Emlékbankjegy Karel Gott tiszteletére

2019. július 16., kedd, Magazin

Nulla euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes vasárnap töltötte 80. évét. A legelszántabb rajongók már szombat este sorba álltak a piacra dobott 5000 bankóért, amelyek pár óra alatt el is keltek vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban.

Karel Gott, akit a sajtóban leggyakrabban „prágai csalogányként”, olykor a „Kelet Sinatrájaként”, „Prága aranyhangjaként” vagy a „cseh kultúra nagyköveteként” emlegetnek, eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték a sztár megrendült egészségi állapotára való tekintettel. Csehország évtizedek óta legnépszerűbb, külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar immár hatvan éve koronázatlan királya Plzeňben született. Először a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban lépett fel, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett: a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amelyet eddig 42 alkalommal szerzett meg, azóta szinte összeforrt a nevével. Karel Gott több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint felbomlik-e a kormánykoalíció a jövő évi választások előtt?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2019-07-16: Magazin - :

Az első magyar vasútvonal átadása (1846. július 15.)

1846. július 15-én adták át Magyarország első vasútvonalát, mely két év munkája nyomán, a Magyar Középponti Vasúttársaság irányításával, Pest és Vác városa között készült el. Az első – magántőkéből épített – vonalat hamarosan követte a Pest–Szolnok vasút megépítése, hogy aztán a neoabszolutizmus, majd a dualizmus idején folytatott építkezések nyomán a sínek a századfordulóra behálózzák a teljes történelmi Magyarországot.
2019-07-16: Riport - Hecser László:

Zöldségtermesztők Nagyajtán: a svájci tapasztalatukat itthon kamatoztatják

A harmincas éveikben járó Mihály János és felesége, Imelda sikeres zöldségtermesztő Nagyajtán. Szaktudásukat a Svájcban töltött évek alatt alapozták meg, ahol egy farm megbecsült dolgozói voltak. Maradhattak volna, hiszen munkahelyük és szállásuk biztosítva volt, fizetésükből félre tudtak tenni, mégis hazajöttek. Hazajöttek, mert úgy vélték, családot csak itthon alapíthatnak, gyermekeiket csak szülőföldjükön nevelhetik fel. A szebb jövő érdekében tértek haza, és álmaik egy része már valóra is vált: fiuk, az alig egyéves Bence szépen jár, fóliasátraikban gazdagon nő a zöldség, az istállóban pedig bikaborjúk és disznók nevelkednek.