Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vakolat

2019. július 18., csütörtök, Kármentő
Váry O. Péter

Ismerik azt az érzést, amikor az ember kimegy az autójához, és nem tudja, miért, de a járműnek egy bizonyos pontjára kell néznie? Ott lesz az a karcolás, horpadás, ütés, amely azelőtt nem volt, de amelyet azonnal észrevesz a gazda. Hogy aztán gondolkodjék, hol sérülhetett az autó, ki volt az a felelőtlen sofőr, aki meghúzatta, vagy az a rosszakaratú gyalogos, aki valamilyen éles tárggyal megsértette.

Mert ritka az olyan eset, amikor a tettes jelt hagy maga után, egy cetlit a telefonszámával, esetleg névjegykártyát, hátán rövid bocsánatkéréssel. Előfordul viszont olyan is, hogy maga az elkövető marad a tett helyszínén – bár ez többnyire olyankor esik meg, ha a bűnös nem élőlény. Hanem egy tárgy. Esetünkben egy tenyérnyi vakolat.

Vendégtörténet az alábbi, egy barátom mesélte. Reggel telefoncsörgésre ébredt, szomszédasszonya hívta, és bár barátságosan szólt bele a telefonba, az álom mégis azonmód kiszállott szeméből. Merthogy a szomszédasszony sérülésmustrára invitálta, de sietősen ám, különben elkésik a munkából. Magára kapta, ami épp kézügyben volt, rohant le a negyedikről. A szomszédasszony idegesen topogott autója mellett, szó nélkül a hátsó sárvédőre mutatott, aztán a földre, majd fel, az ég felé. Barátom megnézte a hátsó sárvédőn a jókora karcolást, aztán a földön a tenyérnyi vakolatot, majd terasza párkányán az épp akkora malterhiányt. Kétség nem fért hozzá, az ő erkélyéről hullott le a burkolat. Pedig mindössze három éve rakták fel, a lépcsőház összes erkélyét kozmetikázták akkor, szép fehér festést kaptak a teraszok aljai (avagy alulról nézve plafonjai), piszkosfehér rücskös burkolatot párkányai. A munkálat ráfért amúgy a valamikor a hetvenes években épült tömbházra, az idő meglátszott már a külső elemeken, no meg az is tény, hogy akkoriban jó építészeink nem végeztek minőségileg kifogástalan munkát. Barátom agyán mindez pillanatok alatt átfutott, megtéríti persze a kárt, mondta szomszédasszonyának, azzal kezelésbe vette telefonját. Hamar megkerítette a vállalkozót, aki három esztendeje a felújítást végezte, az válaszolt is azonnal a hívásra, de a felelősséget hárította, mondván, a munkára egy év szavatosságot vállalt, az meg rég lejárt. Hogy erre mit válaszolt barátom, azt inkább le sem írom, tény, hogy reggeli kávéja mellé a szokásosnál kétszer több cigarettát szívott el, mire bosszúsága valamelyest csillapodott.

Aztán bekérezkedett alsó szomszédjához, és alaposan szemügyre vette erkélyének alsó felét. Bizony, a párkányon a piszkosfehér rücskös burkolat nagy darabokban kérezkedett már lefelé, s ahol az esővíz rést talált magának, a plafonból is jó adag csak a kedvező alkalomra várt, hogy lehullhasson. A laikusnak is nyilvánvaló volt, hogy sürgős beavatkozásra van szükség, és lehetőleg ne pancser munkára – abból egyszer már elég volt. Hívta hát ipari alpinizmussal foglalkozó ismerősét, meggyőzte, hogy sürgősségről van szó, másnap két hegymászókötéllel kibiztosított fiatalember kimászott a negyedik emeleti erkély oldalára, óvatosan leverték a felhámlott vakolatot, szakszerűen kijavították a hibát, és ennyi.

Barátom azóta furcsa testtartással jár az utcán. És sokszor látszólag minden indok nélkül nagy kanyarokat tesz a járdán. Furcsa testtartása abból adódik, hogy mindegyre az erkélyeket nézi, és ahol bomlásnak indult vakolatot lát, ott nagy ívben kitér a balesetveszélyes terasz alól. Mert mindegyre az a gondolat motoszkál a fejében, hogy ő, bár nem olcsón, de szerencsésen megúszta a vakolat-affért, hiszen a lehullott malter csupán egy autót sértett meg, de akár emberre is eshetett volna. Félelme rögeszmeként üldözi, most már oda jutott, hogy ismeretlen járókelőket tol arrébb a járdán, s mire megmagyarázná, hogy csak emberféltés a gesztusa, csúnya szavakat kap köszönetül.

Minap sétáltam egyet a városban. Igaza van a barátomnak, bizony, lépten-nyomon leselkedik egy-egy merényletre alaposan felkészült terasz a gyanútlan gyalogosra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2019-07-18: Család - :

Gyermekeink

2019-07-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, férj, keresztapa, az uzoni születésű
TIMÁR MIHÁLY
életének 76. évében 2019. július 17-én visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése július 19-én, pénteken 15 órakor lesz az uzoni temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás július 18-án, csütörtökön 17–19 óra között, valamint a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1215