Mi, hol, mikor?

2019. július 20., szombat, Mi, hol, mikor?

Zene
DZSESSZKONCERT. A 13. dzsessz- és improvizációs zenei tábor zárókoncertjét a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színházban (Művész mozi épülete) ma 17 órától tartják a diákok részvételével.

AZ ORGONÁK ÉJSZAKÁJÁN a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma 18.30-tól orgonán játszik Lőfi Gellért, énekel Opra Kitti Fruzsina.
V. FÚVÓSTALÁLKOZÓ KÁLNOKON. A Kálnoki Rézbanda 12 vasárnap tartja fúvóstalálkozóját, amely 11.30-kor felvonulással indul a református templom elől, majd 12 órától koncerttel folytatódik a művelődési ház udvarán. Részt vesznek a rétyi, lécfalvi, gidófalvi, étfalvi, nagybaconi, erdővidéki és árkosi fúvósok.
RENDKÍVÜLI KAMARAZENEi estet tartanak július 24-én 19 órától az Árkosi Kulturális Központ (Bástya-ház) koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) közös szervezésben a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Fiókjával. Fellép: Gulyás Márta (zongora, Budapest), Lokodi Károly (hegedű, Marosvásárhely) és Kostyák Előd (cselló, Kolozsvár). Műsoron: három Brahms-szonáta. A helyek száma korlátozott. A jegyeket (10 lej) előre is meg lehet vásárolni a székhelyen naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).

Megjelent
A friss sepsiszentgyörgyi Egyházi Tudósítóból megtudhatjuk, hogy a katolikus egyház júliust Jézus Szent Vérének tiszteletére szenteli. Sok helyen elimádkozzák a Jézus Szent Vére Litániát, mert részesülhetnek ajándékaiból. Olvashatunk a Sarlós Boldogasszony ünnepéről, Loyolai Szent Ignác, a Jézus Társaság alapítójának életéről, és megszívlelhetjük tanácsait, hogyan boldoguljunk jobban az érzéseinkkel. Ferenc pápa tanítása mellett Jakubinyi György érsek köszöntőbeszédét is megtaláljuk, amelyben megköszöni a Gyulafehérvári Főegyházmegye nevében az aranymisés Szabó Lajos kanonoknak a fél évszázados szolgálatát és helytállását. Szabó Lajos atya aranymisén elhangzott gondolatai hálatelt szívből fakadnak: „Nem személyes ünnep, hanem a mindenható Isten jóságának magasztalása. Ezért megrendült lélekkel mondok köszönetet a teremtő és fenntartó Istennek. S köszönöm, hogy meghívottjaim, rokonaim, paptestvérek és a jó hívek segítenek nekem ebben a hálaadásban.” Az Egyházi Tudósítóban részleteket tudhatunk meg a gyergyócsomafalvi plébániáról, illetve a júliusban született, szentségi házasságban részesített és eltemetett személyek statisztikájáról.

Kiállítás
KIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezé­sében Lovas életképek és hagyo­mányok Háromszéken címmel nyílik kiállítás július 22-én, hétfőn 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először. Anyaga betekintést nyújt a Mikes Ménes évszázados hányatott történetébe az 1700-as évektől az első világháborúig dr. Hecker Walter avatott összeállításában, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe. A kiállításhoz a lakosság segítségét is kérték, hogy féltve őrzött lovas életképeik ne merüljenek feledésbe. Házigazda: Marton-Lichtfusz Katalin, a Lábas Ház kiállítótér szaktanácsadója. A kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsa intézetvezető, a kiállítás kurátora. Tervezés, grafikai kivitelezés: Szebeni-Szabó Róbert.
Köszönettel tartoznak a Roy Chowdhury-Mikes családnak a Mikes Ménes fotóiért, valamint dr. Hecker Walternek tanulmányáért, a Bod Péter Megyei Könyvtárnak a Mikes-albumért, a Székely Nemzeti Múzeumnak a fotókért, valamint a lakosságnak az általuk hozott képekért (Nagy Zoltán, Major Andrea, Köpeczi-Gúzs Sándor, Barabás Gyöngyi, Biró Miklós, Balogh Katalin).
KORTÁRS ROMÁN KÉPZŐMŰVÉSZEK FESTMÉNYEIT mutatják be az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám) júliusban és augusztusban. Az első kiállítás résztvevői Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofeanu, Cela Neamțu, Costin Neamțu, Florentin Vesa, Stela Vesa, Corneliu Ionescu és Horațiu Pepine festőművészek. Július 22-én, hétfőn 18 órától a kiállítást megnyitja Petre Străchinaru és Kopacz Attila.
AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONTBAN (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, III. emeleti kiállítótér) július 23-án, kedden 17 órától megnyitják Plugor Sándor (1940–1999) festő és grafikusművész emlékkiállítását. Köszöntőt mond: Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere; Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke; Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kiállítást megnyitja Deák Ferenc Loránd műkritikus. Közreműködik Mátray László színművész. A kiállítás kurátora: Miklóssy Mária képzőművész. A kiállítást Szepes Hédi és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténészek rendezték. Megtekinthető július 24. – augusztus 16. között keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul és 16.30-tól románul beszélő; 11.15-től Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő; 16.15-től Egy kutya négy útja – amerikai családi film, magyarul beszélő; 18.15-től Napszállta – magyar–francia dráma, román felirattal; 18.30-tól Yesterday – angol zenés vígjáték, magyarul beszélő; 20.45-től Csekély esély – amerikai vígjáték, magyarul beszélő; 21 órától Übergáz – amerikai akcióvígjáték, román felirattal. Vasárnap: 11 órától A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul és 11.15-től románul beszélő; 16 órától Pókember: Idegenben – amerikai akcióvígjáték, román felirattal; 16.30-tól Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő és 18.30-tól román felirattal; 18.45-től Anna – francia akcióthriller, román felirattal és 20.45-től magyarul beszélő; 21 órától Vox Lux – amerikai zenés dráma, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág
MEDJUGORJEI IMACSOPORT, SEPSISZENTGYÖRGY. A sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-templomban július 22-én, 23-án, 27-én és 30-án 7 órától; július 24-én, 25-én, 26-án, 29-én és 31-én 18 órától mutatnak be szentmisét az idei 30. ifjúsági fesztiválért, amelyet Medjugorjéban tartanak augusztus 1–6. között.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok út 1. szám alatti Richter (telefon: 0267 351 025, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok út 9. szám alatti Farmaline (0367 402 209; Kézdivásárhelyen vasárnapig a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 10–12 óráig a Józef Bem utca 2/3/C/3. szám alatti O-Dent fogászati rendelőben (telefon: 0267 708 465) dr. Ferenczi Á. Orsolya fogadja a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2019-07-19: Belföld - :

Cinizmusból jeles

Viorica Dăncilă kormányfő azt kérte Sorina Pintea egészségügyi minisztertől, hogy menessze az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnökét az informatikai rendszer működésképtelenségéért és az intézmény szóvivőjét is, amiért egy rádióinterjúban az informatikai rendszer meghibásodása kapcsán úgy fogalmazott, hogy „az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is”. „Nem fogadhatjuk el, hogy egy közhivatalnok, aki fontos tisztséget tölt be, így beszéljen a polgárokkal” – nyilatkozta Viorica Dăncilă.
2019-07-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy a drága jó gyermek és testvér,
MIHÁLY ZSOLT
életének 48. évében 2019. július 19-én elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait július 21-én,
vasárnap 15 órakor helyezzük örök nyugalomra
a sepsiszentgyörgyi Vártemplom ravatalozóházától.
Részvétfogadás
a temetés előtt egy órával.
Emléke szívünkben
örökké élni fog.
Szerettei
1218