Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. augusztus 13., kedd, Belföld

KISEBBSÉGBEN ÉLNI NEM ­KÖNNYŰ. Nemzeti stratégia kidolgozását sürgette Jean-Adrian Andrei, aki így reméli biztosítani azoknak a románoknak a nemzeti identitáshoz való alkotmányos jogát, akik ­romániai településeken élnek számbeli kisebbségben.

Hargita megye prefektusa a 27. alkalommal megszervezett Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján beszélt erről. Jean-Adrian Andrei úgy vélte: a román identitáshoz köthető intézmények – az oktatás, az egyház és a civil szféra is – finanszírozási nehézségekkel küzd a térségben. Ezért azt szorgalmazta, hogy a Marosfői Nyári Egyetem résztvevői fogalmazzanak meg felhívást a román identitás megőrzése, a térségbeli gazdasági, kulturális, oktatási és hagyományőrző tevékenységek állami finanszírozására. Szerinte ugyanis ez közép- és hosszú távon kedvező hatással lehet a román közösség számára. (MTI)

NE RÖHÖGTESSÉK KI MAGUKAT. Rovana Plumb és Dan Nica európai biztosi jelölésének vissza­vonását kéri a kormánytól a Nemzeti Liberális Párt, Ludovic Orban pártelnök szerint ugyanis ezekkel a jelölésekkel Románia csak „kiröhögteti magát”. Orban szerint mind Rovana Plumb, mind Dan Nica feddhetetlenségével szemben aggályok merülnek fel, mivel mindkettejük esetében megtagadta a parlament a mentelmi jog megvonását, nem engedélyezte, hogy bűnvádi eljárást indítson ellenük az ügyészség. Orban azt is sérelmezi, hogy a Szociáldemokrata Párt más illetékes intézményekkel vagy a többi politikai párttal való egyeztetés nélkül döntött – a liberális pártelnök szerint – az országra nézve „rendkívül káros” jelölésekről. (Agerpres)

EZÚTTAL KOMOLYAN VETTÉK a 112-t. A besztercei rendőrség nyomozást indított azt követően, hogy egy 47 éves bukaresti asszony szombaton telefonon közölte a 112-es segélyhívó számon: 28 éves lányát fogva tartják egy besztercei hotelszobában. A rendőrség beazonosította a helyszínt, ahol két különböző hotelszobában össze­sen négy bukaresti lányt találtak. A lányokat a rendőrségre kísérték, hogy rögzítsék a vallomásukat. Hárman közülük önszántukból tartózkodtak Besztercén és működtek közre a futtatóikkal, a 28 éves lányt viszont kényszerítették arra, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtson a szobában, ahol fogva tartották. A rendőrség a besztercei forgalomban még aznap megállított egy személygépjárművet, melyben a négy feltételezett elkövető tartózkodott, közülük egy 19, egy 20 és egy 29 éves férfit vettek őrizetbe. Egyikőjük egy ismert bűnszövetkezet tagja. (Főtér)

AMIKOR JÓL JÖN AZ EGYNYELVŰSÉG. Elképesztő szerencséjük volt azoknak a román kábítószercsempészeknek, akiket a napokban füleltek le a francia hatóságok: mivel nem tudtak velük érdemben kommunikálni, inkább szélnek eresztették őket. A francia határrendészek hirtelenjében nem találtak francia–román tolmácsot, márpedig a hatályos törvények értelmében csakis akkor lehet valakit őrizetbe venni, ha előtte érthetően, a saját nyelvén tájékoztatták a jogairól. Ezt az érintettek ügyvédje jelezte is az illetékes hatóságoknak, amelyeknek nem volt választásuk: mivel az eljárást nem tudták szabályosan lefolytatni, a három román állampolgárt szabadon engedték. Azok meg valószínűleg azóta is áldják a jó döntést, hogy nem igazán foglalkoztak idegen nyelvek tanulásával. (Főtér)

MUNKANÉKÜLINEK LENNI NEM IS OLYAN ROSSZ. De csak abban az esetben, ha előtte zsíros állása volt valakinek. Egy aradi férfinak például, aki elbocsátása előtt egy cég igazgatója volt, havi 15  800 lejes munkanélküli-segélyt perkál az állam. Őt egy nagyszebeni menedzser követi, aki havi 10 ezer lejes munkanélküli-segélynek örvendezhet, míg munkát keres. A harmadik a sorban pedig egy bukaresti projektmenedzser, aki „csak” 9500 lejt kap. Romániában jelenleg valamivel több mint 250 ezer személy kap munkanélküli-segélyt az államtól, persze, legtöbben nem ekkora összegeket. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2019-08-13: Belföld - :

Hosszú hétvége

Minden postahivatal zárva lesz csütörtökön, pénteken és szombaton – tájékoztat a Román Posta.
2019-08-13: Belföld - :

Csonka Erdélyi Nemzeti Kerekasztal

Hiányosan, mindössze három résztvevővel zajlott az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által meghirdetett Erdélyi Nemzeti Kerekasztal vasárnap, az EMI-táborban. A kezdeményező ifjúsági szervezeten kívül egyelőre a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mutatott hajlandóságot a nemzeti ügyekben való együttgondolkodási, együttcselekvési folyamat elindítására. Ehhez várják a jövőben az RMDSZ és a további, nemzetpolitikával foglalkozó erdélyi magyar szervezetek csatlakozását – áll az MPP sajtóirodája által kiadott közleményben.