A macska meg az egér

2019. augusztus 24., szombat, Kiscimbora

Arab mese

  • Papp Zalán Magor rajza
    Papp Zalán Magor rajza

A hajdani időkben, azt mondják, a macska meg az egér kenyeres pajtások voltak. Vidáman éldegéltek egy távoli szigeten. A macska apró madarakra vadászott, az egér meg diót, mogyorót, gesztenyét rágcsált. Nem láttak szükséget semmiben, éltek kedvükre.
Hanem egy nap az egér azt mondta a macskának:
– Én meguntam ezt a szigetet. Jó lenne szárazföldre települni.
– De hogy ússzunk át a tengeren? – kérdezte a macska.
– Azon ne főjön a fejed – felelte az egér. – Majd ladikot eszkábálunk.
Gyorsan oda is vonszolt az egérke egy jókora darab fát, mélyedést rágott a fába, épp akkorát, hogy ketten kényelmesen elfértek benne. Bele is ültek, s nekivágtak a nagy tengeri útnak. Erősen megéheztek útközben, de elemózsiát bizony nem vittek magukkal. Összegömbölyödve ültek a ladikban, s aludni próbáltak, hogy éhségüket elfeledjék. A macska el is aludt hamarosan, de az egérnek nem szállt álom a szemére. Kínzó éhségében a ladikot kezdte rágcsálni. Addig rágta, addig, míg lyukat nem rágott rajta. A lyukon egy-kettőre beszivárgott a víz, nemsokára tele lett vele a ladik, és süllyedni kezdett. Ott evickélt a sós tengervízben a macska meg az egér. A macska nem szerette a vizet, nem is volt valami híres úszó, mérges volt nagyon a cimborájára, hogy ilyen bajba sodorta. Rárivallt az egérre:
– Hej, te! Felfallak!
– Várj vele, amíg szárazra vergődünk, mert ha felfalsz, jóllaksz, és nem tudsz úszni – mondta az egérke. – Ráérsz a parton is felfalni.
Amikor nagy nehezen szárazra vergődtek, azt mondta a macska:
– De most aztán igazán felfallak!
– Várj, amíg megszáradok, így vizesen nem vagyok jóízű.
Várt a jámbor macska türelmesen, nyalogatta a szája szélét. Az egérke meg nem sokat gondolkodott, meglátott a földben egy lyukat, fogta magát, belebújt. Mire a macska észbe kapott, már késő volt. Ment volna utána, de a kis lyukba éppen hogy a fél lába fért bele.
– Várok, amíg előbújsz, te csaló! – mérgelődött a macska.
– Akkor ítéletnapig elvárhatsz! – kiáltott ki a lyukból az egér. – Mert én innen nem bújok ki soha.
A macska letelepedett a lyuk mellé, leste, mikor bukkan elő az egér, hanem annak eszébe sem volt. Nekiállt, ásta, túrta a földet, míg csak egy hosszú folyosót nem ásott magának. A folyosó túlsó végén feliramodott a földre, és elillant.
Azóta alszik olyan éberen a macska. Ha behunyja is a szemét, minduntalan fölriad. Fülel, leskelődik: várja az egeret. Ha egérlyukat lát, órákig üldögél mellette. Az egérnek pedig esze ágában sincs kibújni, ha megszimatolja a lyuk mellett a macskát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2632
szavazógép
2019-08-24: Irodalom - :

Az ötödik kerék 1. (Hegedűs Imre János regénye)

Moyses Márton élete és tűzhalála
2019-08-24: Kiscimbora - :

A fehér majom

Indián mese