Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Esztergomban a Csíksomlyói passió

2019. augusztus 22., csütörtök, Magazin

Több ezren látták hétfő este az esztergomi bazilika előtti téren a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában a Csíksomlyói passiót. A Nemzeti Színházban 2017-ben bemutatott Csíksomlyói passió szabadtéri változatában 16 színész és 130 táncos játszott. Ahogy tavaly a dráma címadó helyszínén, Csíksomlyón, úgy az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház előtt is nagy sikert aratott az előadás.

  • Táncosok és színészek a bazilika előtti téren. Fotó: MTI / Mónus Márton
    Táncosok és színészek a bazilika előtti téren. Fotó: MTI / Mónus Márton

Vidnyánszky Attila, a produkció rendezője elmondta: az volt a célja, hogy a néző az alkotókkal együtt tanúja legyen, újraélje a krisztusi szenvedéstörténetet. A Nemzeti Színházban és az augusztus 19-én Esztergomban játszott előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak a hitélmény megújítása volt az eredeti célja. Ez személyes történet mindenki számára, ugyanakkor egy ilyen előadás az együvé tartozást is hirdeti. A művészek és a közönség egy közösséggé válhat az előadás alatt.

A dráma szövege csíksomlyói passiójátékokból, Szőcs Géza írásaiból és Berecz András által gyűjtött archaikus népénekekből és mesékből állt össze.

Vidnyánszky Attila azt mondta: ahogy szimbolikus üzenete volt annak, hogy a múlt évben Csíksomlyón adhatták elő a passiót, úgy annak is, hogy most az egyik legfontosabb magyarországi szakrális helyszínen, az esztergomi bazilika előtt játszották az előadást. Fontosnak tartottam mindkét helyszínen, hogy helyi fiatalokat is bevonjunk a produkcióba, akik így magukénak érezhették az előadást – mondta, hangsúlyozva: különösen lényeges, hogy tavaly rengeteg erdélyi, idén pedig – a szlovák határ közelsége miatt – sok felvidéki néző is látta a Csíksomlyói passiót, amely így a magyarság összetartozásának szimbólumává vált.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1168
szavazógép
2019-08-22: Sport - :

Díjugratóverseny Sepsikőröspatakon (Lovassport)

Augusztus 24-én, szombaton díjugratóversenynek ad otthont Sepsikőröspatak, a verseny házigazdája a Kálnoky Lovarda.
2019-08-22: Jegyzet - :

Botokat hajigál, övtáskát hord

Majdhogynem óraműpontossággal szántanak végig a különféle trendek a sepsiszentgyörgyi diákságon. Az egészen zsenge korúak gördeszkás-rolleres „forradalmától” kezdve a fiatal felnőttek ún. ördögbotos „szubkultúrájáig” széles a paletta, a legszembetűnőbb mégis az övtáskák térhódítása, mely – ha egyéb tekintetben nem is – a divat szempontjából normateremtővé vált.