Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. július 31., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön a Vártemplom új gyülekezeti termében  ma 18 órától mutatják be Péntek Róbert Bujdos-óra című verseskötetét. A könyvbemutatón a költő olvas fel verseiből, néhány vers megzenésített formában is elhangzik.

A 23 éves költő százegy versét tartalmazó kötetét a 2019. évi Ünnepi Könyvhétre adta ki a pilisvörösvári Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület. A versek többsége 2017–2018-ban született, s a helyszínek jelölése a hazai tájak és a környező országok lá­togatásait mutatják. A költő elsőrangú, szívbéli emlékhelyei: a Balaton és környéke, Baja, Pápa, a szomszédságokban Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Ipolyszakállos. Élményeit igen nagy szeretettel örökíti meg, legyen az ismeretség, barátság, szerelem vagy tájkép. Műfajait a versbirodalomból, az önmaga által kijelölt „mindenségmedencéjéből” kiemelve műveli. Versei így lehetnek bordalok, népdalok, ajánlások, üdvözlések, természetleírások és a szülőföldért-népért-hazáért aggódó szépen rímelt, hosszabb költemények. A szokásos költészeti témakörök, például a gyermekkor, szerelem, vallás, hagyományok, égitestek, évszakok mellett belső lelki ösztönzésre utal a költőben ősiségünk, megmaradásunk kérdése és az egyes nemzedékek felelőssége. Ezt jelzi az Ott vagy hun és a Kór-kép című vers, a rovásírásos monogram és a kötet hátsó borítóján az ásatások során meglelt hun korona színes fényképe.
A költő stílusa igen gazdag szókincsről tanúskodik. Járatos az élőlények gazdag természeti világában, időnként szinte illatoznak a verssorok. Ami igen értékes a versekben a változatos témakörökkel együtt, az a mesteri rímfaragás és a szótag-szétválasztásos új fogalmakat súgó, varázsos verscímsorozat, pl. Íz-lel, Ki-kép-ez, S-írdogál, Dia-dal, Bál-a-tón és a könyv címét adó Bujdos-óra című vers. A kötetet a sajátos egyéniségű és verselésű költőket kedvelő olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk.

Miklósvári Reneszánsz Kastélynapok
Második alkalommal szervezi meg a Miklósvári Reneszánsz Kastélynapokat augusztus 2–4. között a Kálnoky Alapítvány. Az idei miklósvári kastélynapok jellegzetessége, hogy családbarát rendezvényként egyszerre mutatja meg a letűnt korok sajátosságát, illetve Erdővidék hagyományos értékeit.
Augusztus 2-án 18 órától a Kálnoky családdal kapcsolatos dokumentumokból lesz felolvasás, augusztus 3-án a hangsúly a gyerek- és családbarát tevékenységekre tevődik át. A nap folyamán kézműves-­tevékenységet, kincskeresést, pónilovaglást és szekerezést, valamint hagyományos miklósvári gyerekjátékokat szerveznek. Augusztus 3-án, szombaton kerül sor a Hová, merre, ifjúság? című kerek­asztal-beszélgetésre, amely a fiatalok jövőképét igyekszik körbejárni. Augusztus 4-én, vasárnap az Erdővidéki Népviselet Találkozón a környék népviselete kerül bemutatásra, dokumentálásra, ezt követően pedig közös felvonulás lesz.
A II. Miklósvári Reneszánsz Kastélynapok helyszíne a miklósvári Kálnoky-kastély s az ennek részeként működő Erdélyi Élet Múzeuma. Támogatói a Bethlen Gábor Alap és Kovászna Megye Tanácsa. Részletes program a Kalnoky Castle – The Museum of Transylvanian Life Facebook-oldalon. Kapcsolattartó: Szabó István projektmenedzser (e-mail: istvan.szabo@kalnoky.org, telefon: 0745 046 908).

Zene
A Diákok éve tematikus év részeként szervezett Ütős nyár Sepsiszentgyörgyön! programsorozatban augusztus 2-án, pénteken 19 órától a világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó, Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes lép fel a főtéri kőszínpadon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30 órától Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő; 16.45-től A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.30-tól Pókember: Idegenben – amerikai akcióvígjáték, kalandfilm, román felirattal; 18.45-től Pompon Klub – angol vígjáték, román felirattal; 20.30-tól A Szent és a Farkas – német–francia dráma, román felirattal; 21 órától Csekély esély – amerikai vígjáték, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102.

Hitvilág
RÖVID TERÁPIÁS PROGRAM. A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6. között kéthetes terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Magyarózdon a Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni a bonuspastor.ro honlapon lehet.

Konduktorképzés Illyefalván
A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara székhelyen kívüli konduktor- (bache­lor/BA) képző szakot indít az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képzőközpontban. Olyan érettségi diplomával rendelkező személyek jelentkezését várják, akik élethivatásuknak érzik a mozgássérültek nevelését és a teljes emberi életre való felkészítésüket. A konduktív pedagógia elsősorban azokkal a központi idegrendszeri sérültekkel foglalkozik, akiknél szülés közben oxigénhiányos állapot lépett fel, vagy később, gyermek-, illetve felnőttkorban ért károsodás stroke, Parkinson-kór, sclerosis multiplex következtében. A módszer alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatóak.
A módszer elsajátítása négyéves nappali főiskolai képzés részeként valósul meg, az elméleti és gyakorlati tanulmányok feltételein kívül a szállás és étkezés lehetősége is biztosított az illyefalvi központban. A szeptemberben induló képzést alkalmassági vizsga előzi meg magyar irodalomból, ének-zenéből, valamint testnevelésből. A képzés sajátossága, hogy egyidejűleg valósul meg az oktatás, illetve a sérült gyermekek és felnőttek rehabilitációja a komplex konduktív nevelési rendszerben. A képzést a Magyar Akkreditációs Bizottság 2018. július 20-án hagyta jóvá. Ez a Semmelweis Egyetem Pető András Karának első kihelyezett képzése, amelynek partnere a KIDA Alapítvány és telephelye Illyefalva.
Részletek a képzésről és a módszerről a semmelweis.hu/pak honlapon. Érdeklődni a 0724 266 020-as telefonszámon lehet. Jelentkezési határidő: augusztus 1.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul tér 3. szám alatti Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Korszerűsítési munkálatok miatt csütörtökön 8.30–16 óráig Papolcon az 1-es és 2-es transzformátorállomás körzetében, valamint Zágon egész területén szünetel az áramszolgáltatás.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben (Mihai Viteazul tér 2. szám) a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi cserebereklubjába ma 16 órára várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
TAGDÍJFIZETÉS. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.
TÁJÉKOZTATÁS. A július 29-i, hétfői vízelzárással kapcsolatosan a Közüzemek Rt. tájékoztatja a sepsiszentgyörgyi fogyasztókat, hogy a Lidl újjáépítésén dolgozó cég vízelzárást kért a Közüzemek Rt.-től az építkezés területén lévő vízvezeték áthelyezése miatt. A zárást 8–16 óráig igényelték, a Közüzemek Rt. a zárást 8–19 óráig hirdette meg, hogy a munkálatok után legyen idő kimosni a vízvezetéket. A rendszert 16.35-kor nyitották újra, a hegesztés folyamán azonban hiba történt, így ismét meg kellett szakítani a vízszolgáltatást. Az ivóvízellátást 22 órára sikerült újra elindítani. A késlekedés okozta kellemetlenség miatt érintett ügyfeleitől a vállalat elnézést kér.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 170
szavazógép
2019-07-31: Mi, hol, mikor? - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, anyós, testvér, rokon,
szomszéd,
özv. LÁSZLÓ MÁRIA
MAGDOLNA
(szül. DEMIÁN)
életének 65., özvegységének 9. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. augusztus 1-jén 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
A gyászoló család
4313134
2019-07-31: Sport - :

Molnár Ede harmadik egy gumidefekt után (Hegyikerékpározás)

A sepsiszentgyörgyi Molnár Ede július 27-én nemzetközi hegyikerékpáros versenyen állhatott dobogóra. A Triada MTB Păltiniș elnevezésű verseny egyben a Román Kupa 3. szakasza is volt. A 23 éves háromszéki versenyző a viadalon egy gumidefekt miatt a harmadik helyen végzett.