Maximális biztonságra törekednek

2019. szeptember 6., péntek, Közélet

Tízes a biztonságért! címmel országos bűnmegelőző és tájékoztató programot indít a belügyminisztérium kihelyezett megyei egységeinek közreműködésével. A holnaptól két héten át tartó háromszéki kampányban részt vesz a Kovászna megyei rendőrség, csendőrség, a katasztrófavédelmi felügyelőség, a kábítószer-ellenes központ és az emberkereskedelem elleni hatóság. A programról Tóth Zsigmond, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője számolt be tegnap.

A tevékenységek három síkon zajlanak: igyekeznek megszólítani a tanulókat, szülőket és pedagógusokat is. Tíz iskolában szerveznek tájékoztató rendezvényeket, továbbá szórólapokat osztanak forgalmas helyeken, mint vasútállomás, tanszerboltok, valamint falunapok.

Tóth Zsigmond közölte, az elmúlt tanévben 15-ről 18-ra nőtt az iskolai bűncselékmények száma, de így is mélyen az országos átlag alatt áll a megye. A 18 közül 8 bántalmazás (eggyel több, mint korábban), 6 lopás (eggyel kevesebb, mint előzőleg), 4 más jellegű bűncselekmény. Utóbbiak jellegét újságírói faggatózásra sem árulta el a rendőrtiszt, de biztosított, nem erőszakos jellegű és nem kábítószerhez kötött.

A tájékoztató során viszont kiderült: négy bűnügyi iratcsomó arra vonatkozik, hogy gyerekek iskolába járását gátolta meg szülő. Mint újabb rákérdezésre megtudtuk, egyazon családról van szó. A rendőrtiszt elmondta, három-három bántalmazás Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, egy Baróton, egy pedig falusi környezetben esett meg, két lopás Sepsiszentgyörgyön, három Kézdivásárhelyen, egy Baróton.

Az iskolai tájékoztatókon a személyi biztonságról, a helyes közlekedésről, a biztonságos internethasználatról is szó lesz. Tapasztalat szerint utóbbi téma igen érdekli a diákokat. Igyekeznek azt is tudatosítani bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, s főleg ne szálljanak be idegen gépkocsiba.

A rendőrtiszt elmondta, az iskolakerülés visszaszorítására is törekednek. Sajnálattal jegyezte meg, hogy az elmúlt tanévben végzett ellenőrzések során minden alkalommal kaptak el lógókat.

Az iskolai évben a rendőrök jelen lesznek a tanintézmények környékén, gyalogátjáróknál. Arra kérik a sepsiszentgyörgyi szülőket, tanévnyitáskor lehetőleg ne gépkocsival vigyék iskolába a gyerekeket, mert a város utcáin zajló munkálatok miatt forgalmi dugókra lehet számítani.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 370
szavazógép
2019-09-06: Kármentő - Kuti János:

Kormányaink igenis dolgoztak!

Az utóbbi időben Romániát állandóan kormányválság réme fenyegeti. Pedig a jelenlegi kormány megtette már kötelességét, mint a mór, és mehetne is. Lehet, hogy nem is kellene helyette másik. A most még éppen csak regnáló kabinet ugyanis már szétosztotta az államkasszában levő pénzt, sőt, még azt is, ami nem volt benne.
2019-09-06: Közélet - Nagy B. Sándor:

Készülnek a kürtőskalács ünnepére

Idén tartják a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja harmadik kiadását Sepsiszentgyörgy főterén, ahol ismét összemérhetik tudásukat a térség legjobb kalácssütői. A jövő hét végén, szeptember 13–15. között sorra kerülő rendezvényre eddig 15 csapat jelentkezett Kovászna, Hargita és Maros megyéből, és a fesztiválon székelyföldi premierként meg lehet kóstolni majd a budapesti Kürtőskalács Cukrászda finomságait is – tudtuk meg a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján.