Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Farkas Bertalan hetvenéves

2019. augusztus 8., csütörtök, Magazin

Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst, űrkutatót 70. születésnapja (augusztus 2.) alkalmából köszöntötte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor miniszterelnök képviseletében hétfőn a Parlamentben.

  • Farkas Bertalan és Nyitrai Zsolt. Fotó: MTI / Bruzák Noémi
    Farkas Bertalan és Nyitrai Zsolt. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A magyar nemzet hálával tartozik Farkas Bertalannak, hiszen a mai napig ő az egyetlen magyar űrhajós, aki hivatalosan is a magyarokat képviselte a világűrben – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Kiemelte, hogy Magyarország kormánya rendkívül fontosnak tartja az űrkutatást és az űripart, mert az ezen a területen jelentkező innovációk és eredmények az élet sok területén használhatók. Példaként említette a mezőgazdaságot, a hadiipart, valamint a hétköznapi közlekedésben a helymeghatározó rendszert. Hozzátette: ezért is erősítették meg Magyarország pozícióját az Európai Űrügynökségben. Kitért arra is, hogy Farkas Bertalan nagy szolgálatot tett Magyarországnak, s 70. születésnapja alkalmából Magyarország miniszterelnöke köszönti.

„Hálásak vagyunk, hogy kiemelkedő szakmai tudásával, majd az űrben szerzett tapasztalataival nemcsak felkészülése és űrrepülése során szolgálta a nemzetközi és a hazai tudományt, hanem mind a mai napig tevékenyen részt vesz az űrkutatás és a csillagászat népszerűsítésében, valamint a következő űrhajósnemzedékek felkészítésében” – olvasható a miniszterelnök köszöntésében.

Farkas Bertalan felidézte: 2015-ben Magyarország az Európai Űrügynökség rendes tagja lett, s ezzel az űrkutatással és űrtevékenységgel foglalkozók lehetőséget kaptak arra, hogy részesei lehessenek egy nemzetközi, békés célú űrkutatásnak. A jövő év eseményei közül felhívta a figyelmet a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusára, amelyet Magyarországon rendeznek ősszel mintegy száz űrhajós részvételével, emellett 2020-ban lesz űrrepülésének 40. évfordulója is. Ehhez kapcsolódva kifejtette, hogy szeretne részt venni a második magyar űrhajós felkészítésében, átadná szakmai tudását. Azt is elmondta: azok a műszerek, amelyeket felvitt az űrbe 1980-ban, ma is léteznek, és dolgoznak velük. A Pille dozimétert például ő vitte magával először az űrbe, s ennek továbbfejlesztett változatai most is a nemzetközi űrállomáson találhatók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 932
szavazógép
2019-08-08: Magazin - :

Az együttlét öröme (Beszélgetés Kelemen Lászlóval)

A Hagyományok Háza Mikházán rendezi első szabadegyetemét augusztus második hétvégéjén. A kezdeményezésről és a programról Kelemen Lászlóval, az intézmény főigazgatójával készítettünk rövid interjút.
2019-08-08: Magazin - :

Kitolható a menopauza kezdete

Akár húsz évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás, amely elsősorban a súlyos egészségi problémákkal küzdő nőknek jelenthet segítséget.