Orosz–ukrán fogolycsere

2019. szeptember 9., hétfő, Világfigyelő

Az orosz–ukrán fogolycsere keretében szabadon bocsátottak 35–35 foglyot. Moszkva, illetve Kijev repülőterén szombat délután szálltak le az elengedett foglyokat szállító gépek. A hazatérő ukrán szabadulókat a repülőgép utaslépcsőjénél fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és mindegyiket külön megölelte. Zelenszkij azt is bejelentette, hogy a nap folyamán korábban telefonon beszélt orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

Moszkvában Kijevvel ellentétben nem alakult ki népünnepélyi hangulat a reptéren. Az utaslépcső aljában az orosz televíziósok a gépből kiszállók közül egyedül Kirill Visinszkijt, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál Ukrajnában augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztőjét szólították meg. A vnukovói repülőtéren a televíziós közvetítés tanúsága szerint egyetlen magas rangú politikus sem jelent meg.

A kijevi repülőtéren egyébként a foglyok fogadására a hozzátartozóik és az ukrán elnök mellett megjelent Arszen Avakov belügyminiszter, Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője és Ruszlan Rjabosapka főügyész is.

A hazatért ukránok között van a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész, valamint Oleh Szencov, az Oroszországban húszévi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a fogolycserét nagyon fontos lépésnek, a politikai akarat megnyilvánulásának nevezte, és a két ország között kialakult légkör fenntartására szólított fel a problémák megoldása érdekében. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerint a csere az első lépés volt a konfrontációtól a párbeszéd felé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-09-09: A múlt hét - Kuti János:

Ki a hazugabb?

Iohannis megmondta, hogy a kormánypártok eltérítették a helyes útról az országot, ezért „az államnak teljes újraindításra van szüksége”. Mert ugyebár olyan ez az ország, mint egy bedöglött motor, amelyet újra kellene indítani, és ezért be kellene rúgni, mint egy rossz motorbiciklit.
2019-09-09: Világfigyelő - :

Visszafordították a horvát határőrök (Szerb katonai küldöttség)

Szerb katonai küldöttséget fordítottak vissza horvát határőrök szombaton a kelet-horvátországi Batrovci–Bajakovo határátkelőről, mert a horvát hatóságok szerint nem kértek hivatalos engedélyt a belépésre.