Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Evangelizációs hét a Krisztus király plébániánLelki útravalót ajándékoznak

2019. augusztus 14., szerda, Közélet

Mintegy félezer gyermek részvételével kezdődött hétfőn a Krisztus Király római katolikus plébánia által szervezett tizenkettedik evangelizációs hét, ahol az ismerkedés, barátkozás lehetősége mellett szellemi-lelki feltöltődésre, befogadó és szeretetteljes közösségre találnak évről évre gyermekek és felnőttek egyaránt. A népszerű sepsiszentgyörgyi rendezvény idei mottója: Isten a mi oltalmunk.

  • Nagy D. István felvétele
    Nagy D. István felvétele

Kedd reggel már több mint ötszázan jelentkeztek a napi foglalkozásokra, a különböző korosztályba tartozó, húsz csoportba osztott gyermekekkel idén több mint negyven önkéntes pedagógus foglalkozik. Mindenki tudja, az udvar melyik részén áll a tűző naptól védő kis filagória, ahol az asztalok körül mesélnek, játszanak, sokat kézműveskednek, de fogócskázni vagy éppen énekelni, színes lufikkal kergetőzni is lehet.

Az új jelentkezőket mindenhol szeretettel fogadják, bemutatják a csoportnak, sőt reggelivel is kínálják, a gyermekek zöme pedig pillanatok alatt egymásra hangolódik, és még a legkisebbekkel sincs különösebb gond, a korábbi evangelizációs táborokból visszajáró tizenévesek őrangyalként vigyáznak rájuk, kísérik és segítik őket a nap folyamán. Az a gyermek, aki eljön ezekre az alkalmakra, a hasznos foglalkozások mellett lelki nevelésben is részesül, ami azért is fontos, mert nem biztos, hogy alkalma adódik arra, hogy családjával minden vasárnap templomba járjon – fejtette ki lapunknak Huszti Kincső Beáta, ki harmadik éve segíti önkéntesként a csoportokat.

Péter Kinga tanítónő csoportjában tegnap arról beszélgettek a reggelit követően, ki hogyan tud jót cselekedni otthon, mivel tud apának, anyának segíteni a napi teendőkben. A számos választ szülő kérdés nem véletlen: az idei evangelizációs hét tevékenységei során négy jelképes állat által képviselt erényeket járják körbe, s ezeket próbálják közelebb hozni a gyermekekhez. Kedden az áldozatot jelképező bárány került középpontba, a napi tevékenységek pedig arra világítottak rá, mit tudunk más helyett megtenni. „Tanuljuk meg, az áldozatvállalástól lesz több az életünk, ha odaadjuk magunkat, az emel fölfelé minket” – fogalmazott lapunk érdeklődésére Dávid György plébános. Szó lesz továbbá a békéről és a lélekről, melynek szimbóluma a galamb, illetve az alázatról, melynek jelképe a szamár. Az oroszlán az erő jelképeként kerül a tevékenységek középpontjába, s különösen azt hangsúlyozzák majd, hogy az erő nem az eltiprásban, hanem a gyengék fölemelésé­ben, oltalmazásában mutatkozik meg valójában.

Dávid György szerint ez feladatunk, hiszen Isten vigyáz ránk, nekünk pedig másokkal kell ugyanezt tennünk. Úgy véli, ha a gyermekek ebben a légkörben eltöltenek egy hetet, élményekkel gazdagon távoznak. Lényegesnek tartja, hogy megtapasztalják: ebben a közösségben elfogadják és szeretik őket, vigyáztak rájuk, s ők maguk is tettek valamit, a nagyobbak segítettek a kisebbeknek, azaz megmutatták egymás­nak, hogy valóban képesek mind­arra, amiről tanultak, beszélgettek. Ezt az élményt viszik magukkal, ettől változnak, ez a lényeg és ezért fontos ezt a munkát folytatni – összegzett a Krisztus Király plébánia vezetője. Állítja, „az egyháznak nem a fejtágítás a lényege, sokkal inkább az, hogy a szívet megérintse”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 607
szavazógép
2019-08-14: Közélet - Bokor Gábor:

Bemutatta a megvalósításokat a polgármester (Falufejlesztés Uzonban)

Terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatóra hívta a média képviselőit Uzon község polgármestere, Ráduly István, aki a megvalósított, folyamatban lévő és tervbe vett, a község minden települését érintő munkálatokról beszélt. Mindezekre a község 67,107 millió lejt nyert el különböző pályázatok révén.
2019-08-14: Közélet - Hecser László:

Falunapot ült Nagybacon

A zenét, éneket, táncot és sportot helyezték a szervezők a nagybaconi falunap műsorának középpontjába, de akadt érdekesség a gasztronómia iránt érdeklődők és a gyermekek számára is.