Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem indul büntetőeljárás a cseh kormányfő ellen

2019. szeptember 3., kedd, Világfigyelő

Leállította az Andrej Babiš cseh kormányfő ellen egy szabadidőközpont építésének ötvenmillió koronás európai uniós támogatása ügyében zajló büntetőeljárást Jaroslav Saroch főügyész – jelentette a Deník N cseh hírportál tegnap két jól értesült forrásra hivatkozva.

  • Andrej Babiš cseh miniszterelnök. Fotó: EPA / Martin Divisek
    Andrej Babiš cseh miniszterelnök. Fotó: EPA / Martin Divisek

A hírportál szerint a főügyész a Babiš családtagjai és munkatársai elleni eljárást is leállította. A Deník N azonban úgy tudja: nem biztos, hogy a döntés végleges, mert az ügy most a prágai főügyészség vezetése elé kerül, amely még felülvizsgálhatja.

Aleš Cimbala, a prágai főügyészség szóvivője közölte: a döntés tényét meg tudja erősíteni, de annak tartalmáról a hatályos szabályok szerint pillanatnyilag még nem tájékoztathat.

A cseh kormányfőt és további öt személyt európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsította a rendőrség, és áprilisban javasolt vádemelést az ügyben. Elmarasztaló ítélet esetén a vádlottakra akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható.

„A főügyész pénteken hozta meg döntését, amely egyelőre nem nyilvános, és amelyet most a prágai főügyészség vezetése vizsgál”– reagált a lapértesülésre a prágai főügyészség szóvivője tegnap. Rámutatott: mintegy húszezer oldalas aktáról van szó, amelyet a főügyészségnek most újra át kell vizsgálnia, a végleges döntést közölni kell az érintettekkel, és csak ezután lehet tájékoztatni a nyilvánosságot.

A cseh politikai pártok egyelőre visszafogottan reagáltak a döntésre. „Miután az ügyészség megváltoztatta álláspontját, hiszen tavasszal még csalásról és vádemelésről beszéltek, azt szeretnénk megtudni, hogy ezt mivel tudja megindokolni” – mondta Vít Rakušan, az ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártjának elnöke. Vojtech Filip, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke szerint a kommentárokkal meg kell várni a hivatalos döntést.

A Gólyafészek-ügyként elhíresült nyomozás lényege: a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban ahhoz az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa miniszterelnökké válásáig Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá változott, és ismeretlen tulajdonba került. A rá következő évben, 2008-ban kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást.

A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (majdnem kétmillió eurós) támogatást. A rendőrség idén tavasszal azzal zárta vizsgálatait, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, és javasolta az érintettek – Babiš, felesége, fia és sógora, valamint további három személy – elleni vádemelést.

Andrej Babiš a kezdetektől tagadta, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Úgy véli, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből. Vasárnap a Prima kereskedelmi televíziónak azt mondta: nem követett el semmiféle jogsértést, és az esetleges vádemelés után sem mondana le hivataláról, mert nem érzi bűnösnek magát.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 672
szavazógép
2019-09-03: Belföld - :

Alexandra volt az áldozat

Alexandra Măceşanu DNS-ét mutatták ki a caracali gyilkossággal gyanúsított Gheorghe Dincă udvarán álló fémhordóban talált csontdarabokból – közölte tegnap a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság.
2019-09-03: Világfigyelő - :

Menekültstátusza volt a lyoni késelőnek

A három nappal ezelőtti egy áldozatot és nyolc sebesültet követelő lyoni késelés feltételezett afgán elkövetője 2018-ban kapott menekültstátuszt Franciaországban kiegészítő védelmi jogállás címen – közölte tegnap a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII).