Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kilépni készül a kisebbik kormánypárt

2019. augusztus 13., kedd, Belföld

A kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel Viorica Dăncilă szociáldemokrata (SZDP) miniszterelnököt koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (LDSZ) vezető Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök. A kisebbik kormánypárt elnöke az infrastruktúra-fejlesztéstől elvont erőforrások miatt bírálta a kormány által tegnap elfogadott költségvetés-kiigazítást. Tăriceanu szerint a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért az állami intézmények reformjára, a kormányprogram megújítására és egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.

  • Fotó: ȘtirileProTv
    Fotó: ȘtirileProTv

Tăriceanu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilănek, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének és összetételének módosítására, kimondatlanul is arra utalva, hogy ellenkező esetben pártja kilép a kormányból. A kormánykoalícióban azt követően keletkezett feszültség, hogy az SZDP nem volt hajlandó elfogadni Tăriceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és saját elnökjelöltet akar indítani Dăncilă személyében.

A román média tudni véli, hogy a parlamenti mandátumok mintegy 7 százalékával rendelkező, de az európai parlamenti választásokon az ötszázalékos küszöb alá csúszott LDSZ azzal próbálja rákényszeríteni a parlamenti helyek 45 százalékával rendelkező SZDP-t Tăriceanu államfőjelöltségének támogatására, hogy a koalíció felbontását lebegteti. Mivel az LDSZ maga sem bízik igazán abban, hogy ez meghátrálásra késztetheti az SZDP-t, már ellenzékbe vonulását készíti elő, és úgy bírálja a kormányzást, mintha nem lenne annak részese.

Múlt héten Tăriceanu bejelentette, hogy az LDSZ politikai szövetségre lép, és közös képviselőházi, illetve szenátusi frakciót hoz létre az SZDP-ből két éve kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Románia Párttal.

Tegnap összeült az SZDP végrehajtó bizottsága, hogy a koalícióban kialakult feszültséget elemezze. Dăncilă az ülés előtt kifejezte reményét, hogy nem bomlik fel az SZDP–LDSZ kormánykoalíció, és a párbeszéd fontosságát hangoztatta.

Politikai elemzők szerint az SZDP nem riad vissza attól, hogy az LDSZ távozása esetén – a baloldali pártok és az RMDSZ alkalmi támogatásával – kisebbségben folytassa a kormányzást, legalábbis a novemberben rendezendő elnökválasztásig.

Bár az EP-választáson előretörtek a jobbközép pártok, a parlamenti választásokig még több mint egy év van hátra, a törvényhozás jelenlegi összetételében pedig szinte lehetetlen az SZDP nélkül kormánytöbbséget alakítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 704
szavazógép
2019-08-13: Belföld - :

Jobban teljesít Székelyföld

Az Erdélystat (Erdelystat.ro) statisztikai portál tegnap publikált közleménye szerint Székelyföldön az év első öt hónapjában 17,4 százalékkal lassult a népesség természetes fogyása az elmúlt év hasonló időszakához képest.
2019-08-13: Közélet - Iochom István:

Határvadász-emléktúra a Katrosában

Vasárnap a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya zarándokolva rótta le kegyeletét a hős ­24-es határvadász zászlóalj emléke előtt. A katrosai csárda elől negyedik alkalommal induló túrázók könnyű útvonalat választottak, idén is jelentős számú, több mint harminc magyarországi vendég és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület tagsága csatlakozott hozzájuk, akárcsak a tavalyi nyír-ponki túrán.