Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Késik az autópálya átadása

2019. augusztus 14., szerda, Belföld

Elhalasztották a dél-erdélyi A1-es autópálya Dévától nyugatra haladó két – összesen 43 kilométert kitevő – szakaszának az átadását, mert az egyik szakaszon minőségi problémákat talált a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). Răzvan Cuc szállításügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy felbontják a szerződést a spanyol útépítővel.

  • Fotó: Mediafax
    Fotó: Mediafax

Az A1-es autópálya Déva és Marosillye közötti 22 kilométeres szakaszának, valamint a Marosillye és Holgya közötti 21 kilométeres szakaszának megnyitását hétfő estére tervezték a hatóságok, de a CNAIR képviselője csak a Déva melletti szakasz átvételi jegyzőkönyvét írta alá a Tehnostrade – Spedition UMB konzorciummal.

Amint Răzvan Cuc szállításügyi miniszter tegnap bejelentette: a másik szakaszon az észlelt minőségi problémák kijavítását és a garancia négyről tíz évre történő kitolását kérte az építő Teloxim Con Srl. – Comsa Sa. – Aldesa Construcciones Sa. – Arcadis Eurometudes Sa. spanyol konzorciumtól. Utóbbi nem egyezett bele a garancia kitolásába, és ahhoz sem járult hozzá, hogy az átvett Déva melletti szakaszon meginduljon a forgalom. Ehhez ugyanis egy olyan csomópontot kellene igénybe venni, ami már az át nem vett pályaszakaszhoz tartozik.

A miniszter kijelentette: ha a spanyol cég nem végzi el a kért javításokat, előkészítik a szerződés bontását. Răzvan Cuc zsarolási kísérletnek tekintette és megengedhetetlennek nevezte, hogy a spanyol cégcsoport nem tette lehetővé a forgalom megindítását az átvett 22 kilométeres szakaszon. Hozzátette: a héten 73 millió lejes büntetési számlát állítottak ki az építőnek, és figyelmeztették, hogy további büntetésekre számíthat, ha nem javítja ki az észlelt hibákat. Szerinte a kért javítások tíz nap alatt elvégezhetők.

A két elkészült autópálya-szakasz azt a hézagot csökkentené le a jelenlegi 57 kilométerről 13 kilométerre, amit Nagyszeben és a határ között országúton kell megtenni.

Az elkészült, de meg nem nyitott pályaszakaszok építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatoknak 2016 májusában kellett volna befejeződniük. A CNAIR honlapján közölt adatok szerint a Déva és Maros­illye közötti 22 kilométeres szakasz, valamint a Marosillye és Holgya közötti 21 kilométeres szakasz áfa nélkül együttesen közel egymilliárd lejbe került. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából biztosították.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 170
szavazógép
2019-08-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

A kettős mérce bajnokai

Eget verő újdonságokkal nem állhattak elő a székelyföldi, illetve ez alkalommal a külhoni románok, valamint az államfői hivatal és a kormány képviselői Marosfőn az e héten zajló nyári szabadegyetemen. Maradtak a jól bejáratott témák: a Hargita és Kovászna megyei románság szerintük egyre gyatrább helyzetének a felemlegetése, illetve a román államnak a vajdasági, a Timok-völgyi (bulgáriai és szerbiai), a besszarábiai (moldovai és ukrajnai) és a magyarországi román közösségekkel szembeni közömbösségének bírálata.
2019-08-14: Közélet - Nagy B. Sándor:

Hullócsillagok a holdfényben

Egyedülálló élményben lehetett része mindazoknak, akik hétfő éjszaka kilátogattak a Benedek-mezei Vega Csillagvizsgálóhoz, nemcsak azért, mert több tíz hullócsillagot láthattak, és néhány lelkes amatőr jóvoltából a Holdat, Jupitert, Szaturnuszt és más égitesteket is szemlélhettek különböző távcsöveken keresztül, hanem azért is, mert ritkán van alkalmunk részt venni ilyenfajta tömegrendezvényeken, ahol nem dübörög a zene, hanem meghitt hangulatban, csendben heverhetünk a csillagfényes nyári ég alatt, és emberek százaival együtt élhetjük át létünk jelentéktelenségét és egyben jelentőségét a mindenség tükrében.