Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. augusztus 24., szombat, Mi, hol, mikor?

Meghívó a 25. úzvölgyi megemlékezésre

Egyházi méltóságok, közösségek képviselői, önkormányzati vezetők és hagyományőrzők részvételével zajlik augusztus 26-án, hétfőn 15 órától a 25. úzvölgyi megemlékezés. A Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar előadásával kezdődik a rendezvény, majd bevonulnak a katonai hagyományőrzők, 15.35-től fellép a Csíkborzsovai Férfikórus. Az egybegyűltek köszöntése után 16 órától ünnepélyes szentmisét mutat be Tamás József segédpüspök, szentbeszédet mond Böjte Csaba ferences atya. Megemlékező beszédek hangzanak el a testvéregyházak részéről. A szentmise után koszorúzásra kerül sor. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök arra kéri a Kovászna megyeieket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a megemlékezésen.
Az emléknap a második világháborúban lezajlott úzvölgyi csatának állít emléket. A szovjet csapatok Úzvölgyénél 1944. augusztus 26-án törtek be Erdély területére. A fiatal katonákból álló 11. székely határőr zászlóalj kapta az első csapást, s az egyenlőtlen küzdelemben hatalmas veszteségeket szenvedett. 25 esztendeje minden évben ezen a napon emlékezünk hőseinkre.

Székelyföldi huszár- és katonadaltalálkozó

Vasárnap Csernátonban negyedszer tartják meg a székelyföldi huszár- és katonadaltalálkozót. A program: Alsócsernátonban a központi parkban 12 órától megnyitó, koszorúzás; 14 órától a Múzeumkertben (rossz idő esetén az alsócsernátoni református templomban) huszártalálkozó; 14 órától játszóház és gyermekjátékok a Haszmann Pál Kulturális Egyesülettel.

A magyar fotográfia napja Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonja előtti sétányon vasárnap 14–20 óráig székelyföldi fotóklubok és független alkotók részvételével szabadtéri fotókiállítással ünneplik a magyar fotográfia napját.
A magyar fotográfia napjának megünneplését a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezte annak emlékére, hogy 1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, fénysugarak segítségével miként lehet képet alkotni fényérzékeny nyersanyagon – ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelme a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányuljon.

Konduktorképzés Illyefalván

Szeptember 9-én indul a képzés a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának székhelyen kívüli konduktorképző szakán Illyefalván. A négyéves nappali főiskolai képzés az illye­falvi Pető Fejlesztő- és Képző Központban zajlik, akkreditá­cióját a Magyar Akkreditációs Bizottság 2018. július 20-án hagyta jóvá. Az elméleti és gyakorlati képzés feltételein kívül a hallgatóknak biztosított a szállás és étkezés is. A képzés sajátossága, hogy egyidejűleg valósul meg az oktatás, illetve a sérült gyermekek és felnőttek rehabilitációja egy komplex konduktív nevelési rendszerben. A képzést alkalmassági vizsga előzi meg augusztus 30-án magyar irodalomból, ének-zenéből, valamint testnevelésből. Olyan érettségi diplomával rendelkező személyek jelentkezését várják, akik hivatásuknak érzik a mozgássérültek nevelését és a teljes emberi életre való felkészítésüket. Érdeklődni a 0724 266 020-as telefonszámon lehet, a képzésről további tudnivalók a semmelweis.hu/pak oldalon olvashatóak.

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő és  Angry Birds 2. – finn–amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.15-től Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő és 18.30-tól román felirattal; 16.30-tól Ebgondolat – amerikai vígjáték, dráma, román felirattal; 18.45-től Raoul Taburin – francia–belga vígjáték, román felirattal; 20.30-tól A bűn királynői – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 20.45-től Halálos iramban: Hobbs and Shaw – amerikai akciófilm, magyarul beszélő. Vasárnap: 11 órától A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő és Angry Birds 2. – finn–amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.15-től Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő; 16.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, magyarul beszélő; 18.30-tól Jó srácok – amerikai vígjáték,  magyarul beszélő; 18.45-től Raoul Taburin – francia–belga vígjáték, román felirattal; 20.15-től Volt egyszer egy… Hollywood – amerikai–angol krimi, dráma, román felirattal; 20.30-tól A bűn királynői – amerikai krimi-dráma, akciófilm, román felirattal.

Képernyő

A BRASSAÏ MAGYAR ADÁS műsora az RTT-n vasárnap 9 órától, hétfőn 8 és kedden 22 órától: Események-rendezvények. Lapszemle. Vetró András kiállítása. 60 éves érettségi találkozó. Népdal és néptánc. Honlap: brassai­magyaradas.ro.

Hitvilág

GYEREKEVANGELIZÁCIÓS NAP GELENCÉN. Bátor vagyok Jézussal mottóval tartanak evangelizációs napot Gelencén a plébánia udvarán, illetve a közösségi teremben ma 10–18 óráig, ahová várják a 4–12 év közötti gyerekeket.
NAPPALI GYERMEKTÁBOR. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián ma 11 órától szentmisével zárul az óvodás és kisiskolás gyermekek negyedik nappali tábora.

Röviden

ASZFALTOZÁS. Ma aszfaltozási munkálatok zajlanak Sepsiszentgyörgyön a következő utcákban: az Árnyas utcában a Jövő utca és az Andrei Șaguna utca közötti részen; a Dózsa György utcában a Bolyai János utca és a Kós Károly út közötti szakaszon, valamint a Tavirózsa utcában a Puskás Tivadar utca és a Gyöngyvirág utca közötti szakaszon; augusztus 24–28. között a Stadion utcában a Dózsa György utca és a református ravatalozó ház közötti szakaszon (volt Szász Károly utca). Ma 7 órától útburkolati jeleket festenek a Sas utcában és a László Ferenc utcában. Sepsiszentgyörgy önkormányzata arra kéri a lakókat, hogy a munkálatok ideje alatt ne parkoljanak az említett helyeken.
ÚTLEZÁRÁSOK KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A közelgő városnapok miatt augusztus 26-ától, hétfő estétől már lehet korlátozásokra számítani Kézdivásárhely főterén, kedd reggeltől lezárják a főtér parkolóit, kedd este a Boldog Özséb-templomnál, a Kossuth Lajos és Ady Endre utca kereszteződésénél, valamint a Wesselényi utca bejáratától is lezárják az utakat. Ugyanakkor augusztus 28-ától, szerdától az Apafi Mihály és a Mester utca felől sem lesz már megközelíthető a Gábor Áron tér. Az esetleges kellemetlenségekért a lakók elnézését kérik, türelmüket és megértésüket köszönik.

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. út 294. szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia (0267 313 513); Kézdivásárhelyen vasárnapig a 22-es Udvartéri Dona (0372 407 089), hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma  9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgá­latot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 10–12 óráig a Sport utca 3/1/I/1. szám alatti Oral Care fogászati rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-08-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megemlékezés

Szomorú szívvel és soha el nem múló fájdalommal emlékezünk a brassói KISS ANNÁRA, akit 15 évvel ezelőtt kísértünk utolsó útjára. Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
Szerettei
4313414
 
2019-08-24: Magazin - :

Az Őrzők – Önismereti MAGÍR Tábor (Ősismeret)

Vargyas adott otthont az Őrzők – Önismereti MAGÍR Tábornak, amely közös érdeklődésű magyarországi és erdélyi résztvevőkkel zajlott augusztus 9–11. között. Tartalmi szempontból a tábor Szemző Gábor (fotó) előadásai köré épült, aki magát nemcsak táltosnak, hanem filozófusnak is tartja, hiszen a gazdag rábaközi néphagyományra épülő anyag bőven ad lehetőséget a mélyebb gondolkodásra az ősiség tudásáról, életviteléről. Szemző Gábor táltost a tábor céljáról, közösségformáló erejéről kérdeztük.