Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

István, a király rockoperaversenyt írnak ki iskolásoknak

2019. augusztus 21., szerda, Magazin

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk – mondta el Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró az M5 hétfő esti híradójában.

Szörényi Levente annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát, az István, a királyt. A zeneszerző-szövegíró az M5-nek adott exkluzív interjúban elmondta: az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során.

Mint elmondta, a tehetségkutató ötletét az adta, hogy amikor „leül az ember beszélgetni”, akkor érzi, hogy semmit nem tudnak arról, amiről énekelnek.

Szörényi Levente hangsúlyozta, hogy az 1983-ban született zenés mű mára klasszikussá vált. Mint mondta, a zenés színpadi darab előadása lehetőséget nyújthat a fiataloknak az önmegvalósításra, míg a történet feldolgozásával aktualizálhatják a darab üzenetét.

Szörényi Levente szerint „hatványozottan feladata minden szószólónak, minden gondolkodónak, illetve politikusnak”, hogy megőrizze évezredekre visszavezethető kulturális örökségünket és a nyelvünket, amelyet „nem lehet csak úgy eladni és átadni”.

A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 938
szavazógép
2019-08-21: Magazin - :

Kitüntette Iohannis Török Zsolt hegymászót

Post mortem a Nemzeti Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Klaus Iohannis államfő a múlt héten tragikus körülmények között elhunyt Török Zsolt aradi hegymászót.
2019-08-21: Magazin - :

Ki pusztítja jobban a természetet? (Brazil–norvég nyilatkozatháború)

Feröer-szigeteki cetvadászatról készült fotókkal és videóval próbált visszavágni Jair Bolsonaro brazil elnök Norvégiának, amiért az felfüggesztette
az amazonasi esőerdők védelmére folyósított segélyeket az erdőirtás fel­gyorsulása miatt.