Csípésre nincs teszt

2019. augusztus 22., csütörtök, Család

Ha valakit még nem csípett meg soha darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt nem létezik – szögezte le Mezei Györgyi allergológus.

  • Fotó: sulibank.hu
    Fotó: sulibank.hu

Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, amikor a méreg bejut, testünk olyan ellenanyagot termel, amely „nagyon nagy vihart kavar” a szervezetben. A súlyosabb bőrtüneteken kívül a rovarok mérge légzési, keringési zavart is okozhat. Végső esetben anafilaxiás reakció, majd pedig sokk követi a csípést, ez már eszméletvesztéssel is járhat – magyarázta, hozzátéve: ha valakinél jelentkeznek a csípés utáni súlyos tünetek, azonnal orvoshoz kell vinni, ahol felkészítik a teendőkre. Az továbbra is téveszmének számít, hogy az allergiás tünetnél kalciumot kell bevinni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél, és az antihisztamin is csak az enyhébb bőrreakcióknál használható – fűzte hozzá az allergológus. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2019-08-22: Család - :

Egyre többen a hálón

2011-ben az EU lakosságának 38 százaléka használt valamilyen közösségi oldalt, tavaly viszont már 56 százaléka – tette közzé az Eurostat. A listát Dánia vezeti, ahol a lakosság 79 százaléka aktív a közösségi hálón. Következik Belgium (73), Svédország és Nagy-Britannia (70–70), Ciprus és Málta (69), Finnország (67), Hollandia (66), Magyarország (65).
2019-08-22: História - :

Még egyszer a Bodor-féle jegyzőkönyvről (Vita)

Néhány megjegyzés Egyed Ákos Maradjunk a központi témánál című írásához
Hát maradjunk! Egyed Ákos fenti cikkének (Háromszék, 2019. július 18., csütörtök) elolvasása után a következő három alternatíva fogalmazódott meg bennem: 1. A szerző nem olvasta el az Ágyúcső és puskapor című, 2017-ben a marosvásárhelyi Mentor Kiadónál megjelent, Pál-Antal Sándorral és Komán Jánossal közösen jegyzett kötetet. 2. Elolvasta, de nem értette meg. 3. Elolvasta, de nem akarja megérteni.