BarótTöbb támogatást a tanügyi intézményeknek

2019. augusztus 29., csütörtök, Közélet

A Gaál Mózes Általános Iskola gondjainak egy részére is megoldást próbáltak találni a tegnap délután tartott baróti tanácsülésen: a felvetettek többségére megnyugtató választ kapott az eseményen jelen levő intézményvezető, de volt, amikor jelezték neki, hogy a város anyagi lehetősége nem teszi lehetővé a jelentősebb segítségnyújtást.

  • A baróti Gaál Mózes Általnos Iskola. A szerző felvétele
    A baróti Gaál Mózes Általnos Iskola. A szerző felvétele

Bán Annamária igazgató sürgős teendőire hivatkozva kérte, hogy a napirendre tűzött határozattervezetek megtárgyalása előtt szólhasson fel. Ezt a tanácstagok jóváhagyták, de jelezték, választ csak később, a tervezetek megtárgyalását követően adnak, illetve ha nem ér rá, akár írásban is elküldik számára.

Az igazgató úgy vélekedett, bár az iskolánál rengeteg a gond, nem kap támogatást a várostól azok orvoslására. Az igaz, hogy a főépületet néhány helyen felújítják, vagy hogy az éppen zajló tanácsülés egyik határozattervezete, a költségvetés-módosítás érinti a felsőrákosi tanodát, de mindez távolról sem elég. A fogyatékkal élők közlekedését segítő feljárók és a részükre törvény által előírt különleges mellékhelyiségek csak Baróton készültek el, falvakon nem. „Minden évben jönnek, hogy ellenőrizzék, a tavalyi felszólításuknak eleget tettünk-e, majd amikor kiderül, hogy nem, megbüntetnek” – ecsetelte az egyik gondot az általános iskolát vezető igazgató.

Szerinte folyamatosan megnehezíti az életüket, hogy nincs autójuk, amellyel megoldhatnák a karbantartást végző munkásaik szállítását. Az öt faluban több olyan épületük van, amelyeket javítani kell ahhoz, hogy bár a legalapvetőbb szinten biztosítani tudják azt, ami egy iskolától elvárható; ezért munkásaiknak naponta terepre kell menniük. Szükség lenne az autóra a kifli és tej szállításához is. Az iskolabusz sem megoldás, a számvevőszék akár jogilag is felelősségre vonhatná őket, amiért a járművet ilyen célra használják, hiszen törvény írja elő, hogy mikor és mire lehet azt igénybe venni. Ezért sokszor az ő és az iskola gondnokának kocsiját vagy éppen a tevékenységüket segítő egyesület gépjárművét használják – ám úgy érzik, ez nem lehet mindig így. Azt kérik, a tanács bocsásson autót rendelkezésükre – nem feltétlenül újat, beérik egy olyannal, amely már az önkormányzat tulajdonában van.

Bán Annamária szerint üdvös lenne az is, ha a városvezetés legalább két-három havonta kötetlen találkozóra hívná a városban működő tanügyi intézmények vezetőit, hogy tőlük első kézből szerezzenek tudomást gondjaikról-bajaikról.

Lázár-Kiss Barna András polgármester válaszában elmondta: nem kétséges, hogy segíteni akarnak az iskolának, de kéri, vegye figyelembe, hogy a város erőforrásai végesek. Az éppen zajló tanácsülés első napirendi pontja a költségvetés-kiegészítésről szólt, annak egyik tétele pedig az volt, hogy a felsőrákosi iskola kazánjának cseréjére hétezer lejt különítenek el. Autót szívesen adnának, ha lenne miből: gépjárműparkjuk három kocsiból áll, de abból az egyik olyan állapotba került, hogy nem éri meg javítani, ezért hamarosan leselejtezik, a másik kettő közül egyiket sem tudják nélkülözni: az alkalmazottaknak gyakran kell a közigazgatásilag Baróthoz tartozó öt település valamelyikére menniük, útjaik gyakran visznek Sepsiszentgyörgyre is. Azt tudja javasolni, hogy az autót bérleti vagy szolgáltatási szerződéssel próbálják biztosítani – erre lehetőséget ad a törvény.

Az iskola javítására – a megyei tanács segítségével – valamivel több, mint háromszázezer lejt költenek. A kivitelezési szerződést a hónap elején írták alá a közbeszerzésen nyertes céggel, a munka azóta is javában folyik. Megújul többek közt a mellékhelyiség az első emeleten, bővítik a tanárok illemhelyét, gondot fordítanak a tetőzetre, a csatornára és a kapukra. Hogy a tanévnyitóra mindennel elkészülnek-e, azt nem tudja – a reméltnél egy héttel rövidebb a vakáció –, de minden bizonnyal sok tekintetben korszerűbb lesz a tanoda – zárta szavait.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2019-08-29: Kármentő - Nagy B. Sándor:

Esti vásárlás

Késő este végeztem a munkával, de hazaindulás előtt még vásárolnom kellett, ezért a főtéri éjjel-nappali üzlet felé kanyarodtam az autóval. Ahogy befordultam a parkolóba, feltűnt egy ősz hajú bácsi, aki az épület pinceablaka köré épített betonszegélyen üldögélt. Valahonnan ismerős volt az arca. Biztosan koldus – villant át az agyamon, és próbáltam nem nézni rá, miközben kiszálltam az autóból, és elsiettem mellette. Nem szólított meg. Lehet, hogy mégsem koldus?
2019-08-29: Közélet - Mózes László:

Előnyt jelent a szakiskolai végzettség (Háromszéki munkanélküliség)

234 állásból válogathatnak a héten a dolgozni kívánó munkanélküliek. Biztonsági őr, készruhaipar, mezőgazdaság – ezekben az ágazatokban hirdetnek állásokat a foglalkoztatók, közölte Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség igazgatója szokásos havi sajtótájékoztatóján.