Vállalkozói iskolaMotivációt kapni

2019. szeptember 6., péntek, Közélet

A tavalyi siker után október 1–22-e között másodszor is megszervezi vállalkozói iskoláját a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT). Az elméleti és gyakorlati képzés valójában arra szolgál, hogy a fiatalok belekóstoljanak a vállalkozói életbe, megismerjék az ügyvezetéshez leginkább szükséges intézményeket, azok működését, a vállalkozói történetekből pluszmotivációt merítsenek.

  • Kelemen Szilárd, Édler András és Gábor Balázs a sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
    Kelemen Szilárd, Édler András és Gábor Balázs a sajtótájékoztatón. A szerző felvétele

Abból indultak ki, hogy a középiskolai oktatásban a vállalkozói tudáshoz legközelebb álló közgazdaságtan egyetlen tanévre szorul, így rendkívüli igény van a vállalkozás működtetéséhez szükséges ismeretekre – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Szilárd ötletgazda. A HÁRIT elnöke fontosnak tartja, hogy az általa vezetett szervezet a fiatalok számára ne csupán kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket nyújtson, hanem gazdasági tudást és információt is. De főleg arra törekednek, hogy közelebb hozzák a résztvevőkhöz azokat az intézményeket – cégbíróság, pénzügy, munkaügy, bankok stb. –, amelyekkel egy vállalkozónak nap mint nap dolga akad.

Ebben segít a program partnereként a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, de több vállalkozót is sikerült bevonni, hogy a fiatalok a mindennapi ügyvitelbe is bepillanthassanak. Édler András kamaraelnök szerint a sokat szidott intézményi bürokrácia is csökkenthető azáltal, hogy a fiatalok betekintést nyernek az intézmények működésébe.

A vállalkozói iskolába szep­tember 25-ig a szervezet Facebook-oldalán található Google-űrlap kitöltésével lehet jelentkezni – vezetett be a technikai részletekbe Gábor Balázs. A HÁRIT gazdasági felelőse szerint középiskolások, de már végzett, akár már vállalkozó, de útkereső fiatalok is jelentkezhetnek a 14–17 óráig zajló elméleti és gyakorlati oktatásra. Ez ugyan nem ingyenes, a résztvevőknek egy nem túl nagy részvételi díjat kell fizetniük (hiszen az a tapasztalat, hogy ami ingyen van, azt a potenciális résztvevők nem veszik komolyan), a középiskolás fiatalok azonban kiválthatják ezt szaktanáruk ajánlólevelével.

A szervezők örömüket fejezték ki, hogy Bartha Vilmos, a Nexxon ügyvezetője idén is elvállalta a mentorszerepet, hiszen így egy olyan helyi cég életébe tudnak betekinteni a résztvevők, amely immár országosan is számontartott. Ugyanakkor több vállalkozói történetet is megismerhetnek a fiatalok, például az Orka cukrászda tulajdonosai jelezték, hogy szívesen elmesélik történetüket. A program egyébként sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi helyszínnel zajlik, újdonságként pedig meglátogatják az épülő Brassó–Vidombák re­pülőteret is.

A legaktívabb résztvevőket díjazzák, a legértékesebb elismerés egy brüsszeli tanulmányút, amelyet Winkler Gyula EP-képviselő ajánlott fel, de – tavalyhoz hasonlóan – egy egyhetes személyi asszisztensi munkát is kap az egyik résztvevő, továbbá szakkönyvek, egyéb díjak találnak majd gazdára, de a szervezők szerint önmagában a program is jelentős díj.

Kérdésre válaszolva a szervezők elmondták: tavaly húszan iratkoztak, ebből tízen be is fejezték a programot, s a hasznosságát az is mutatja, hogy az egyik résztvevő tovább bővítette nyomdaipari vállalkozását, a másik pedig középiskolásként a gazdasági ágazatot választotta szakmájának. Ők egyébként tapasztalataikat megosztják az idei résztvevőkkel.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2019-09-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Háromszék harmincezret vállalt (Aláírásgyűjtés Kelemen Hunornak)

Harmincezer aláírás összegyűjtését vállalta három hét alatt a háromszéki RMDSZ a szövetség elnökjelöltjének támogatására – közölte Tamás Sándor megyeitanács-elnök. A Kelemen Hunor indulásához szükséges aláírásgyűjtés megyénkben a múlt hét végén kezdődött: négy városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton – nyílt standokat állítottak fel, a falvakban pedig önkéntesek kopogtatnak be a választópolgárokhoz.
2019-09-06: Kármentő - Kuti János:

Kormányaink igenis dolgoztak!

Az utóbbi időben Romániát állandóan kormányválság réme fenyegeti. Pedig a jelenlegi kormány megtette már kötelességét, mint a mór, és mehetne is. Lehet, hogy nem is kellene helyette másik. A most még éppen csak regnáló kabinet ugyanis már szétosztotta az államkasszában levő pénzt, sőt, még azt is, ami nem volt benne.