Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hőhullám HollandiábanSzázak halálát okozta

2019. augusztus 10., szombat, Magazin

Négyszázzal többen haltak meg Hollandiában a nyári hőhullám tetőzésekor, július végén, mint az átlagos hőmérsékletű nyári időszakban átlagos hetekben – közölte a holland statisztikai hivatal. A július második felében egész Európát sújtó rendkívüli hőhullám idején a hőmérő higanyszála – most először – 40 Celsius-fok fölé is emelkedett az országban.

A halálozások száma július utolsó hetében közel 3000 volt, vagyis a szokatlan hőség idején nagyjából 15 százalékkal meghaladta az átlagos heteken jegyzett adatokat. Ez azt jelenti, hogy közel 400 ember halála hozható összefüggésbe a hőhullámmal, és köztük több mint háromszázan 80 évesnél idősebbek voltak.

A halálesetek nagy része a körülbelül 17 milliós népességű Hollandia keleti országrészében történt. A hőmérséklet itt volt a legmagasabb, a hőhullám itt tartott a leghosszabb ideig. Az előző évekhez hasonlóan az országban júniusban ajánlásokat tettek közzé 30 fok feletti hőmérséklet idejére. Különösen az idősebbeknek, a krónikus betegeknek és a túlsúlyos embereknek azt tanácsolták, hogy ilyenkor igyanak sok vizet, viseljenek vékony ruhát, kerüljék a fizikai erőfeszítéseket és maradjanak az árnyékban.

Egy hónapon belül két rendkívüli hőhullám sújtotta Európát. Hollandia mellett Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban is megdőlt az abszolút országos melegrekord. Norvégiában és Finnországban hőségriadót adtak ki. Az Észak-Afrika felől érkező forró levegő elérte Grönlandot is, ahol múlt csütörtökön egyetlen nap alatt 12,5 milliárd tonna jég olvadt el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1111
szavazógép
2019-08-10: Magazin - :

Ötven éve hunyt el Kodolányi János

Ötven éve, 1969. augusztus 10-én hunyt el Kodolányi János író Budapesten. Temetésén a Farkasréti temetőben Veres Péter búcsúztatta. A Kossuth-díjat posztumusz kapta meg 1990-ben.
2019-08-10: Magazin - :

Ötszáz éve indult Magellán expedíciója

Ötszáz éve, 1519. augusztus 10-én indult útnak Ferdinánd Magellán (Fernão de Magalhães) portugál felfedező expedíciója, amely először hajózta körbe a Földet. Magellán azonban nem volt ott az 1522 szeptemberében Lisszabonba hazatérő egyetlen, viharvert hajón, 1521. április 27-én a Fülöp-szigeteken életét vesztette a bennszülöttekkel kirobbant csetepatéban.