Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Csípésre nincs teszt

2019. augusztus 22., csütörtök, Család

Ha valakit még nem csípett meg soha darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt nem létezik – szögezte le Mezei Györgyi allergológus.

  • Fotó: sulibank.hu
    Fotó: sulibank.hu

Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, amikor a méreg bejut, testünk olyan ellenanyagot termel, amely „nagyon nagy vihart kavar” a szervezetben. A súlyosabb bőrtüneteken kívül a rovarok mérge légzési, keringési zavart is okozhat. Végső esetben anafilaxiás reakció, majd pedig sokk követi a csípést, ez már eszméletvesztéssel is járhat – magyarázta, hozzátéve: ha valakinél jelentkeznek a csípés utáni súlyos tünetek, azonnal orvoshoz kell vinni, ahol felkészítik a teendőkre. Az továbbra is téveszmének számít, hogy az allergiás tünetnél kalciumot kell bevinni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél, és az antihisztamin is csak az enyhébb bőrreakcióknál használható – fűzte hozzá az allergológus. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 967
szavazógép
2019-08-22: Család - :

Egyre többen a hálón

2011-ben az EU lakosságának 38 százaléka használt valamilyen közösségi oldalt, tavaly viszont már 56 százaléka – tette közzé az Eurostat. A listát Dánia vezeti, ahol a lakosság 79 százaléka aktív a közösségi hálón. Következik Belgium (73), Svédország és Nagy-Britannia (70–70), Ciprus és Málta (69), Finnország (67), Hollandia (66), Magyarország (65).
2019-08-22: História - :

Még egyszer a Bodor-féle jegyzőkönyvről (Vita)

Néhány megjegyzés Egyed Ákos Maradjunk a központi témánál című írásához
Hát maradjunk! Egyed Ákos fenti cikkének (Háromszék, 2019. július 18., csütörtök) elolvasása után a következő három alternatíva fogalmazódott meg bennem: 1. A szerző nem olvasta el az Ágyúcső és puskapor című, 2017-ben a marosvásárhelyi Mentor Kiadónál megjelent, Pál-Antal Sándorral és Komán Jánossal közösen jegyzett kötetet. 2. Elolvasta, de nem értette meg. 3. Elolvasta, de nem akarja megérteni.