Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rika: a sporthorgászok szolgálatában

2019. augusztus 5., hétfő, Szabadidő

A baróti székhelyű Rika Sporthorgász Egyesület 2006-ban azért jött létre, hogy az erdővidéki sportembereket minél jobban és szakszerűbben kiszolgálja. Hogy miért volt erre szükség, közel tizenhárom év távlatából már nem annyira fontos – ma nem csak jó viszonyt ápolnak régi haragosukkal, a megyei sporthorgász- és vadászegyesülettel, hanem társultak is velük –, ám tény, a kezdetben kitűzött céljaikat elérték, és mára igazi közösséget alkotnak. Az összetartásban rejlő erejüket mutatja, hogy a tavalyi két árvíz jelentette csapást nemcsak túlvészelték, de társaik szakmai előmenetelében, tágabb környezetük gondjainak megoldásában is részt vállalnak.

A köznek gazdálkodnak

A tizenöt alapítótaggal induló egyesület kinőtte magát, tagjai száma tavaly még háromszáz felett volt, ám idén lecsökkentették ötvenre. Marián István ügyvezető elnök elmondása szerint tagjaik egy részét a megyei egyesülethez irányították, amit szervezési kérdés megoldása érdekében tettek, jövőre minden bizonnyal háromszor többen lesznek.

Az egyesület 2017-ben a megyei sporthorgász- és vadászegyesülettel közösen elnyerte a síkvizek igazgatásának jogát. Sporttársaik Erdővidéken két tavon, az Ágostonfalva határában található Olt-holtárokban, azaz a pumpaházi tavon és Köpecbányán horgászhatnak. A felnőtteknek 150 lejes tagsági díjat kell fizetniük, a 65 éven felüliek ötvenszázalékos, a tizennyolc éven aluliak hetvenöt százalékos kedvezményben részesülnek. A napidíj a tagok számára harminc lej, az egyesületen kívülieknek pedig ennek kétszerese, ennek fejében pedig négy kiló halat vihetnek el, a többit – meglehetősen drágán – ki kell fizetni. Azért határoztak így – magyarázta Marián –, hogy ne legyen csábító a halat elvinni. Nem is nagyon van rá példa, idén alig ketten éltek a lehetőséggel.

Az elmúlt tizenhárom esztendőben összesen ötvenkét tonna halat, zömében pontyot telepítettek, ebből idén 3,1 tonnát. Az utóbbi években Magyarországról hozták a horogérett, azaz 1–4 kilós pontyokat. Szívesen vásárolnának hazai halgazdáktól is, de az ügyvezető elnök elmondása szerint a törvénykezés semmilyen támogatást nem nyújt az ágazatnak, így az a tönk szélén áll. Mostanra jóformán nincs hazai tenyésztő, akitől halat lehetne venni. Hetente átlagosan 40–50 napijegyet értékesítenek, ám amikor a friss haltelepítéseknek híre megy, ezek száma megnő.

A tavalyi két árvíz majdnem csődbe vitte az egyesületet: a szezonból három hónap kiesett, de költeniük kellett az utak helyreállítására – ebben eszközeivel segített a polgármesteri hivatal –, és újratelepíteniük is kellett. Az elmúlt években megspórolt, fejlesztésre szánt pénzüket szinte mind el kellett költeniük, némileg átszervezésre kényszerülnek, de nem adják fel, folytatják.

 

Ki a legjobb horgász?

A horgászok szeretnek versengeni, s erre a Rikának köszönhetően alkalmuk is nyílik. Júniusban immár ötödik alkalommal rendezték meg a baróti születésű Kászoni Zoltán halbiológusról elnevezett emlékversenyt, és már javában zajlik a hétfordulós ikrafaló horgászmaraton is, hétvégén pedig a L.A.B. Életmentő Kupakok Egyesület részére szerveztek jótékonysági versenyt. Marián István az ikrafaló verseny hasznosságát emelte ki: ez nemcsak móka, hanem jelentős tevékenység, hiszen a ponty- és egyéb értékes halállományt veszélyeztető ragadozók – törpeharcsa, sügér és naphal – számát csökkentik legalább 80–100 kilóval.

Az amatőr versenysporton túl is szép eredményeket ért el a Rika: 2012-től nyolc országos ifjúsági versenyen győztek horgászai. A baróti Antal Tímea és Ágoston Szilamér régebb, a nem erdővidéki, de itt igazolt sepsiszentgyörgyi Arminia Bălaş (U20) és a csíkszeredai Újvári Ákos Zsolt (U15) tavaly lett bajnok állóvízi horgászatban.

Hogy ők sikeresek lettek, abban az egyesületnek is része van. A vezetőség és a közgyűlés is fontosnak tartja a tehetséges tagok támogatását, ezért oroszlánszerepet vállalt a költségek előteremtésében. Egy-egy Vasolcon, Rákovicán, Szakállasfalván rendezett megmérettetés háromnapos: péntekenként az edzésekre, szombat-vasárnap a versenyre kerül sor. Fedezni kell a szállás, az étel, az üzemanyag és az etetés költségeit, s mindezekkel az összköltség könnyen eléri az 1200–1500 lejt, ennek mintegy kétharmadát tudja vállalni az egyesület. Így is jut elég kiadás a szülők számára, hiszen drága sportról van szó: egy jobb minőségű rakós bot ára könnyen eléri a kétezer eurót, és orsóról, székről, horgászbot-tartókról és egyéb apró, de fontos kellékről nem is szóltunk – egyre modernebb és drágább minden horgászeszköz. Ezért is van az, hogy csak az országos és nem a már-már megfizethetetlennek tűnő nemzetközi versenyekre járnak. Mivel saját kis belharcaikkal vannak elfoglalva, az országos, a vadászokkal közös szövetség nem támogatja a versenyzők kiteljesedését. A horgászok megpróbáltak különválni, de teljes fiaskó lett a vége, mindenki vesztesnek érezheti magát. Magyarország ismét követendő példa lehetne: a feleakkora vízfelülettel rendelkező anyaországnak szinte mindig van néhány világbajnoka. A világ élvonalától száz évre vagyunk, Magyarországtól pedig legalább ötvenre – panaszolta Marián.

„Azért dolgozunk az egyesület érdekében, mert éltetni akarjuk. Azt akarjuk, hogy minden bár elfogadhatóan működjön: hobbit, szórakozást és kikapcsolódást jelent számunkra a horgászat. Örvendeni tudunk annak, ha munkánk eredménye vonzani képes a sepsiszentgyörgyi és brassói horgászokat, ha tagjaink versenyeken nyernek, de elégedettek vagyunk akkor is, ha többen is örvendeni tudnak a kifogott szép halaknak. Én azt remélem a következő évektől, hogy lesz, akinek az egyesület vezetését átadjam – úgy néz ki, lesz! –, s hogy tavaink továbbra is gondozottak és halban gazdagok legyenek” – mondotta Marián István.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 170
szavazógép
2019-08-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Akitől sokat kaptunk életünkben, nehéz elköszönni attól, mert minden arra emlékeztet, hogy nem tudjuk megköszönni a tőle nyert ajándékot.”
(Fábián Gyula)
A jó Isten vigasztaló szeretetében bízva tudatjuk, hogy
özv. BARABÁS SÁMUELNÉ
JAKAB IBOLYA
nyugalmazott tanítónő
90 éves korában, 12 év özvegység után, testben és lélekben kifáradva pihenni tért.
Isten kegyelméből nyert
hosszú életét övéiért való szüntelen gondoskodás,
szeretet, fáradhatatlan munka töltötte be.
Temetése a családi háztól a lécfalvi temetőben 2019. augusztus 5-én 14 órakor lesz.
Imádkozó lélekkel búcsúznak szerettei
1239
2019-08-05: Szabadidő - :

A Tusványos része a Keskeny út is

Idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor harmincadik alkalommal nyitotta meg kapuit, nekünk, keskenyutasoknak ez a tizenötödik missziós évünk. A szerdai kezdő napot fesztiválos áhítattal indítottuk Bardócz Csaba ikafalvi lelkipásztor szolgálatával, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy milyen hatalmas Isten kegyelme. Az, ami velünk megtörténik vagy nem történik meg, az mind-mind kegyelemből van, és annak ellenére, hogy ezeket a helyzeteket sokszor „szerencseként” fogjuk fel, ne feledjük: mögöttük Isten áll.