Elnökválasztási fészkelődések

2019. július 17., szerda, Máról holnapra
Nagy D. István

Érdekesnek talán túlzás lenne nevezni, unalmas viszont már biztos nem lesz az ősszel esedékes államfőválasztás, legalábbis erre utal az, hogy egyre csak sokasodnak a képbe kerülő jelöltek. Az elmúlt pár nap eseményei egyre inkább azt mutatják, bőven lesz miből választani, más kérdés, hogy ki milyen esélyekkel fut neki a megmérettetésnek, illetve egyik-másik nekiveselkedő hölgy vagy úriember mögött milyen politikai szándékok húzódnak meg.

Az esélyek latolgatásába egyelőre korai belemenni, talán annyit már most meg lehet állapítani, hogy amennyiben a kormányoldalon az elmúlt napokban tapasztalt tendencia fennmarad, Klaus Iohannis jelenleg is tisztségben lévő államfőnek különösebben nem kell aggódnia amiatt, hogy ebből az irányból netán megszorítanák. A szociáldemokraták és Călin-Popescu Tăriceanu liberálisai is a különutas megoldást választják, saját jelölttel. Zavaró tényezőként ráadásul a sértődött szocdem elvbarátokat felszippantó Victor Ponta-féle Pro Románia Párt is belépett a táncba, s bár a felkérés támogatásra szólt, egyelőre ők is a „nem közösködünk” nótájára ropják. Noha az SZDP csak augusztus 3-án árulja el, kit indítanak, a Ponta-féle társaság pedig több vasat is tart a tűzben, azzal, hogy a liberális-demokraták nem mondanak le elnökük jelöléséről, világossá teszi, hogy közös jelölt idén kormányoldalról nem lesz az elnökválasztáson. Iohannis esélyei kapcsán okozhat viszont meglepetést a Mentsétek Meg Romániát Szövetség, akik Dan Barna pártelnököt vetik be, ezúttal is a Dacian Cioloș vezette párttal közösen. Kérdés, hogy a május 26-án felmutatott teljesítményhez hasonlót sikerül-e ősszel is összehozni.

Az esélyeknél talán még érdekesebbek a jelöltállítás körül felsejlő harcok, amelyek akár a kormánykoalíció felbomlását is elhozhatják. A „mindenki a saját jelöltjével” hozzáállás mindenképp azt mutatja, hogy a EP-választásokon csúnyán elhasaló liberális-demokraták helyzete nem egyszerű, és a PSD-től sem lenne idegen, hogy a kormányzás trojkájából egyszer csak kidobja az egyre súlytalanabbá váló törpealakulatot. Az államfőválasztáson elért siralmas eredmény pedig jó indok lenne erre, főképp, ha az SZDP-nek sikerülne valamelyest javítani a májusban jócskán megtépázott támogatottságán. A jelenleg Viorica Dăncilă vezette társaság számára a szavazói szimpátia visszanyerése kötelező, ők várhatóan ezt a munkát fogják folytatni, egyebek mellett egy „piacos” jelölt felmutatásával – például a kormányfő indításával.

A számtalan kérdőjel ellenére az biztos, hogy az államfőválasztás csak főpróbája lesz a jövő évi – igazán nagy tétet hordozó – önkormányzati és parlamenti választásoknak. Az ellenzék helyzete kimondottan kényes, hiszen a bukás egyben a jövő évi választások eredményeit is előrevetíti, arról nem beszélve, hogy kicsúszna a kezükből az az utolsó hatalmi góc, ahol még bírnak némi befolyással. A szociáldemokraták ennél sokkalta szerencsésebb helyzetből indulnak, hiszen a kormányrúd továbbra is stabilan az ő kezükben van, novemberig még számtalan tetszetős intézkedést el lehet ereszteni, s őszig alighanem kerül orvosság Victor Ponta sértődöttségére is. Utóbbi pedig friss és ropogós szavazatokat is jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1289
szavazógép
2019-07-17: Belföld - :

Kisebbségvédelmi intézkedéseket sürgetnek

A kisebbségi jogok európai egyenlőtlenségével az emberi jogok sérülnek – hívta fel a figyelmet Vincze Loránt első strasbour­gi plenáris felszólalásában.
2019-07-17: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Illés-napok előtt az Alvégen

Mikor és melyik településre találhatna leginkább címünk, ha nem éppen a július 20. előtti napokban az alvégi Illyefalvára? A mai ember gyakran rácsodálkozik az Illés névre, bár ha a vele kapcsolatos hiedelmeket olvassa, meggyőződhet arról, hogy felmenőinknek elég sok baja akadt Illéssel, számos hiedelem kapcsolódott személyéhez. De ma, a viharokkal és természeti katasztrófákkal küzdő időben, főleg a hívő ember számára igencsak aktuális téma Illés napja.