Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. augusztus 26., hétfő, Mi, hol, mikor?

Meghívó a 25. úzvölgyi megemlékezésre
Egyházi méltóságok, közösségek képviselői, önkormányzati vezetők és hagyományőrzők részvételével zajlik ma 15 órától a 25. úzvölgyi megemlékezés.

A Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar előadásával kezdődik a rendezvény, majd bevonulnak a katonai hagyományőrzők, 15.35-től fellép a Csíkborzsovai Férfikórus. Az egybegyűltek köszöntése után 16 órától ünnepélyes szentmisét mutat be Tamás József segédpüspök, szentbeszédet mond Böjte Csaba ferences atya. Megemlékező beszédek hangzanak el a testvéregyházak részéről. A szentmise után koszorúzásra kerül sor. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök arra kéri a Kovászna megyeieket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a megemlékezésen.
Az emléknap a második világháborúban lezajlott úzvölgyi csatának állít emléket. A szovjet csapatok Úzvölgyénél 1944. augusztus 26-án törtek be Erdély területére. A fiatal katonákból álló 11. székely határőr zászlóalj kapta az első csapást, s az egyenlőtlen küzdelemben hatalmas veszteségeket szenvedett. 25 esztendeje minden évben ezen a napon emlékezünk hőseinkre.

Manus Őrkői Cigánytalálkozó
A Manus és a Lármafa Egyesület szervezésében Bede Kincső fotóművész kiállításával ma 18 órától Sepsiszentgyörgy főterén veszi kezdetét az egyhetes Manus Őrkői Cigánytalálkozó. Közreműködik Eötvös Rémusz énekes, a 2017-es Fölszállott a Páva elődöntőse.
Egy hét, amikor az ajtó előtt hagyjuk előítéleteinket, lerakunk mindent, amit eddig tudunk egymásról, azért, hogy újra megismerjük egymást, figyeljünk egymásra, tanuljunk egymástól, friss szemmel és más megvilágításban. Sepsiszentgyörgy határában, az Őrkőn él egy majd négyezres közösség, többnyire nyomorban, nemcsak a város, de a társadalom peremén. Helyzetük javításában, rendezésében mindeddig nem sikerült jelentős eredményt elérni, s bár többen sokféleképpen igyekeztek segíteni, áttörésnek egyelőre nyoma sincs. A Lármafa Egyesület idén harmadik alkalommal tűzte ki célul a Manus Őrkői Cigánytalálkozó megszervezését. Ez egy olyan találkozó, amely egy hét leforgása alatt betekintést mutat a roma közösségek életébe. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ez a találkozó nemcsak a cigányoké, hanem etnikai hovatartozástól függetlenül minden olyan ember találkozója, aki kíváncsi, hajlandó levetkőzni prekoncepcióit, ami által egy teljesen új világot fedezhet fel magának.
A Manust idén kibővítették kerekasztal-beszélgetésekkel, amelyen megpróbálják körüljárni ezt a nagyon szerteágazó témát, lehetőségeket kutatva az együttélés problematikájának megoldására, illetve a szolidaritás érzetének megteremtésére helyi karitatív szervezetek képviselői, szociológusok és más cigány témában kutató romániai szakemberek, illetve magyarországi vendégek közreműködésével, akik tapasztalataikat is megosztják. Lehetőség nyílik kibeszélni számos problémát és ötleteket meríteni mások eredményeiből. Körvonalazódott, hogy az Őrkőn élők a lakhatási gondokon túl két sarkalatos problémával szembesülnek: az oktatással, pontosabban annak hiányosságával és a munkanélküliséggel, így inkább ezeket a témákat feszegetik. Továbbá újdonság lesz még a kirakodóvásár, a színházi és irodalmi est, illetve a fotókiállítás is. Honlap: alarmafa.eu.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.30-tól A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő és Brazilok – magyar vígjáték, román felirattal; 18.15-től Pompon Klub – angol vígjáték, magyarul beszélő; 18:30-tól Halálos iramban: Hobbs and Shaw – amerikai akciófilm, román felirattal; 20.15-től Volt egyszer egy… Hollywood – amerikai–angol krimi, dráma, román felirattal; 21 órától Jó srácok – amerikai vígjáték, románul beszélő. Szerdán: 16–19 óráig dokumentumfilm a romákról és beszélgetések az alkotókkal; 16.30-tól Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, román felirattal; 18.45-től Ebgondolat – amerikai vígjáték, dráma, román felirattal; 19.15-től Pompon Klub – angol vígjáték, román felirattal; 20.45-től Lajkó, cigány az űrben – magyar fekete komédia, román felirattal; 21 órától A bűn királynői – amerikai krimidráma, akciófilm, román felirattal. Csütörtökön: 16–19 óráig dokumentumfilm a romákról és beszélgetések az alkotókkal; 16.30-tól Angry Birds 2. – finn–amerikai animációs kalandfilm, román felirattal; 18.15-től Halálos iramban: Hobbs and Shaw – amerikai akciófilm, magyarul beszélő; 19.15-től Raoul Taburin – francia–belga vígjáték, román felirattal; 20.45-től Jó srácok – amerikai vígjáték, magyarul beszélő; 21 órától A bűn királynői – amerikai krimi-dráma, akciófilm, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág
SZENT ISTVÁN CSALÁDI NAP KOVÁSZNÁN. A kovásznai római katolikus egyházközség augusztus 31-én, szombaton családi napot szervez a templom kertjében. A regisztráció 10 órakor kezdődik, ezt követően 11 órától Komáromi Mária előadása hangzik el A család mint hivatás címmel. A templomban a jelen levő családok közös imán vehetnek részt. Az ebéd után kézműves-foglalkozások és vetélkedők várnak mindenkit.

Képernyő
RTV1. Ma 15.10-től magyar adás: Az erdélyi tornádó – 107 évvel ezelőtt, 1912. május 13-án, egy hétfő délután valóságos tornádó vonult végig Erdély középső részén, Déstől Székely­udvarhelyig. Szemtanúk már nincsenek, de néhányan még emlékeznek egyes epizódokra szüleik, nagyszüleik elmeséléseiből. Ezen kis történetek segítségével, korabeli újságcikkek és néhány fennmaradt fénykép alapján próbálja rekonstruálni a történteket Miholcsa Gyula dokumentumfilmje. v Létkérdések – a csíkszeredai Pro Animalia Alapítvány évente több száz kóbor állatnak, elsősorban kutyáknak nyújt menedéket és keres örökbefogadókat. A létesítmény működtetésében is jelentős szerepet játszó Bruno Pet állatvédelmi egyesület segítségével ezek az állatok zömmel Németországban lelnek otthonra. A menhely ügyvezetője, Száva Emese az állatok mentése mellett az ivartalanítás, a meggondolt kutyavállalás és a felelős kutyatartás fontosságára is szeretné felhívni a figyelmet.

Rádió
MÁRIA RÁDIÓ. A sepsiszentgyörgyi stúdió mai élő adásai: 14.45-től és 17 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat; 15 órától irgalmasság-rózsafüzér; 15.20-tól zenés köszöntő; 15.55-től és 19.30-tól műsorismertető; 17.15-től örvendetes rózsafüzér; 18 órától szentmise Érszalacsról; 18.50-től A hét plébániája; 19 órától Úrangyala; 19.40-től zsolozsma – esti dicséret, 21.15-től a béke rózsafüzére; 22 órától zsolozsma – kompletórium. Honlap: maria­radio.ro.

Röviden
ASZFALTOZÁS. Sepsiszentgyörgyön augusztus 24–28. között aszfaltozási munkálatok zajlanak a Stadion utcában a Dózsa György utca és a református ravatalozóház közötti szakaszon (volt Szász Károly utca). Sepsiszentgyörgy önkormányzata arra kéri a környéken lakókat, hogy a munkálatok ideje alatt ne parkoljanak az említett helyen.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Erősdön és Előpatakon, kedden Hidvégen és Nyáraspatakon a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez Kovásznán a művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. út 294. szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki);  Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 957
szavazógép
2019-08-25: Sport - Miska Brigitta:

Két pontot vesztett az újonc ellen a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

László Csaba csapata továbbra is veretlen az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A 7. fordulóban a piros-fehérek hátrányból felállva pontot szereztek az újonc Academica Clinceni vendégeként a Marin Anastasovici Stadionban. A háromszéki csapat az utolsó húsz percben emberelőnyben játszott, azonban így sem sikerült másodszor betalálnia az alacsony színvonalú mérkőzésen.
2019-08-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, anyós,
özv. SÁNTHA ILONA
(szül. FOGADÓS)
életének 68. évében rövid betegség után elhunyt.
Temetése 2019. augusztus
27-én, kedden 15 órakor lesz a szemerjai új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Gyászoló családja
1263