Megújult a barátosi tanoda

2019. augusztus 28., szerda, Közélet

Jó ütemben halad a barátosi Bibó József Általános Iskola régi épületének felújítása. A munkálatokat 95 százalékban befejezték, hátravan a világítótestek, a villanydugaszok felszerelése, a járdát, a fogyatékosoknak szánt feljárót kell megépíteni, majd az udvart rendezni – mondta el Beder Győző igazgató.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az iskolavezető szerint az informatikalabort, a tornatermet már iskolakezdéskor használhatják. A felújított épületben helyet kap egy tanterem, a könyvtár, és múzeum létesítését is tervezik, kialakítanak egy raktárt a tej-kifli program részeként érkező termékek tárolására. Az iskolaközpontban 168 gyermek kezdi a tanulást szeptemberben. Nemcsak helybéliek, hanem lécfalviak, várhegyiek is járnak a barátosi iskolába – számolt be Beder Győző.

Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől megtudtuk, az iskola felújítása 610 ezer euróba kerül. Ebből a községháza önrésze 150 ezer lej, az összeg nagy részét pályázaton nyerték el a Helyi Fejlesztések Országos Programja részeként. Fontosnak tartják a megfelelő körülmények biztosítását a tanulók számára azért is, hogy szívesen járjanak a tanodába, jól tanuljanak – mondta a polgármester. Eddig az iskola vízellátását egy ötven méter mély kútból biztosították, most azonban a Kovásznáról érkező vezetékes vizet is bevezetik az oktatási intézménybe. A barátosi iskola kevésbé régi épületét tavaly újították fel. Kibővítették, az óvodások számára egy száz négyzetméteres termet építettek – fűzte hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2019-08-28: Világfigyelő - :

Magyarország védi a balti légteret

Ismét Magyarország adja 2022-től a balti légtérvédelmi misszió egyik erejét – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek tegnap a litvániai Siauliai légi bázisról telefonon. A magyar külgazdasági és külügyminiszter abból az alkalomból tartózkodott a támaszponton, hogy idén májustól augusztus végéig Magyarország látja el a balti légtér védelmét. A küldetésben 92 magyar katona, köztük 7 pilóta és négy Jas–39 Gripen gép teljesít szolgálatot.
2019-08-28: Közélet - Iochom István:

Kézdiszentlélek és környéke képekben (Megjelent)

Augusztus 19-én került ki a csíkszeredai Alutus Nyomdából a kézdivásárhelyi Bartos Lóránt újságíró által igényesen megszerkesztett Kézdiszentlélek és környéke képekben című 144 oldalas album, melyet Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármesterének a megbízásából állított össze kollégánk.