Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. augusztus 1., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Megemlékezések a nyergestetői csata 170. évfordulóján
NYERGESTETŐ. A nyergestetői csata 170. évfordulójának alkalmából ma 17 órától megemlékezést tartanak a Nyergestetőn a hősök emlékére emelt obeliszknél.

Az esemény ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a háromszéki Szilaj Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. Ünnepi beszédet mond dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, valamint Hargita megye képviselője. Közreműködik a Bojzás és a lukácsházi Derű néptánccsoport. A megemlékezés közös imádsággal és koszorúzással ér véget, majd a temetőben megáldják a honvédszobrot és a kopjafákat. Ma 20 órától a csíkkozmási Közösségi Házban Szanka József és Borbély András gyűjteményéből az 1848–49-es szabadságharc tárgyi hagyatékát lehet megtekinteni. Történelmi vitafórummal zárul a rendezvény.
SEPSISZENTGYÖRGY. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban ma 18 órától megemlékezést tartanak az 1849-es fehéregyházi csatáról és Petőfi Sándor halálának 170. évfordulójáról. A történelmi gyásznapon igét hirdet és beszédet mond Ungvári Barna András református lelkész (Uzon). Előadást tart Czegő Zoltán költő, író (Sepsiszentgyörgy) és Ráduly István egyetemi tanár, Uzon község polgármestere. A megemlékezésen részt vesz az uzoni fúvószenekar Lázár László karmester irányításával.

Miklósvári Reneszánsz Kastélynapok
Második alkalommal szervezi meg a Miklósvári Reneszánsz Kastélynapokat augusztus 2–4. között a Kálnoky Alapítvány. Az idei miklósvári kastélynapok jellegzetessége, hogy családbarát rendezvényként egyszerre mutatja meg a letűnt korok sajátosságát, illetve Erdővidék hagyományos értékeit.  Részletes program a Kalnoky Castle – The Museum of Transylvanian Life Facebook-oldalon. Kapcsolattartó: Szabó István projektmenedzser (e-mail: istvan.szabo@kalnoky.org, telefon: 0745 046 908).

Kiállítás
Az ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONTBAN (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszint) augusztus 2-án, pénteken 18 órától megnyitják Vetró András szobrászművész kiállítását. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A kiállítást megnyitja Kovács Árpád művészettörténész. Közreműködik Bogdán Zsolt érdemes művész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze. l A III. emeleti kiállítótérben Plugor Sándor (1940–1999) festő és grafikusművész emlékkiállítása augusztus 16-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.
A MAGMA KORTÁRS MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÓTÉRBEN (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. szám) A dzsungel áramvonalai című kiállítás augusztus 16-ig látogatható hétfő kivételével naponta 11–19 óráig.
A KÉZDIVÁSÁRHELYI INCZE LÁSZLÓ CÉHTÖRTÉNETI MÚZEUM időszakos kiállítótermében az Incitato művésztelep Ló az irodalomban című tárlata augusztus 25-ig tekinthető meg.

Zene
A Diákok éve tematikus év részeként szervezett Ütős nyár Sepsiszentgyörgyön! programsorozatban augusztus 2-án, pénteken 19 órától a világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó, Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes lép fel a főtéri kőszínpadon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, magyarul beszélő; 16.45-től A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól Yesterday – angol zenés vígjáték, fantasy, magyarul beszélő; 18.45-től Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő; 20.45-től Anna – francia akcióthriller, román felirattal; 21 órától Pompon klub – angol vígjáték, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102.

Hitvilág
SZENTSÉGIMÁDÁS. Sepsiszentgyörgyön a Szent Benedek-templomban ma 21 órától, a Krisztus Király-templomban ma és pénteken 17 órától kezdődik a szentségimádás. A Szent József-templom örökös szentségimádási napján (vasárnap) 13–19 óráig tart az imaóra, amelyre a lelkiségek óránként lesznek beosztva.
JEHOVA TANÚI KONGRESSZUSA. Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Arénában augusztus 2–4. között tartják A szeretet soha nem múlik el jeligéjű kongresszust, amelyre nemzetközi küldöttek is érkeznek. A program pénteken és szombaton 9.20–16.50-ig, vasárnap 9.20–15.30 óráig zajlik. Honlap: jw.org.

Képernyő
RTV2. Ma 13 órától magyar adás: Zenészgenerációk koncertje – zenészgenerációk évfordulós koncertjére került sor Kolozsváron. Egy jó hangulatú estén együtt zenéltek szülők és gyerekek, rokonok, tanárok és tanítványok. A zene szeretetén kívül még az volt a közös bennük, hogy mindannyian az idén 70 éves Sigismund Toduța Zeneiskola diákjai voltak. * És azt tudta…

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Korszerűsítési munkálatok miatt ma 8.30–16 óráig Papolcon az 1-es és 2-es transzformátorállomás körzetében, valamint Zágon egész területén szünetel az áramszolgáltatás.
MESTERKEDÉS. A kézdivásárhelyi Borudvarban ma 18 órától ismét mesterkednek. Ez alkalommal a kézdiszentléleki Perkő Nyugdíjasklub tagjai lesznek a meghívottak, akik a cukorkakészítést mutatják meg. Aktívan csatlakoznak hozzájuk a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai is.
NYÁRI NYITVATARTÁS A KÖNYVTÁRBAN. Szeptember 9-ig nyári nyitvatartási rend szerint látogatható a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig állnak a közönség rendelkezésére. A Sport utcai fiókkönyvtár programja változatlan marad. Minden érdeklődőt friss olvasmány­ajánlattal várnak ebben az időszakban is.
PONTOSÍTÁS. A Háromszék július 29-i számában megjelent Forgácsfesztivál és huszártoborzó című cikkel kapcsolatosan pontosított Zsuffa Levente Kovásznáról: „Az újonnan felállított székely kapu eredetije valóban a pávai Miskolczy család tulajdona volt, és 1958-ig Páván a Miskolczy-kúria bejáratát képezte. Nagyapám, Miskolczy István bontatta le, a kapunak egy kovásznai gazda adott helyet a csűrjében. A 60-as években került a sepsiszentgyörgyi múzeumhoz, felállítására a csernátoni múzeum megalakulása után került sor. A cikk szerint a kapu Pákéban állt, ami tévedés, a családunknak nem volt semmi kötődése Pákéhoz. Páva ma Zabolával egybeolvasztott falu. A Moldovai család kezdeményezése dicséretes.”

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul tér 3. szám alatti Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1147
szavazógép
2019-08-01: Család - :

Gyermekeink

2019-08-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a kézdivásárhelyi
dr. KELE MIHÁLY
ny. szülész-nőgyógyász
főorvos
szerető szíve életének 89. évében megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2019. augusztus 1-jén 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi régi református ravatalozóházból a helyi temetőben.
A gyászoló család
672