Alakul az új koalíció Olaszországban

2019. augusztus 29., csütörtök, Világfigyelő

Nicola Zingaretti, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára a Sergio Mattarella államfővel tartott megbeszélése után tegnap megerősítette, hogy pártja támogatja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) által miniszterelnöknek jelölt Giuseppe Contét.

A találkozó után a sajtónak nyilatkozva Nicola Zingaretti hangsúlyozta, hogy szerinte Giuseppe Conte lesz „az egyetlen közös eleme” az eddigi és a most létrehozandó kormánynak, mivel a PD minden másban váltást sürget egy „teljesen új politikai és társadalmi idény” elindításával Olaszországban. Az M5S és a PD azt követően kezdett koalíciós tárgyalásokba, hogy felbomlott az M5S és a Matteo Salvini vezette Liga közötti koalíció, és a múlt héten az eddig is miniszterelnök Conte lemondott posztjáról.

„Véget akarunk vetni a gyűlölet, a harag, a félelem időszakának” – fogalmazott a PD-főtitkár az utóbbi egy év kormányzására utalva.

Sergio Mattarella államfő a Hajrá, Olaszország, a Liga, majd az Öt Csillag Mozgalom delegációjával zárja a kormányalakítási konzultációkat, előreláthatólag legkésőbb ma megbízhatja Giuseppe Contét az M5S–PD-kormány megalakításával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2019-08-29: Világfigyelő - :

Szabadságra küldi a parlamentet

Boris Johnson brit kormányfő bejelentette tegnap, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig, ami szakértők szerint gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyék a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli esetleges megszűnésének. II. Erzsébet királynő el is fogadta a javaslatot.
2019-08-29: Világfigyelő - :

Amazonas-szakértő: nem a Föld tüdeje az égő esőerdő

Nem Bolsonaro brazil elnök a felelős a mostani erdőtüzekért, Lula da Silva baloldali elnök alatt több tűz volt, nem kiugró a mostani erdőtüzek száma az Amazonas-medencében, és nem jó ötlet a farmereket meg a mezőgazdasági vállalatokat hibáztatni. Minderről két brazil környezetvédelmi szakember beszélt a Forbesnak, akik szerint a mostani erdőtűz nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbiakhoz képest.