SepsikőröspatakTánc, ének és muzsika évente egyszer

2019. július 16., kedd, Közélet

Hétvégén éjfélbe nyúló dáridót szervezett a községvezetés Kőröspatakon. A falunapok versengő-versenyző kavalkádjában nem könnyű helytállnia egyetlen településnek sem. Itt-ott próbálnak változtatni, ha van rá lehetőség, a községközpontokhoz tartozó falvakban tartanak a régebbi időkre emlékeztető, kisebb majálisokat.

  • Színpadon a Zöld Fenyő együttes. A szerző felvéltele
    Színpadon a Zöld Fenyő együttes. A szerző felvéltele

Kisgyörgy Sándor polgármester megnyitóbeszédében a testvértelepülések képviselőit is köszöntötte.  Erdei Péterné, Gárdony város alpolgármestere elmondta: „Szeretettel és vágyakozással várjuk minden évben, hogy feltöltődjünk a székelyek között, és bebizonyítsuk, hogy a Trianon húzta kegyetlenül éles határvonal nem választhat el minket az együvé tartozás érzésében.” Ennek az érzületnek adtak kifejezést Mezőtúr és a Balaton-délvidéki Somogygeszti küldöttei is. Gárdony, ahol az író emlékét is őrzik, ezúttal Gilice nevű néptánccsoportját is elhozta, amely a testvériség jeleként közösen ropta a táncot az itteni Zöld Fenyő tánccsoporttal dunántúli magyar zenére. Velük érkezett Agárdról és lépett fel a Bakony virága díjas Ruzsic László–Győrei Kata háromgyermekes házaspár is. „Az egyesület költségein egész napos háromszéki honismereti kirándulásra vittük a gárdonyi táncosokat és a nálunk táborozó fiatalokat” – nyilatkozta Zsigmond Sándor, a helybeli Kálnoky Ludmilla Egyesület és Alapítvány elnöke.

Kőröspatak és Kálnok lakói felpártolták a rendezvényt, zsúfolásig teltek a sátrak árnyékában az ülőhelyek, tömegesen megjelent a községközpontban a népes magyar anyanyelvű cigányság is, Dima Cosmin sepsiszentgyörgyi fiatal táncoktató zsenge korú roma táncosai – cigány táncok helyett – modern táncot mutattak be. Sikere volt az idősebb korosztályhoz szóló, de összetételében megfiatalodott kőröspatak–kálnoki fúvószenekar térzenei műsorának és a sportcsarnokban tartott könyvbemutatónak is. Utóbbin Márk Attila vetített képes előadásban ismertette a Gidó Csabával  és Pál Jánossal közösen összeállított kötetet, – ahogyan itthon a népnyelv mondja – az 1916-os menekülésről. A dokumentumokkal megalapozott anyagot az árkosi énekvezér gyűjtötte össze unitárius egyházi forrásokból. A Hargita Népe Lapkiadó által tavaly megjelentetett kötet az utolsó darabig elfogyott.

Hazai és külföldi zenei együttesek és énekesek léptek fel, s ismét sikeres rendezvénynek bizonyult Recsenyédi Hunor lovasíjász és a Székely Virtus huszárbemutatója, a barbeque-kóstoló, valamint a sörivó verseny. Állandó programként zajlott a focibajnokság a sportcsarnokban és a gyermekfoglakoztatás. A Salvatore Egyesület ingyenes egészségügyi méréseivel (vérnyomás, vércukorszint, pulzus, koleszterin stb.) jelentkezett. Az étel-ital biztosítása a Diószegi csárda gondja volt, és vasárnap éjfél előtt egy órával felcsaptak a rendezvényt záró tábortűz lángjai.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-07-16: Közélet - Iochom István:

Háromszázan ropták a táncot (Ikavári Néptáncfesztivál)

A csernátoni Ika Ifjúsági Egyesület szervezésében zajlott szombaton és vasárnap az Ikavári Néptáncfesztivál. Vasárnap tizenhat Kovászna, Hargita, Brassó és Fehér megyei néptáncegyüttes, illetve néptánccsoport mintegy háromszáz táncosa és zenésze lépett fel a várbérc alatti szabadtéri színpadon.
2019-07-16: Közélet - Iochom István:

Kézdiszéki gyermekek a Balatonnál (Péter János-emléktábor)

Tegnap este hatodik alkalommal indult Péter Olga, Péter János özvegye, a Kézdiszéki Székely Tanács állandó bizottságának tagja vezetésével huszonöt kézdiszéki iskolás Budapestre és a Balaton-parti révfülöpi üdülőtáborba. Az idei tábort is – akárcsak tavaly – Péter János (1962–2017), a Székely Nemzeti Tanács egykori alelnöke, a Kézdiszéki Székely Tanács volt elnöke emlékének szentelik.