Barabási Albert László Illyefalván

2019. augusztus 6., kedd, Közélet

Előadást tartott pénteken az Illyefalván szervezett Koinónia-táborban Barabási Albert László világhírű fizikus.

  • Barabási Albert László 2017-ben Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente archív felvétele
    Barabási Albert László 2017-ben Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente archív felvétele

A hálózatoktól a siker tudományáig című előadását a rendezvény résztvevői hallgatták, akik a július 29. és augusztus 4. között szervezett, A gyümölcs ideje című táborban délelőttönként több változatos témájú szakmai előadást követhettek, esténként pedig kulturális programokon vehettek részt. Erről az évente egy alkalommal rendezett tábor – mely idén a huszonkilencedik kiadásához érkezett, és miként a szervezők írják, „a lelkigyakorlat és a szabadegyetem sajátos ötvözete” – hivatalos Facebook-oldala tájékoztat. A tábor vezetője Visky András kolozsvári író, dramaturg. Barabási Albert László két évvel ezelőtt is járt Háromszéken, 2017. júniusában előadást tartott Sepsiszentgyörgyön, illetve megnyitott egy kiállítást a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. (mol)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-08-06: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nyelvismeret nélkül alig alkalmaznak (Külföldi munkavállalás)

Bár érdeklődnek a külföldi munkahelyek iránt, a háromszéki állástalanok zöme iskolázottság, nyelvismeret hiányában nem élhet a hasonló lehetőségekkel. A megyei munkaerő-elhelyezési ügynökségnél 16 olyan álláskereső jelentkezett, akik elfogadnák a határon túli ajánlatokat is. Az EURES-hálózatban közel 300 szabad, uniós országban elfoglalható állásra lehet pályázni, sok esetben azonban – egyebek mellett – elvárás a nyelvismeret.
2019-08-06: Közélet - Nagy D. István:

Árván maradt egyházak, behódolt igazságszolgáltatás? (Visszaállamosítás)

Igencsak aggasztó, hogy 2019-ben már nemcsak arról kell beszélni, hogy pár éve Romániában gyakorlatilag leállt az ingatlan-visszaszolgáltatási folyamat, hanem párhuzamosan egy újraállamosítás is elindult, melyben vezető szerep mára az igazságszolgáltatásnak jut, legalábbis az egyházi és a magyar közösségi ingatlanok esetében. Egyebek mellett erre a megállapításra jutottak a Visszaállamosítás. Mi van?! címmel meghirdetett tusványosi panelbeszélgetés meghívottjai. A beszélgetésen az európai szintű jogorvoslati lehetőségekről is szó esett, valamint az egyéni visszaszolgáltatási ügyek esélyeiről. Utóbbiak kapcsán némileg derűlátóbbak voltak a megszólalók, míg előbbi esetében inkább a szkepticizmus volt jellemző.