Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Reszkessetek, bűnözők?

2019. augusztus 2., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Románia miniszterelnöke szerda este hadat üzent a bűnözésnek. Haladéktalan, irgalom és kompromisszumok nélküli háborút hirdetett. Tíz intézkedést is felsorolt ellenőrzésekről, vizsgálatokról, a felelősök, a dolgukat nem megfelelően végzők megbüntetéséről. Ám Viorica Dăncilă hiába volt rendkívül komoly és határozott, szavai üresen csengtek, cseppet sem meggyőzően.

Újabb és újabb szörnyű tragédiákra van szükség, hogy ne csak mi, polgárok, de a hatalom is szembesüljön azzal, mennyire nem működik semmi Romániában. Megáradt folyóvizek mossák el a fél országot, védelmi intézkedéseket, gátakat, patakszabályozást ígérnek, aztán az egészből alig valósul meg valami. Egy-két év múlva ugyanott, ugyanúgy pusztít a víz. Egy fővárosi szórakozóhelyen kiütött tűzben meghal 64 fiatal, nagy nekibuzdulással elkezdődnek a tűzvédelmi ellenőrzések, szigorítanak a szabályokon, két év múlva pedig kiderül: zajos csinnadratta volt az egész, egy ilyen tragédia bármikor, bárhol megismétlődhet, jóformán semmi sem változott. A Colectivben történt tragédia után szembesültünk azzal, hogy a román egészségügy képtelen ellátni súlyosan megégett sérülteket, az erre felszerelt kórházi osztályok használhatatlanok. Ma sincs másképp, inkább külföldre szállítják a szerencsétlen sebesülteket, mert itthon, ha nem sérüléseikbe, hát a kórházi fertőzésbe halnak bele.

És most itt a rettenetes caracali eset, mely során kiderült: egyetlen állami hatóság sem végezte megfelelően a feladatát. Arrogáns, nemtörődöm diszpécser, felkészületlen és nagyképű rendőrök, működésképtelen keresőrendszer, totojázó ügyészek, csendőrök, hosszan sorolhatóak mindazok, akik képtelenek voltak megakadályozni, hogy a gyilkos kioltsa egy fiatal lány életét. Ahogy újabb és újabb részletek derülnek ki a dolgukat nem megfelelően vagy sehogy sem végző rendvédelmiekről, úgy nő a lakosság felháborodása, és az üggyel párhuzamosan megdöbbentő adatok látnak napvilágot: az EU-ban Romániában történik a legtöbb felderítetlen gyilkosság, 2018-ban ezek száma 633 volt, 61 százalékkal több, mint tíz évvel korábban. Ugyanakkor Dániában például egy év alatt összesen 52 gyilkosságot jegyeztek, de még a maffia szülőhazájának nevezett Olaszországban is csak 319-et. Azt is megtudhattuk, mennyire felületesen kezeli a hatóság az eltűnt személyek ügyét, még megfelelő összesítés sincs róluk. A most érintett Dolj megyében 52 ilyenről tud a rendőrség, ám az országos listán alig néhányuk szerepel. Láthattunk számos esetet, mikor kisujjukat sem voltak hajlandóak mozdítani a rendőrök egy-egy bejelentés után, főleg, ha fiatal lányokról volt szó. Mindeközben az erőszakszervezetek költségvetése folyamatosan nőtt, a rendőrök, csendőrök fizetése emelkedett, juttatásaik, kiváltságaik szaporodtak.

„Az embereknek nem kell félniük, mert ez az ország nem a bűnözők, a nemi erőszakot elkövetők, a pedofilok vagy emberkereskedők országa” – hangoztatta szerdán este a miniszterelnök. Valójában azonban éppen a bűnözők azok, akiknek nincs, amiért aggódniuk. A mostani nagy igyekezet éppúgy lecseng, mint mindegyik korábbi. Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy élet-halál kérdésben soha nem szorulunk a román hatóságok segítségére, hisz újra kiderülhet, éppúgy nem működik semmi, mint most, a caracali esetben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 170
szavazógép
2019-08-02: Közélet - Nagy D. István:

Egy nap után visszakapták az engedélyt a táborok (Újabb ellenőrzések)

Egy nappal az ellenőrzést követően a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság illetékesei úgy döntöttek, érvénytelenítik a besenyői, valamint a zabolai Csipkés táborok működési engedélyének időszakos bevonására vonatkozó döntést. Az ok: egyik létesítmény sem esik azon jogszabályok hatálya alá, melyek alapján elrendelték az engedélyek bevonását. A zabolai létesítmény gondnokságát ellátó sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola illetékesei ugyanakkor jelezték, hamarosan megkeresik a hatóságot, hogy közösen keressenek megoldást mind a rendelő kialakítása, mind az orvos kérdésében.
2019-08-02: Közélet - Iochom István:

Elnapolták a döntést (A román állam az ozsdolai közbirtokosság ellen)

Időhiányra hivatkozva augusztus 6-ra napolta el a bírói testület tegnap a brassói táblabíróságon döntésük meghozatalát, hogy ki a kompetens alapfokon letárgyalni a román állam által az ozsdolai Láros Közbirtokosság ellen indított pert. A per tétje nem más, mint az ozsdolai közbirtokossági erdő visszaállamosítása.