Tbc-szűrésRitka betegség, de közöttünk van

2019. augusztus 23., péntek, Közélet

Szeptembertől több éven át ingyenes tbc-vizsgálatokat végeznek a fertőzöttek kiszűrése érdekében, a kormányzati és uniós támogatással megvalósuló programban Kovászna megye is szerepel. A pontos menetről még nem tájékoztatták a helyi szakembereket, de a háromszéki tbc-program irányítójának már megvan az elképzelése arról, hogy elsőként kiket vonnak be a szűrésbe.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére dr. Barkó Iza tüdőgyógyász szakorvos, a Kovászna megyei tbc-program vezetője elmondta, bár az elmúlt tíz esztendőben szinte felére csökkent az évente jegyzett új fertőzéses esetek száma, Románia még mindig a legtöbb tbc-megbetegedést regisztráló országok közé tartozik az unióban. 2009-ben 104 új esetet jegyeztek százezer lakosra számítva, 2017-ben 62-t, tavaly 59-et – mondotta. Háromszéken ez év első hat hónapjában 38 felnőtt tbc-fertőzöttet kezeltek, közülük 33 új eset, öt visszatérő, jelenleg négy Kovászna megyei gyermek van kezelés alatt Brassóban.

Dr. Barkó Iza elmondta, a visszatérők elsősorban azok közül kerülnek ki, akikkel nem tudják megértetni, hogy a kezelés kötelezően hat hónapig tart, és gyakori, hogy aki az első két hét gyógyszerezés után jobban érzi magát, nem folytatja a kezelést. Főként a szegény körülmények között, szociálisan hátrányos helyzetben élőknél jelentkezik a betegség, de jól táplált, jó körülmények között élőknél is előfordul, ha például társul egy alapbetegséggel vagy más okból gyengül az immunrendszer – közölte a szakember.

Kérdésünkre, hogy kiknek a bevételét javasolják az ingyenes szűrési programba, dr. Barkó Zita elmondta: elsősorban az olyan településekre gondol, ahol egy adott családon belül több tbc-fertőzött is előfordul, a vizsgálatokat főként falvakban végzik, de ennek menetéről még nincsenek kellő információik. A Központi Fejlesztési Régióban a Maros Megyei Kórház fogja összehangolni a programot, amelynek célja, hogy kiszűrjék azokat a személyeket, akik már fertőzöttek, de betegségük még latens állapotban van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-08-23: Kármentő - Kuti János:

Itt élni veszélyes!

Annak a lelkipásztornak, aki azt prédikálta: mindenki meghal, tán még én is egyszer!, igaza lehet. De nem mindegy, hogy hány éves korban, milyen kórban és az sem, hogy milyen módon. Arról is lehet vitatkozni, hogy ha már muszáj, akkor ezt betegen vagy egészségesen jobb-e megtenni. De tény, hogyha valaki megszületik, arra nálunk nemcsak a máshol szokásos, hanem még különféle extra veszélyek is leselkednek.
2019-08-23: Közélet - Fekete Réka:

Hálát adnak kenyérért, templomért (Gyöngyvirág utcai református gyülekezet)

Jó dolog megtapasztalni, hogy ha egy templom felépül, élet van körülötte, és a hívek közösségként adnak hálát Istennek a mindennapi kenyérért, a fizikai és lelki táplálékért – erre emlékeztet Bancea Gábor, a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templom lelkésze új kenyér ünnepéhez közeledve, ami egyben a templom szentelésének második évfordulója is.