Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szinte jeles vagy szinte bukott?

2019. szeptember 4., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Még néhány nap, és kezdődik az új tanév. Bizonytalanul, felkészületlenül. Talán annyi a különbség az előző évekhez képest, hogy ezúttal nem egy mindenen változtatni akaró, reformötleteket halmozó miniszter, hanem egy ideiglenes tárcavezető irányítása alatt, aki nem bizonyítani szeretne, inkább csak túlélné ezt az időszakot.

Közhelyektől hemzseg Daniel Breaz ideiglenes miniszter tanévkezdés alkalmából adott interjúja, a tárcavezető nem győzi hangsúlyozni, mennyire komolyan veszi feladatát. Újságírói kérdésre gondokat is azonosít, köztük rögtön elsőként a diákok túlterheltségét. Hányszor hallottuk már az évek során, hogy változtatni kellene a kerettanterveken, információhalmozás helyett gondolkodásra tanítani a fiatalokat? A legutóbbi ilyen kísérlet végeredménye az lett, hogy nem fogyott, de szaporodott a tanórák száma, akadémiai körök keltek egy-egy tantárgy védelmére, és végül még zsúfoltabbak lettek az órarendek. Tavaly törvény is született, amely elemiben heti 20 órára, V–VIII.-ban 25 órára, líceumban pedig 30 órára korlátozná a tanórák számát, épp a napokban kerül ez a jogszabály végszavazásra a szenátus elé, ám még ha el is fogadják, ki tudja, életbe lép-e valaha. Rossz nyelvek szerint ez azért nem valószínű, mert a radikális óraszámcsökkentés nyomán tanárok ezrei maradnának munka nélkül. Az ideiglenes miniszer azonban álmodozik. Olyan iskoláról, amely nem agyonterheli, hanem formálja a fiatalokat, amelyben nem fölösleges, gyorsan feledésbe merülő tudást próbálnak a fejükbe tölteni. Megteheti, hisz pár hét múlva már nem az ő felelőssége lesz, mi történik az oktatás háza táján. Addig pedig jól hangzanak az olyan kijelentések, miszerint a tanároknak kell a diákok igényeihez alkalmazkodniuk, vagy rugalmasabbá kell tenni a közoktatást stb.

Arra a kérdésre, hogy milyen jegyet adna a romániai oktatási rendszernek így, az új tanév kezdetén, Daniel Breaz körmönfontan próbál válaszolni. Több mindent kell minősíteni, az infrastruktúrát, a felszereltséget, az oktatás minőségét – magyarázza, de mivel a „végtermékért”, az egyetemek padjaiból kikerült szakemberekért a külföldiek is kapkodnak, szerinte kilencesnél nagyobb jegyet érdemel tanügyi rendszerünk. Mondja ezt, miután maga minősítette rossznak a kerettantanterveket, beismerte, hogy a szociáldemokrata kormány összes ígérete ellenére több mint háromszáz iskola még mindig kerti budival várja a gyermekeket, az oktatási intézmények 15 százalékának továbbra sem sikerült megszereznie a tűzvédelmi engedélyt. A román tanügynek csak egyik, töredéknyi arányt kitevő  „végtermékét” jelentik a rendkívül népszerű informatikusok. Ugyanez a rendszer termeli ki az összes iskolaelhagyót, a képességvizsgákon, érettségin megbukókat, az Európában a legjelentősebb arányban hazánkban előforduló funkcionális analfabétákat. Jelenlegi helyzetében a román oktatási rendszer még átmenő jegyet is alig érdemel, javulásra pedig az új tanévben is csekély az esély. Ideiglenes vezetők és végtelen ambíciójú miniszterek között sodródik és süllyed a rendszer, egyre mélyebbre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1070
szavazógép
2019-09-04: Közélet - Iochom István:

Új járóbeteg-rendelő épül (Kézdivásárhely)

Ismét egy lépéssel előbbre haladt a kézdivásárhelyi városi kórház fejlesztése, új endokrinológiai kabinet létesült – jelentette be tegnap délelőtt Canea-Kocsis András kórházmenedzser és dr. Kelemen  András szülész-nőgyógyász főorvos, a kórház volt főmenedzsere, jelenlegi szóvivője.  
2019-09-04: Belföld - :

Mit kíván az RMDSZ?

Az RMDSZ az elmúlt héten összegezte, majd a két ház frakcióinak tegnapi ülésein véglegesítette azokat a teendőket, amelyeket az őszi parlamenti ciklusban kíván megvalósítani – közli a szövetség hírszolgálata. A prioritások között számos olyan törvénytervezet szerepel, amelyeket már a korábbi ülésszakokban iktattak, de csak most érnek révbe, viszont újak kidolgozására is sor kerül.