Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Czibor 90Megnyitották az emlékévet Komáromban

2019. szeptember 3., kedd, Magazin

Czibor Zoltánra, az Aranycsapat néhai játékosára emlékeztek pénteken Komáromban a Czibor 90 emlékév megnyitóján. A külgazdasági és külügyminiszter, az emlékév fővédnöke és főtámogatója elmondta: Czibor pályafutása azért is különleges, mert igen viszontagságos évek és körülmények között volt képes kiemelkedő teljesítményre.

  • Fotó: MTI / Krizsán Csaba
    Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Az Aranycsapat tagjai a második világháború borzalmai, a kiépülő kommunista diktatúra, majd az ’56-os forradalom leverésének árnyékában alkottak hatalmasat. Czibor igazi, büszke magyar volt, aki nem titkolta antikommunista nézeteit. Amikor nyilatkozott, sose felejtette megemlíteni, hogy mindig a magyarok millióiért játszik, ha nemzeti színekben pályára lép – közölte Szijjártó Péter.

Most lenne 90 éves a „rongylábú” balszélső, az öntörvényű zseni, aki a magyar labdarúgás aranykorának világklasszis tehetsége volt – tette hozzá a miniszter, majd elmondta, szerinte csak annak a nemzetnek van jövője, amely őrzi hőseinek, köztük sporthőseinek emlékét.

A miniszter elmondta, az ünnepi alkalomból az általa vezetett minisztérium 50 millió forinttal támogatja az emlékév megrendezését, Czibor Zoltán komáromi szobrának felállítását és a róla szóló musical színre állítását.

A rendezvényen bemutatták a Csák Attila szobrászművész által tervezett alkotás látványtervét, valamint megnyitották a Czibor pályafutásához kötődő relikviákból rendezett, Arany pillanatok című vándorkiállítást.

Ramón Alfonseda, a Barca Veteránjátékosok Szövetségének elnöke a húszas évek Barcelonájának mezével ajándékozta meg a szervezőket és az egykori focisták megjelent leszármazottjait.

Az eseményen részt vett Czibor Zoltán két lánya, Erzsébet és Írisz, ifjú Kocsis Sándor, valamint Kubala László fia és unokája.

Az est a Czibor, a Rongylábú című musical ősbemutatójával ért véget a Magyarock Dalszínház előadásában.

Czibor Zoltán a Komáromi MÁV-ban kezdte a pályafutását, majd többek között játszott a Ferencvárosban, a Honvédban, a Barcelonában és az Espanyolban. A válogatottban 1949–1956 között 43 mérkőzést játszott és 17 gólt szerzett. Tagja volt az angolok ellen a Wembleyben 6:3-ra győző csapatnak. Olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1071
szavazógép
2019-09-03: Magazin - :

Elkészült a székelyföldi gasztrotérkép

Három megyéből több mint százhúsz, minőségi szolgáltatást nyújtó étterem került fel a székelyföldi gasztrotérképre, amellyel a készítők tájékoztatást kívánnak nyújtani a legjobb étkezési lehetőségekről. Nemcsak nyomtatva, hanem online és telefonos alkalmazás révén is böngészhető – írja a Székelyhon.
2019-09-03: Közélet - Hecser László:

Hazaváró Olasztelek

1990. szeptember első vasárnapján gyűltek össze először, a református egyházközség kezdeményezésére, a falu templomában találkozóra Olasztelek szülöttei, a faluból elszármazottak, és azok leszármazottjai, mindazok, akik valamilyen módon kötődnek Olasztelekhez. Ekkor határozták el, hogy ebben az időpontban minden esztendőben falutalálkozót tartanak. Az évek során az alkalom beíródott mindazok szívébe, akik családi, rokoni, baráti kapcsolatok révén kötődnek a településhez, és így vált egy hétvégét felölelő közösségi ünneppé, melyre mindenkit szeretettel hazavárnak! – áll azon a képeslapon, amelyet az esemény szervezői meghívó gyanánt készítettek. A szöveget megszerkesztők nem túloztak: nem harsány falunap, hanem csendes, békés, örömmel megült családi találkozóra került sor a templom és az iskola ölelésében.