Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar Táncművészeti EgyetemErdélyi hivatásos néptáncosokat képeznek

2019. szeptember 7., szombat, Magazin

Negyvenöt erdélyi hivatásos néptáncos képzését kezdi meg a Magyar Táncművészeti Egyetem marosvásárhelyi, illetve nyíregyházi kihelyezett tagozatain. A Marosvásárhelyen induló hároméves alapképzésre a sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi hivatásos néptáncegyüttesek harminchat felsőfokú végzettséggel nem rendelkező tagja, a nyíregyházi képzésre a nagyváradi hivatásos néptáncegyüttes kilenc tagja iratkozott be. A Háromszék Táncegyüttes nyolc tagja vesz részt a képzésen.

  • A Háromszék Táncegyüttes előadás közben. Albert Levente felvétele
    A Háromszék Táncegyüttes előadás közben. Albert Levente felvétele

Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora elmondta: az erdélyi hivatásos néptáncosok a számukra szervezett egyszeri képzés végén a táncos és próbavezető alapszak néptánc szakirányának képesítését szerezhetik meg. Ezzel a diplomával Romániában felsőfokú végzettségű besorolásba kerülnek, és a jelenleginél lényegesen kedvezőbb javadalmazásban részesülhetnek. A rektor hozzátette: az alapképzés után arra is lehetőségük nyílik, hogy mesterképzésre jelentkezzenek és az ott szerzett diplomával néptáncot oktassanak.

A Marosvásárhelyen elindított képzés rendjét úgy állítják össze, hogy ne zavarja a táncegyüttesek programját: a hallgatóknak havonta háromnapos intenzív kurzuson kell részt venniük. A képzés egyes elméleti, általános műveltségi tárgyait a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanárai oktatják. Tonk Márton, a Sapientia szenátusának elnöke elmondta: az erdélyi egyetem azt is feladatának tekinti, hogy az oktatást letelepítse Kolozsváron. Ehhez benyújtották az illetékes román hivatalban az akkreditációs iratcsomót, és azt remélik, hogy 2020 őszén elindíthatják a képzést.

Barabási Attila Csaba, a Maros Népi Együttes igazgatója kijelentette: történelmet írnak a marosvásárhelyi kihelyezett képzés elindításával, hiszen ez szakmailag megalapozza az erdélyi néptáncos világot. Úgy vélte: a képzés által megszerezhető diploma biztonságot is ad az erdélyi hivatásos néptáncosoknak. Megteremti ugyanis annak az alapját, hogy a táncos karrier után szakképzett pedagógusként, táncoktatóként folytassák hivatásukat.

Romániában jelenleg a bukaresti, a jászvásári és a marosvásárhelyi egyetemeken lehet koreográfusi diplomát szerezni, de a táncoktatással foglalkozó egyetemek egyike sem helyez hangsúlyt a néptáncra. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-09-07: Irodalom - :

Versek (Kiscimbora)

Tamkó Sirató Károly: Mondjam még?
Volt egy dongó
meg egy légy!
Tovább is van,
mondjam még?
– Mondjad!
2019-09-07: Magazin - :

Visszahelyezték a címereket Székelyudvarhely főterére (Ismét teljes a Patkó)

Állandó kiállítás formájában visszakerültek régi helyükre a patkóbeli címerek Székelyudvarhelyen. Hetvennyolc évvel ezelőtti felavatása óta végre a maga teljességében kapta vissza a Márton Áron teret az udvarhelyi közösség.