Sok a kiskorú anya

2019. július 27., szombat, Belföld

Aggasztónak tartja a kiskorú anyák magas arányát a Mentsétek meg a gyermekeket nevű gyermekvédelmi szervezet, amelynek adatai szerint közel 13 ezer fiatal nő tizenkilencedik életéve betöltése előtt szülte első gyermekét, 3600 a második, 700 pedig még harmadik gyermeke születésekor sem érte el a 19 éves kort.

A szervezet tájékoztatása szerint 2018-ban ugyan kissé csökkent a tizenévesen szülő anyák száma, de a helyzet továbbra is aggasztó. A 15 év alatti anyák száma 2017-ben 743, 2018-ban 674 volt, a 15 és 19 év közötti kismamák száma pedig tavalyelőtt 18 173-ra, tavaly 17 307-re rúgott. Az Országos Statisztikai Intézet (nem végleges) adatai szerint 19. évük betöltése előtt 12 906-an szülték meg első gyermeküket. 3657-en még a második, 673-an a harmadik, 63-an a negyedik, heten az ötödik és egy anya még a hatodik gyermek születésekor sem töltötte be a 19. életévét. A 15 évnél fiatalabb kismamák csecsemői közül 79-nek van 20 évnél fiatalabb apja, a 15 és 19 év közötti anyák kisbabái közül 2120-nak, de arra is van példa ugyanebben a kategóriában, hogy az apa 65 évnél idősebb. A 15 év alatti kismamák 65 százaléka, a 15 és 19 év közötti anyák 67 százaléka él vidéki környezetben.

A kiskorú anyák gyermekei mind szociális, mind egészségi szempontból veszélyeztetettek, sokszor koraszülöttek, és gyakori az is, hogy a terhességet nem kísérte orvos – hívja fel a figyelmet Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet elnöke, hangsúlyozva, hogy a tinédzser anyák gyakran hátrányos helyzetű közösségekből származnak, nem kapnak állandó és megfelelő orvosi ellátást, ezért a született kisbabák körében nagy a csecsemőhalandóság, az életben maradók pedig sokszor rossz társadalmi és gazdasági körülmények között nőnek fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 775
szavazógép
2019-07-27: Belföld - :

Gyermekeket ijesztett meg a medve

Hétéves gyermekre támadott a medve tegnap reggel Csíkzsögödön – közölte tegnap délben a Hargita Megyei Tanács sajtóirodája, amely sem a támadást nem részletezi, sem arra nem tér ki, hogy mi történt a gyermekkel, csak azt tudatja, hogy az állat kilövését hetekkel ezelőtt kérte Borboly Csaba tanácselnök, de hiába.
2019-07-27: Belföld - :

Sorozatgyilkos Caracalban

A nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén kér kivizsgálást Klaus Iohannis államfő arról, hogy a hatóságok miként jártak el annak a lánynak az esetében, akit feltételezhetően egy sorozatgyilkos ölt meg különös kegyetlenséggel.