Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mesterkedjünk KézdiszékértHagyományos cukorkakészítés a Borudvarban

2019. augusztus 3., szombat, Közélet

A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés által kezdeményezett Mesterkedjünk Kézdiszékért programsorozat július 18-án indult, nagy sikerrel. Az első tevékenységen a Borudvarban mintegy harmincan szőttek, üveget, poharat és tányért festettek és szép öltésekkel varrtak. Rá egy hétre Szántó József mézespogácsa-készítő, Incze Gábor bőrdíszműves és Kész Mária szövőnő volt a Borudvar meghívottja. Csütörtökön a kézdiszentléleki Perkő Nyugdíjasklub tagjai voltak a meghívottak, akik a szaloncukor-készítés mikéntjét mutatták be nagy szakértelemmel.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Ők már több alkalommal szerveztek hasonló foglalkozást, ünnepeket megelőző időszakban készítettek ajándékba színes cukorkákat. Tevékenységükbe a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai is bekapcsolódtak, a jelen levő gyermekek is nagy érdeklődéssel pucolgatták a frissen készített különböző színű hagyományos édességet.

Kanabé Erzsébet, a Perkő Nyugdíjasklub elnöke érdeklődésünkre elmondta: nagy örömmel tettek eleget a meghívásnak és jöttek el a Borudvarba öten, s velük Miklós Ilona és leánya, Tünde, akik a szaloncukor-készítés mesterei. „Augusztus elsején furcsán hangozhat, hogy szaloncukrot  készítettünk, nem éppen most van annak az idénye, de készítése mindig időszerű” – hangsúlyozta a nyugdíjasklub vezetője.

Mint kifejtette, a cukorkakészítésnek hagyománya van Kézdiszentléleken, minden karácsony előtt, december közepén készítik el a különböző figurákat, amiből a templomnak, az idősek otthonának és a Böjte Csaba-féle gyermekotthonnak adományoznak, a cukorkakészítő asszonyok pedig hazaviszik a maradékot. Miklós Ilona, a kézdivásárhelyi cukrászlaboratórium egykori dolgozója több mint harminc éve foglalkozik hagyományos szaloncukor készítésével, amit Tünde lánya is örökölt tőle.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-08-03: Kármentő - Kuti János:

A dolgok jóra fordulnak

A caracali rém, Gheorghe Dincă, akit jelenleg „csak” két lány megerőszakolásával és megölésével vádolnak, mindent beismert, sőt, úgy néz ki, még azt is, amit nem követett el. Még az is lehetséges, hogy az általa meggyilkolt lányok élnek!
2019-08-03: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Gyöngyfűző tábor Sepsiszentgyörgyön

Szebbnél szebb, vékonyabb és vastagabb, különböző színű gyöngyökből fűzött nyakláncok, nyakékek, füzérek, karkötők és medálok készültek a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia kis hittantermében július 24–26. között a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör által megszervezett gyöngyfűző alkotótáborban. Mindezeket kiállították a tábor végén, illetve külön Henning Edit és Málnási Katalin sujtásos gyöngyeit, akik már mesteri színvonalon művelik a gyöngyfűzést.