő kipróbálja mind a négy mesterséget, de bőven jut idő játékra, szórakozásra is.
2019-07-12: Kármentő - Kuti János:

Kellene egy párt

Romániában állítólag egyetlen román nacionalista párt sincs. Pedig bizony (akár a viccben) igény lenne rá! A témával kapcsolatban több érdekes eszmefuttatás is megjelent, amire érdemes figyelni. Mert bizony – az érvelők szerint –, ha jobban megnézzük, majdnem minden országban létezik egy-egy szélsőséges, nacionalistának elkönyvelt párt. Hát, ha másoknak van, akkor nekünk miért ne lenne?