Rendíthetetlen zaklatók

2019. augusztus 23., péntek, Máról holnapra
Mózes László

„Nevetséges és felháborító” – e szavakkal minősítette Gyergyócsomafalva polgármestere az Országos Diszkriminációellenes Tanács határozatát, melynek értelmében az ott élő románok „hátrányos megkülönböztetése” miatt elmarasztalják a község polgármesteri hivatalát. Márton László Szilárd vétke abban áll, hogy kizárólag magyar nyelven adják ki a település alkalmi közlönyét, a Csomafalvi Hírlapot. A romániai kisebbségpolitika legújabb vívmányát egyébként a feljelentések sorozatát fogalmazó blogger, Dan Tanasă hozta nyilvánosságra.

Gyergyószék emblematikus települését köznyelven általában „színmagyar” községként emlegetik, legalábbis székelyföldi, erdélyi viszonylatban. Hivatalos adatok szerint 99,8 százalékos az ott élő magyarok aránya, a 2011-ben összesített népszámlálási adatok szerint a több mint 4300 lakosú településen tíz román nemzetiségűt jegyeztek. Hasonló elmarasztalásban részesült korábban Gyergyóremete polgármestere is, igaz, ott „csupán” 99,2 százalékos a magyar etnikum aránya.

Értelemszerűen ez az arány is bántja az örök feljelentőket, illetve szurkolóikat, miként nyugtalanítja őket a magyar szó, s mindenféle magyar szimbólum is. Az számukra érdektelen, hogy Gyergyócsomafalván és Gyergyóremetén jóformán olvasója sem lenne egy esetleges román nyelvű közlönynek, szinte fölösleges egy efféle kiadvány (főként, hogy a község honlapján román nyelven is olvasható a hivatali tájékoztatás), az agitátorok mégis kitartóak.

Ugyan még meddig? Jobb érzésűek talán abban bíznának, hogy a feljelentők seregét is megérinti az a hullám, amely ebben az időszakban végigseper Románián. Amikor tragédiák után egyértelművé válik, hogy számos esetben az állam képtelen szavatolni saját polgárai biztonságát, életét. Amikor maguk a román nemzetiségű politikusok mondják ki, hogy az államszerkezet működésképtelen, sokan azt hinnék, a mostani szörnyűségek gondolkodásra, jobb belátásra késztetik az örök jajongókat, kik megállás nélkül sulykolják a románság állítólagos, hátrányos megkülönböztetését. Századszor, ezredszer: mindez abszurd, saját államában lehetetlen hátrányosan megkülönböztetni egy többségi nemzetet, aki pedig ennek az ellenkezőjét állítja, az ferdít és rosszhiszemű.

Nem az a kérdés tehát, hogy olvashatja-e a csomafalvi rendőr román nyelven a helybéli, két-három havonta megjelenő hírlapot, hanem hogy még meddig kell szembesülnünk efféle álproblémákkal? Hasonló dilemma jobb helyeken fel sem merülhetne, hiszen a magát civilizáltnak és haladó szellemiségűnek tartó ország becsülné, értékelné annyira állampolgárait – nemzetiségtől függetlenül! –, hogy színmagyar településre nem biggyesztenének román ajkú rendőrt, miként a pártállam idején. Nem ezt tennék most sem, ha a közbiztonság lenne a legfontosabb. De nem az a legfontosabb, s ezzel a keserű felismeréssel főként a mostani, botrányok sújtotta térségek lakói szembesülnek, ám a székelyföldieket is bántja, hogy hatósági trehányság és közöny miatt ártatlanok válnak áldozatokká. És eközben a feljelentők képtelenek felfogni, hogy magyar településeket zaklatva nem csupán az ottaniakat bántják, hanem az egész országnak ártanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-08-23: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Érdekes foglalkozásokra várják a diákokat (Tanulók háza)

Több mint háromezer gyermek számára kínált hasznos elfoglaltságot az előző iskolai év során megyeszerte a Tanulók Háza és kihelyezett tagozatai, ahol idén korábban, már a tanévkezdéssel egy időben indulnak a tevékenységek. A napokban Sepsiszentgyörgy főterén kiállítással, színes pannókon fényképek sokaságával népszerűsítik, csalogatják a gyermekeket a változatos tevékenységekre.
2019-08-23: Kármentő - Kuti János:

Itt élni veszélyes!

Annak a lelkipásztornak, aki azt prédikálta: mindenki meghal, tán még én is egyszer!, igaza lehet. De nem mindegy, hogy hány éves korban, milyen kórban és az sem, hogy milyen módon. Arról is lehet vitatkozni, hogy ha már muszáj, akkor ezt betegen vagy egészségesen jobb-e megtenni. De tény, hogyha valaki megszületik, arra nálunk nemcsak a máshol szokásos, hanem még különféle extra veszélyek is leselkednek.